Wie ben ik

Ik ben Anke van Haften schrijfster van twee boeken. “ Goede kanker bestaat niet!” en “De kanker voorbij, ‘over’ leven na kanker”  Door met een positief realistische kijk op het leven te schrijven over de diagnose schildklierkanker die ik kreeg in 2012 en de jaren hierna waarin ik mijzelf de kritische vraag stel of men ooit voorbij de kanker komt,  wil ik mijn medemusketiers oftewel, de schildklier (kanker) patiënt en hun naasten, de artsen en de bedrijfsartsen bereiken.

In 2012 kreeg ik de diagnose schildklierkanker. Een zeldzame vorm van kanker maar wel een van de snelst groeiende onder de vrouwen. Je hebt geluk! zei men, van alle kankers kun je het beste deze hebben. Levensprognose van 10 jaar is 90% , groeit langzaam , goed te behandelen. ” Wat jij hebt stelt wezenlijk niet zo veel voor,  je hebt de “Goede”kanker! Mijn antwoord hierop was ‘Goede kanker bestaat niet! ‘(Meer informatie over Goede kanker bestaat niet! Via Uitgeverij de Graaff)

In 2018 verscheen “De kanker voorbij. Met dit vervolg  wil ik laten zien dat wanneer je schoon verklaard bent van kanker, je nog niet per definitie ook vóórbij de kanker bent. Ondanks dat je beter bent verklaard en er vaak goed uit ziet, leeft er onderhuids van alles door. Er bestaat een realiteit waarin chronisch ziek een hoofdrol speelt. Restklachten waar je mee moet gaan leren dealen. Je zeurt niet omdat je, “gelukkig maar”, nog leeft. In “De kanker voorbij” pleit ik voor begrip dat in veel gevallen nog heel ver te zoeken is. (h)erkenning en begeleiding na kanker zowel medisch als psychisch als arbeid therapeutisch. (Meer informatie over ‘De kanker voorbij’via Droomvallei Uitgeverij

Naast het schrijven ben ik de echtgenoot van mijn lief en moeder van een mannelijke tweeling. Ik ben dol op mijn huisdieren, Disney, wandelen en bloemen. Schrijven is mijn  passie. Ik kan er mijn ziel in kwijt.

Boeken:
Goede kanker bestaat niet!

Na de diagnose schildklierkanker hield ik een jaar lang een dagboek bij over deze periode. Men noemde mijn kanker een “goede kanker”. Men vergat dat je na de operatie en behandeling van schildklierkanker in veel gevallen levenslang vast zit aan een chronische ziekte. Leven zonder schildklier betekent, je leven lang schildklierhormoon slikken, en in veel gevallen behoren klachten als moeheid, depressie, spier en gewricht pijnen, obstipatie, (lichaam)temperatuur problemen, haaruitval, droge huid, afbrokkelen van nagels hormoon schommelingen, tot de orde van de dag.

Op de website van de SON (Schildklier Organisatie Nederland,  schreef ik vanaf 1 januari 2014 wekelijks een vervolg column over mijn diagnose schildklierkanker tot ongeveer een jaar later. Een reeks blogs met mijn persoonlijke verhaal van hoe het kan lopen met deze kanker, wat het met je doet, hoe mensen om je heen kunnen reageren, hoe je verliest, maar ook hoe je wint.

Eind 2014 zijn  deze columns gebundeld tot een boek.  “Goede”kanker bestaat niet!, een eerlijk en realistisch ervaringsverhaal over schildklierkanker. De bundel geeft een realistische, eerlijke, soms pijnlijke, weergave van een jaar ziek zijn, waarin een gezonde dosis humor zéker niet ontbreekt! Veel schildklierkankerpatiënten, maar ook mensen met andere vormen van kanker of chronische ziekten zullen zich in deze verhalen kunnen herkennen. Inmiddels is er ook een E-Book en een luisterboek verkrijgbaar.

In September 2015 is “Goede kanker bestaat niet!” vertaald in het Engels. “There is no such thing as good cancer!”wordt door Genzyme a Sanofi Company verspreid onder medici door heel de wereld om schildklierkanker.

