Check je nek!

Hoe herken je schildklierkanker? Ik vind het lastig om hierop te antwoorden, omdat ik mensen niet onnodig wil alarmeren. Toch is het belangrijk om alert te zijn op veranderingen in je lijf. Er geldt één duidelijk advies: check je nek! (Lees hals)

Persoonlijk had ik niets in de gaten. Ik had al een tijd lang last van vage klachten. Moeheid was er daar één van. Helaas is moeheid zo’n beetje een van de meest vage klachten die er bestaat. Stress is een factor die bijvoorbeeld moeheid veroorzaakt en waarschijnlijk zal 80% van de mensheid hier last van hebben (gehad). Daarnaast is iedereen wel eens moe. Naast het vermoeide gevoel kreeg ik last van extreme obstipatie. Uiteindelijk was dit zo ernstig dat alles wat er aan de bovenkant inging, er even hard aan de bovenkant weer uitkwam.

PDS

Onderzoek wees niets uit. PDS, Prikkelbare Darm Syndroom, veroorzaakt door stress. Dat was het stempel dat ik uiteindelijk kreeg. Een diagnose waar je eigenlijk niets mee kunt. De klachten hielden aan, maar na de diagnose PDS werd er niet meer verder gekeken. Totdat ik bij een koorrepetitie tijdens het kerstrepertoire merkte dat ik steeds sneller hees werd. Ik was sopraan en zong de hoogste noten normaal gesproken met gemak. Geleidelijk aan werd dat steeds lastiger en ineens voelde ik een verdikking in mijn hals.

Op advies van de dirigent ging ik naar de huisarts. Gealarmeerd door de verdikking, de heesheid en de vage klachten die ik al een tijdlang bij haar had gedeponeerd, stuurde ze me meteen door naar een endocrinoloog. ‘Ik denk dat je een probleem hebt met je schildklier’, zei ze. Tóch waren de bloeduitslagen goed. Mijn bloedwaarden vielen binnen de gestelde norm. Een tsh tussen 1 en 4. Voor de zekerheid werd er een punctie gedaan. Met een echo werd de exacte locatie en grootte van de verdikking vastgesteld. Een nodus van een aantal centimeter. De plaats van het gezwel werd met een lange naald aangeprikt. De uitslag was goed! Het bleek te gaan om een goedaardig nodus. Complete opluchting.

Operatie

Omdat ik toch wel erg last had van de heesheid en het gezwel uiteindelijk ook op mijn luchtpijp begon te drukken zodat ik moeite kreeg met ademen, werd ik doorverwezen naar een chirurg. Hij zou de helft van de schildklier waarin de nodus zat gaan verwijderen. Zo zou ik straks weer lekker kunnen zingen en vrijuit kunnen ademen. Misschien dat ik wat schildklierhormoon nodig zou hebben om de schildklier optimaal te kunnen laten functioneren, maar dat was het.

In april 2012 werd ik geopereerd. Het verliep prima en viel me alles mee. Twee weken later ging ik voor de wondcontrole terug naar de chirurg. Althans, dat dacht ik. ‘U heeft schildklierkanker’, zei hij totaal onverwacht. Achteraf gezien ben ik blij dat ik op tijd naar de arts ben gegaan. Er vallen zo veel kwartjes op zijn plaats voor wat betreft langdurige vage klachten die steeds werden afgedaan als ‘stress’.

Mijn advies zou luiden: check je nek en bezoek bij twijfel altijd een arts!

Check the neck is een term vanuit de ATA American Thyroid Association 

Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd via Telegraaf Gezondheid

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: