Boeken/ The book

2014: Goede kanker bestaat niet!

Na de diagnose schildklierkanker hield ik een jaar lang een dagboek bij over deze periode. Men noemde mijn kanker een “goede kanker”. Men vergat dat je na de operatie en behandeling van schildklierkanker in veel gevallen levenslang vast zit aan een chronische ziekte. Leven zonder schildklier betekent, je leven lang schildklierhormoon slikken, en in veel gevallen behoren klachten als moeheid, depressie, spier en gewricht pijnen, obstipatie, (lichaam)temperatuur problemen, haaruitval, droge huid, afbrokkelen van nagels hormoon schommelingen, tot de orde van de dag.

 

Op de website van de SON (Schildklier Organisatie Nederland,  schreef ik vanaf 1 januari 2014 wekelijks een vervolg column over mijn diagnose schildklierkanker tot ongeveer een jaar later. Een reeks blogs met mijn persoonlijke verhaal van hoe het kan lopen met deze kanker, wat het met je doet, hoe mensen om je heen kunnen reageren, hoe je verliest, maar ook hoe je wint.

Eind 2014 zijn  deze columns gebundeld tot een boek.  “Goede”kanker bestaat niet!, een eerlijk en realistisch ervaringsverhaal over schildklierkanker. De bundel geeft een realistische, eerlijke, soms pijnlijke, weergave van een jaar ziek zijn, waarin een gezonde dosis humor zéker niet ontbreekt! Veel schildklierkankerpatiënten, maar ook mensen met andere vormen van kanker of chronische ziekten zullen zich in deze verhalen kunnen herkennen. Inmiddels is er ook een E-Book en een luisterboek verkrijgbaar.

2015: There is no such thing as good cancer

In September 2015 is “Goede kanker bestaat niet!” vertaald in het Engels. “There is no such thing as good cancer!”wordt door Genzyme a Sanofi Company verspreid onder medici door heel de wereld om schildklierkanker.

2018: De kanker voorbij, “over” leven na kanker

Op 16 september 2017 tekende ik de auteursovereenkomst voor De kanker voorbij “over”leven na kanker bij Uitegeverij Droomvallei. In het voorjaar van  2018 zal De kanker voorbij, verkrijgbaar zijn.
Met dit vervolg op Goede kanker bestaat niet! wil ik laten zien dat wanneer je schoon verklaard bent van kanker, je nog niet per definitie ook vóórbij de kanker bent. Ondanks dat je beter bent verklaard, ondanks dat je er goed uit ziet, leeft er onderhuids van alles door. Er bestaat een realiteit waarin chronisch ziek een hoofdrol speelt. Restklachten waar je mee moet gaan leren dealen. Je zeurt niet omdat je, “gelukkig maar”, nog leeft. In “De kanker voorbij” pleit ik voor begrip dat in veel gevallen nog heel ver te zoeken is. (h)erkenning en begeleiding na kanker zowel medisch als psychisch als arbeid therapeutisch. Iets dat hard nodig is om uiteindelijk letterlijk voorbij de kanker te komen.