De kanker voorbij, “over” leven na kanker

Op 16 september 2017 tekende ik de auteursovereenkomst voor De kanker voorbij “over”leven na kanker bij Uitegeverij Droomvallei. Op 7 april 2018 zal ‘De kanker voorbij’, verkrijgbaar zijn.
Met dit vervolg op Goede kanker bestaat niet! wil ik laten zien dat wanneer je schoon verklaard bent van kanker, je nog niet per definitie ook vóórbij de kanker bent. Ondanks dat je beter bent verklaard, ondanks dat je er goed uit ziet, leeft er onderhuids van alles door. Er bestaat een realiteit waarin chronisch ziek een hoofdrol speelt. Restklachten waar je mee moet gaan leren dealen. Je zeurt niet omdat je, “gelukkig maar”, nog leeft. In “De kanker voorbij” pleit ik voor begrip dat in veel gevallen nog heel ver te zoeken is. (h)erkenning en begeleiding na kanker zowel medisch als psychisch als arbeid therapeutisch. Iets dat hard nodig is om uiteindelijk letterlijk voorbij de kanker te komen.

Bloggen

Omdat schrijven zowel therapeutisch werkt als verslavend ben ik blijven schrijven. Alle blogs zijn te vinden op deze website onder het kopje Blogs Ze gaan over mijn ontdekkingsreis naar mezelf na de kanker, een periode van depressie en het proces van beter worden. Maar ook gaan ze over het leven, dromen en  de mens achter de patiënt die vaak wordt vergeten. Naast mijn eigen blogs zijn er ook diverse gastblogs van mensen met hun eigen verhaal over kanker en chronisch ziek zijn.

In maart 2015 werd ik een van de vaste wekelijkse bloggers voor Telegraaf Gezondheid. Hier heb ik tot medio 2016 geblogd over leven na schildklierkanker. Omdat Telegraaf een andere insteek heeft genomen op het gebied van gezondheid en lifestyle pasten de de patiëntenblogs niet meer in het format.

Sinds medio 2016 schrijf ik voor Onzichtbaar Ziek om één simpele reden. Wat onzichtbaar is moet zichtbaar worden en daar werk ik graag aan mee!

Sinds maart 2017 ben ik vaste columnist voor Schild hét blad voor de schildklierpatiënt. Wanneer je donateur van SON (Schildklier Organisatie Nederland) wordt, ontvang je dit blad ieder kwartaal gratis in de bus.

Spreken

Naast schrijven, mag ik ook graag spreken over schildklierkanker of de mens achter de patiënt. Zo sprak ik in 2015 tijdens de oncologiedagen in een groep zeer bevlogen verpleegkundigen toe en stond ik voor minister Schippers van volksgezondheid tijdens het Celsus congres om een maand later tijdens de opening van het Marikenhuis in Nijmegen een woordje te mogen doen. In juni 2016 sprak ik tijdens de opening van de NFU conferentie de genodigden digitaal toe en in september 2016 nam ik plaats op de bank tijdens de opening van de master opleiding van de NFU Kwaliteit en Veiligheid, om samen met een zorgspecialist, een wetenschapper en een bestuurder te praten over zorgverbetering. Spreken is persoonlijk en gericht. Eerlijker kan het niet.

Dat ben ik!

@Copyright

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt via internet, door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Auteur, Anke van Haften

26 gedachten over “Wie ben ik

 • 07/09/2014 om 17:47
  Permalink

  Hallo Anke,
  Mooie site. Ik hoop dat je boek een groot succes wordt en dat veel mensen door het lezen van jouw verhaal een realistisch beeld krijgen over het hebben van schildklierkanker. Ook dat zij door jouw boek misschien wat meer begrip krijgen in hun omgeving en bij artsen.
  Heel veel succes.
  Groetjes, Hetty Rommers

  Beantwoorden
  • 07/09/2014 om 20:30
   Permalink

   Dank je wel Hetty. Ik hoop ook dat mijn boek meer besef zal brengen en een steun zal kunnen zijn voor mijn mede musketiers en mensen met een chronische ziekte

   Beantwoorden
 • 08/09/2014 om 18:59
  Permalink

  Hoi Anke,

  Wat een mooie site! Ik zeg heel eerlijk, ik heb niet alle blogs gelezen, veel wel, maar ik kan ze hier nog rustig opzoeken. Mooi! Op naar je boek!

  Groetjes,
  Tamara.

  Beantwoorden
  • 08/09/2014 om 19:04
   Permalink

   Dank je wel Tamara. Ja zeker kun je de blogs voorlopig nog lezen. En in november komt de bundel uit en zal het boek te bestellen zijn zodat je ze altijd kunt terug lezen.

   Beantwoorden
 • 11/09/2014 om 19:36
  Permalink

  Ik zou graag op de hoogte worden gebracht als het boek uitkomt in november, zodat ik het kan bestellen.
  Als ex-schildklierkanker patient heb ik zeker interesse.

