Schildklierkanker, een geluk bij een ongeluk? Gastblog Mooi voor de Vrouw

Enige tijd geleden kreeg ik de vraag van Marja de Krosse, eigenaar bij Mooi voor de Vrouw, of ik een gastblog zou willen schrijven voor Mooi voor de Vrouw. Mooi voor de Vrouw  is het online Vrouwenmagazine. Voor alles wat de vrouw beweegt! Mijn ervaringsverhaal over schildklierkanker sluit erg aan bij het thema alles wat de vrouw beweegt omdat schildklierkanker en schildklierziekten an sich vaker voorkomt onder vrouwen. Ik hoefde over deze vraag dus niet lang na te denken.

Op 20 januari is mijn gastblog online gegaan bij Mooi voor de Vrouw. Uit alle reacties wordt op 6 februari a.s. een lezer van Mooi voor de Vrouw gekozen waar ik mijn boek Goede kanker bestaat niet! aan weg ga geven. Wil je nog kans maken op dit boek, ga dan gauw naar mijn gastblog op Mooi voor de Vrouw en reageer daar!

De winactie is inmiddels gesloten! Wie mijn boek heeft gewonnen en waarom  leest u op Mooi voor de Vrouw!

Schildklierkanker, een geluk bij een ongeluk?

Toen ik in 2012 totaal onverwacht de diagnose schildklierkanker kreeg , was vrijwel de eerste reactie die ik hoorde dat ik de goede kanker had. Ik had geluk!

Daarna, heb ik dit zogenaamde geluk, een goede kanker dus het valt wel mee verhaal nog een tiental keren vaker mogen horen. Alsof schildklierkanker een soort van geluk bij een ongeluk kanker is. Het leek soms alsof me een lot uit de loterij was aangeboden. Nou als ik mag kiezen had ik toch liever die vriendelijk lachende meneer van RTL 4, met gouden cheque en bos bloemen aan de deur gehad. Helaas verder dan de ijs prijs en een waardebon voor een appeltaart van een bekende winkelketen ben ik nooit gekomen. Ik mag het doen met schildklierkanker, de goede kanker. Een complete mis veronderstelling.

Er bestaat geen goede kanker!

Maar steeds vaker hoor je wel dat als je niet meteen een doodvonnis krijgt, het allemaal wel mee valt. Het is goed te behandelen dus valt het mee. Het lijkt een soort van verharding rondom deze ziekte. Kanker lijkt te zijn ingeburgerd. Niet alleen mensen met schildklierkanker krijgen deze “goed” stempel maar ook kankersoorten als bijvoorbeeld huidkanker en zelfs bij borstkanker die toch nog steeds heel wat mensenlevens eist, zie je een verandering in hoe er mee wordt omgegaan. Afgeschilderd als een soort van glamourziekte onder vrouwen.

Dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen zie je zelden terug in de media. Het bestempelen van een kanker als goed, als een geluk, als een het valt wel mee is dom en kortzichtig! Kanker is kanker met operaties, behandelingen, lichamelijke gevolgen om over de psychische nog maar niet te spreken. Angsten en onzekerheden die op je afkomen. Ook als de kanker weg is. Wanneer je schoon bent verklaard is er bij iedere controle die onzekerheid, bij elk bobbeltje of plekje wat ik op mijn lijf vind denk ik, het zal toch niet?

De moeheid, de slechte weerstand. Bij schildklierkanker komen daar nog een aantal restklachten bij. Er moet een orgaan vervangen worden dat enorm veel werk doet in je lijf door een hormoon pilletje. Dat instellen kost tijd! Soms enorm veel tijd. Dit is per individu verschillend. Zelf vlieg ik al twee jaar van hyper naar hypo, van links naar rechts, van snel naar langzaam. Mijn hormoonhuishouding is compleet door de war. Mijn lichaamstemperatuur is compleet ontregeld. Ik ben een Jantje lacht en Jantje huilt binnen een paar minuten tijd. En ik ben niet de enige.

Steeds vaker wordt de diagnose schildklierkanker getrokken. Steeds meer mensen die een lot uit de loterij mogen ontvangen en te horen krijgen dat ze geluk hebben. Toen ik ziek was heb ik mijn verhaal opgeschreven in een dagboek. Het gaf me steun. Vorig jaar is dat dagboek als wekelijkse column verschenen op de website van de SON, Schildklier Organisatie Nederland om herkenning te bieden aan mede schildklier(kanker) patiënten. In december 2014 zijn deze columns gebundeld tot een boek. Er was maar één titel mogelijk voor mij. Goede kanker bestaat niet! Met dit boek hoop ik bewustwording te creëren bij zowel arts, bedrijfsarts, UWV werkgever en gezond Nederland.
Ook zonder doodvonnis heb je kanker en dat is geen geluk, geen lot uit de loterij en zeker niet goed!

Bron: Deze blog is oorspronkelijk gepost op www.mooivoordevrouw.nl

5 gedachten over “Schildklierkanker, een geluk bij een ongeluk? Gastblog Mooi voor de Vrouw

 • 30/01/2015 om 15:30
  Permalink

  Hallo Anke, ook ik heb schildklierkanker (2x geopereerd eind 2011 en begin 2012). Er zaten 2 tumoren. Ik heb ook nog steeds klachten: snel moe, vergeetachtig (ik denk soms wel eens dat ik Alzheimer heb, zo erg) en niet lekker in m’n vel. Maar volgens de internist gaat alles goed. Jaja, hij voelt het niet he.
  Ik ga je boek bestellen. Ik laat nog weten hoe ik het vind.
  Groetjes Monique

  Beantwoorden
  • 30/01/2015 om 16:40
   Permalink

   Hoi Monique,
   Dank je wel voor je reactie. Vervelend dat je je nog niet goed voelt. Blijf je klachten bespreekbaar maken. Leuk als je me laat weten wat je van mijn boek vond. Ben benieuwd of je herkenning vindt in mijn verhaal. Groetjes Anke

   Beantwoorden
 • 05/02/2015 om 18:58
  Permalink

  hallo anke ,ik volg je op twitter,waarom ik las over je blog en over je boek en idd het waarom die titel intrigeerd(de) mij kanker is een klote ziekten of het nu de goede (niet mee ens hoor hoe kun je dat nou goed noemen 🙁 ) of de slechte is het is een vieze mega gemeenste ziekte die ik werkelijk niemand gun !! zelf ben ik ook gezegend (lol) met een aantal dingetjes ( posttraumatische dystrofie oa )maar ah volgens mij nooit zo erg als die sniekie kanker 🙁 ben erg benieuwd naar je boek ga hem over een paar maanden met mijn verjaardag vragen als e,book aangezien ik die het meest gebruik omdat ik dat beter kan vast houden. hartelijke groet en oja gefeliciteerd met het uitgeven van je boek

  Beantwoorden
 • 05/02/2015 om 19:09
  Permalink

  Dank je wel Simone. Schrijven werkt therapeutisch. Of het nu een boek wordt of niet, maar ik ben blij dat ik mijn verhaal naar buiten heb kunnen brengen

  Beantwoorden
 • 05/02/2015 om 19:12
  Permalink

  Beste Elvira, Geen enkele ziekte is prettig. Ook posttraumatische dystrofie kan je leven behoorlijk veranderen en vergt behoorlijk wat aanpassing. Ik wens jou ook sterkte en wat super dat je mijn boek als e-book voor je verjaardag wilt vragen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *