De kanker voorbij, “over”leven na kanker

 

Op 7 april 2018 verscheen bij Uitgeverij Droomvallei, ‘De kanker voorbij, “over” leven na kanker’ . Het vervolg op ‘Goede kanker bestaat niet!’ Een ervaringsverhaal over leven na kanker, de latere gevolgen, verwerking, revalidatie en de weg weer terug vinden op de arbeidsmarkt

Met dit vervolg op ‘Goede kanker bestaat niet!’ wil ik laten zien dat wanneer je schoon verklaard bent van kanker, je nog niet per definitie ook vóórbij de kanker bent. Ondanks dat je beter bent verklaard, ondanks dat je er goed uitziet, leeft er onderhuids van alles door. Er bestaat een realiteit waarin chronisch ziek zijn een hoofdrol speelt. Restklachten waar je mee moet leren dealen. Je zeurt niet omdat je, “gelukkig maar”, nog leeft. In “De kanker voorbij” biedt herkenning en daarnaast pleit ik voor erkenning en begeleiding na kanker, zowel medisch, als psychisch, als arbeidstherapeutisch. Iets dat hard nodig is om uiteindelijk letterlijk voorbij de kanker te komen.

In dit boek laat ik zien hoe dubbel het gevoel kan zijn van een (ex)kankerpatiënt. Hoe het gevoel van euforie kan omslaan in eenzaamheid. Dat de draad weer oppakken geen gemakkelijke opgave is maar wel een must. Door middel van metaforen, vaak met een glimlach of een knipoog, laat ik  zien hoe kleurrijk leven is en hoe deuren  sluiten maar ook weer openen.

met prachtige voorwoorden van  o.a.

Cathy van Beek, Leading Sustainable Health Care 

als ik haar geschriften van een afstandje beschouw komen alle dimensies van het nieuwe begrip van gezondheid van Machteld Huber daarin aan de orde. Of het nu gaat om betekenisvol werk uit de dimensie Sociaal-maatschappelijk of over mentaal welbevinden wat zij in zovele toonaarden beschrijft. Immers je beperkt voelen of dat ook fysiek of psychisch zijn kan grote gevolgen hebben voor hoe je in je vel zit. Machteld Huber definieert gezondheid grofweg als ‘het vermogen om je aan te passen’ en ‘ de mogelijkheid om je ziekte of beperking cq je leven zelf te managen’ . Anke is het voor en toonbeeld van deze gezondheidsopvatting.”

Rietje Meijer, directeur van Schildklier Organisatie Nederland (SON)

“Het pleidooi voor revalidatie in haar boek, draag ik een warm hart toe. Gelukkig wordt er steeds vaker aandacht besteed aan verwerking en nazorg. Nog lang niet genoeg, maar wegwuiven kan niet meer. “Betere zorg begint met een goed gesprek”. Dit boek gaat een stap verder, namelijk dat ook in de nazorg het goede gesprek en het krijgen van gehoor essentieel is. SON is trots dat wij mensen als Anke in onze gelederen hebben die samen met medepatiënten, oftewel medemusketiers zoals zij hen noemt, hun verhaal inzetten voor dat hogere doel. Tegelijkertijd relativeert het haar eigen persoonlijke situatie, want zoals zij zegt: iedereen heeft haar of zijn pijn. En daar moet je mee leren omgaan. Anke schrijft boeiend en met humor. Dat is op zich al een manier om verder te gaan. Lees vooral zelf. Een aanrader.

Prof. dr Jan Smit, internist-endocrinoloog, hoofd Interne geneeskunde Radboudumc. 

“In het boek ‘De kanker voorbij’ rekent Anke van Haften af met het idee dat je een punt achter kanker kunt zetten. Dokters kunnen zeggen dat je genezen bent. Vrienden zeggen dat je naar de toekomst moet kijken, want: je bent genezen, het is voorbij. Anke van Haften neemt ons mee in haar leven nadat zij genezen is van schildklierkanker. Ze laat ons zien dat kanker medisch gezien wel genezen kan zijn, maar dat het niet voorbij is. Kanker schudt je op je grondvesten, haalt je lichaam overhoop en confronteert je met leven en dood. Kanker is een trauma dat zijn sporen nalaat. Heftige, nare gebeurtenissen kunnen leiden tot een post-traumatisch stress syndroom. Bij kanker is dat niet anders. Het laat zijn sporen na. Anke van Haften laat ons zien dat een positieve, toekomstgerichte houding erg belangrijk is, maar dat erkenning van het trauma dat je hebt meegemaakt essentieel is voor werkelijk herstel”

Meer informatie

De presentatie van De kanker voorbij was op 7 april 2018 in de Evangelische Lutherse kerk in Breda. Lees verder over de presentatie

 

 

 

Meer weten? Lees verder