  Beantwoorden
  • 11/09/2014 om 20:13
   Permalink

   Hoi Monique, heel erg bedankt voor je interesse in mijn boek. Ik zal mijn best doen om je persoonlijk te laten weten wanneer het uitkomt, maar op deze website, op twitter en op facebook zal het ook breeduit worden aangekondigd. Ik zou zeggen, hou het in de gaten!

   Beantwoorden
 • 29/10/2014 om 20:47
  Permalink

  Helder beeld van een diagnose die er om ‘liegt’…
  Het lijkt me heel ingrijpend zonder schildklier verder te moeten.
  Ik ga meer van je lezen, weet er veel te weinig van en je raakt me met je toon.

  Beantwoorden
  • 29/10/2014 om 21:07
   Permalink

   Dank je wel! Ik ben benieuwd naar je gevoel bij de rest van mijn verhaal. Dat ik je raak is al een compliment op zichzelf

   Beantwoorden
 • 14/11/2014 om 21:10
  Permalink

  Hallo Anke,

  Een mooie overzichtelijke site. Ik hou in de gaten wanneer jouw boek uitkomt. Ik zal er zeker een exemplaar van kopen.
  Jouw wijze van schrijven pakt me op een of andere manier. Mooi dat je met het beschrijven van jouw ervaringen vele andere
  mensen kunt helpen.

  Veel succes
  Groetjes,
  Frans van Leijsen

  Beantwoorden
  • 14/11/2014 om 21:25
   Permalink

   Heel erg bedankt voor je compliment. Via deze site, facebook en twitter laat ik het weten als het boek te koop is.

   Beantwoorden
 • 31/12/2014 om 19:22
  Permalink

  Geweldig! Ik heb je boek besteld.
  Nog niet gelezen, maar wil je nu al bedanken!
  Wat ik tot nu toe gelezen heb, slaat exact op mijn situatie. Heel bizar, maar ook heeeel fijn!
  Nu, ruim een jaar na de diagnose, besef ik des te meer wat de functie van een gezonde schildklier is……

  Beantwoorden
  • 02/01/2015 om 12:42
   Permalink

   Heel erg bedankt. Fijn dat je herkenning vind ik mijn blogs. Ik ben ontzettend benieuwd wat je van mijn boekje gaat vinden. Het is een vreemd orgaan die schildklier en inderdaad als ie er niet meer is merk je pas wat hij allemaal deed..

   Beantwoorden
 • 13/02/2015 om 17:53
  Permalink

  Lekker geschreven. Zo’n positieve uitstraling doet mij deugd. Even hard als de ziekte mij heeft aangepakt, pak ik verbaal die kanker terug met: “Laat de kankâh maah de typhus krège.” Omwille van buitenstaanders heb ik het in fonetisch Haags geschreven.

  Beantwoorden
  • 13/02/2015 om 18:06
   Permalink

   Beste Arnold , bedankt voor je fonetische reactie. Ik sluit me er volledig bij aan ondanks dat ik geen Haags praat dan haha. Maar plat Brabants zal me wel lukken.

   Beantwoorden
 • 19/11/2015 om 21:47
  Permalink

  Zo confronterend dat ik exact dezelfde woorden te horen kreeg 11j geleden “je hebt geluk, van alle kankers kun je best deze krijgen “

  Beantwoorden
  • 19/11/2015 om 22:48
   Permalink

   en pas nu 11 jaar later is er een keerpunt gaande..xx

   Beantwoorden
 • 23/11/2015 om 15:07
  Permalink

  Hallo,

  Ben vorige week geopereerd voor de 2de keer, 2 weken daarvoor de 1ste keer. Sinds een week ken ik de diagnose… papillaire carcinoma’s, en neem nu ook die medicatie met het schildklierhormoon.
  En rarara, met welke woorden werd dat aangekondigd?
  Met de gevleugelde woorden:’het ziet er goed uit’… Zo herkenbaar als bij jou de ‘U heeft geluk’. Terwijl ik nu afwacht wat de nabehandeling zal zijn en resultaat weefselonderzoek 2de operatie. Ben onzeker over hoe m’n lichaam hierin zal aanpassen,heb nu al die klachten: temperatuurschommelingen, spier- en gewrichtspijnen,… En voor de rest kreeg ik geen enkele vorm van uitleg over die mogelijke klachten van de artsen… Kortom, moeilijke periode…
  Ik ben fan van je blog, en dankbaar dat je de moed hebt gehad om hierover te schrijven. Het is een houvast voor velen denk ik, ook voor mij.

  Beantwoorden
  • 23/11/2015 om 17:32
   Permalink

   Beste Kath,
   Heel erg veel dank voor je mooie reactie. Ik hoop dat het je goed gaat. Inderdaad een moeilijke periode. Vraag veel, schrijf je vragen op en probeer de communicatie met je arts zo open mogelijk te houden. Goede communicatie is een belangrijke factor in herstel. Heel veel sterkte x Anke

   Beantwoorden
 • 03/08/2017 om 21:48
  Permalink

  Hallo Anke.
  Als ik vragen, wat hebben ze bij jou gedaan met de schildklier?
  Ik ben zelf ook schildklierpatiënt, en bij mij hebben ze hem weg gehaald toen ik nog een baby van 7 maand oud was.
  Ik had er twee gezwellen in zitten, namelijk 1 van 70 gram en 1 van 80 gram.

  Beantwoorden
  • 03/08/2017 om 21:56
   Permalink

   Beste Theo, mijn schildklier is verwijderd vanwege schildklierkanker. Jeetje voor jou als baby al.. Hoe gaat het nu met je?

   Beantwoorden
   • 17/01/2022 om 11:42
    Permalink

    Door de schildklierproblemen ben ik met 30% beperkt in mijn leven en heb steeds meer moeite met het accepteren hiervan.
    Heb trouwens al twee boeken hierover geschreven.
    Het zijn Biografieën en ben met een derde bezig.

    Beantwoorden
 • 16/08/2017 om 12:48
  Permalink

  Beste Anke,
  Heb je boek gekocht en gelezen (in een paar uur). Toch blijf ik met veel vragen zitten. Ben eind maart geopereerd en uitslag half april gehad. Sinds die tijd sta ik op de wachtlijst voor de 2e operatie Er kan geen planning gegeven worden. Of te wel kan/durf niet weg van de brievenbus sinds 4,5 maand. Er wordt dus helemaal niet gezegd kan wel 3 maanden of zo duren. Nee de planning wordt voor 2 weken gemaakt. Belt u over 2 weken maar terug. Omdat ik al sinds bijna 2 jaar onder behandeling ben maar kanker niet erkend/herkend werd heb ik het idee dat ik geleefd wordt. Geen zeggenschap over mijn eigen leven meer. Ook wat er gebeurt na de slok, is er nog veel onduidelijk. Moet je wekelijks voor controle of 1 x per maand? Ik kan daar op internet niets over vinden. Gewicht toename zal wel verschillend per persoon zijn maar toch vraag me af hoe dat gaat Ben ik straks in 1 maand 10 kg zwaarder? Na de 2e operatie ben je dan meteen beroerd of wordt je dat langzaam? Mag van de chirurg wel 6 weken tussen zitten ipv van 4 als mij dat beter
  uitkomt Maar als je je heel beroerd voelt dan maar zo snel mogelijk toch?

  Beantwoorden
  • 17/08/2017 om 12:29
   Permalink

   Beste Inge,
   Dat gevoel geleefd te worden, herken ik helaas maar al te goed. Pas nu na vijf jaar heb ik het gevoel dat ik mijn leven weer aan het herpakken ben. De regie weer terug in eigen handen. Mede dankzij een revalidatietraject waar ik nu in zit. De controles zijn in beginsel om de 3 maanden, daarna een half jaar en weer later jaarlijks. Het is per patiënt verschillend merk ik aan reacties van anderen en ook per ziekenhuis kan er verschil zijn. Ook geldt dit voor gewichtstoename. Niet iedereen heeft daar last van. Ik ken zelfs mensen die afvallen. Helaas ben ik er daar niet één van. Ik ben in een vijf jaar tijd 15 kilo aangekomen. Nu ben ik langzaam gewicht aan het verliezen. Blijven bewegen en gezond eten werkt mee. De 2e operatie viel mij erg mee. Ik was zeker niet meteen beroerd. Het gaat geleidelijk aan wanneer je zonder medicatie zit. Althans zo ging dat bij mij. Laat weten aan je arts hoe je je voelt. Als jij 6 weken te lang vindt, spreek dat uit. Ik wens heel veel sterkte in dit proces en je weet me te vinden, mocht je nog vragen hebben. Liefs Anke

   Beantwoorden
 • 01/08/2020 om 16:28
  Permalink

  Hoi Anke, wat voor type schildklierkanker was het? Veel sterkte en ik hoop dat het niet terugkomt

  Beantwoorden
  • 03/08/2020 om 16:18
   Permalink

   Hoi Klaartje
   Het was Papilair schildklierkanker met foliculaire variant.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *