De kanker voorbij!

Dat gevoel dat je vliegt.. Dat je samen met de vogels naar beneden kijkt naar alles en iedereen die onder je voorbij gaat. Dat gevoel dat de zon schijnt ook al regent het. Dat gevoel dat je een glimlach hebt van oor tot oor en hem nog verder zou willen verbreden als dat zou gaan. Dat dus.. Blij!

Ik heb het even moeten laten bezinken. En dat is best raar want ik wist zelf al lang dat het zo zou gaan. Ik zou naar de endocrinoloog gaan voor mijn jaarlijkse APK keuring, zoals ik die controles na de schildklierkanker vijf jaar geleden altijd noem. Ik zou haar een hand geven en zij zou mij vertellen dat mijn bloedwaarden helemaal goed zijn. Dat de kankerwaarden onmeetbaar zijn en dat ik nog steeds stabiel ben. Vervolgens zou ze mijn hals voelen en zeggen dat het goed voelt. De weegschaal zou aangeven dat ik afgevallen ben en zij zou mij complimenteren en feliciteren met weer een jaar”schoon”.

En zo ging het precies. Het vertrouwen in mijn lijf dat het allemaal goed zit, klopte als een bus. “Wat mij betreft kunnen we een afspraak voor volgend jaar inplannen” zei ze. En dáár verraste ik haar. Al eerder had ik er over nagedacht. Ik voel al een tijdje dat ik stabiel ben. Angst dat de kanker ooit terug keert, heb ik niet. Mijn risico daarin is even groot als wat ieder mens op deze aardbol loopt. Steeds meer ben ik bezig met het achter me laten van deze periode in mijn leven. Niet voor niets is de titel van mijn laatste boek “De kanker voorbij, “over”leven na kanker”.

Ik wil af van het stempel dat ik onbedoeld bij me draag. Niet omdat ik me ervoor schaam maar omdat het niet meer op de voorgrond staat in mijn dagelijkse leven. Wanneer je een longontsteking hebt gehad of wanneer je een arm hebt gebroken vergeet je uiteindelijk om welke arm je ooit ook weer gips hebt gehad en bij iedere keer dat je hoest denk je ook niet “oh jeetje daar gaan we weer”. Nee je leeft verder, pakt je dagelijkse beslommeringen weer op. Kanker is natuurlijk heel iets anders. De sporen zijn dieper en heeft absoluut alle tijd  nodig om te verwerken. Gevolgen kunnen nog dagelijks voelbaar zijn maar na vijf jaar ben ik klaar om verder te gaan zonder het ooit te vergeten.

Want dát wil ik ook niet. Ik wil de afgelopen jaren blijven zien als een positief deel van mijn leven. Een deel waarin ik voor veel mensen iets heb mogen betekenen. Een deel waarin ik mezelf als mens heb leren kennen en waarderen. Een deel waarin ik heb gezien wat en ook wie werkelijk belangrijk is.

Om al die redenen stelde ik haar daarom de vraag. Het is dat ik u niet graag zie, maar mag die jaarlijkse controle ook bij de huisarts? Bloedonderzoek kan ook daar, dat hoeft toch niet persé in het ziekenhuis? Ze dacht hardop na en woog af wat vooral goed was voor mij. Ze begreep het en zei ja.

En daar liep ik even later, buiten, met dat gevoel dat je vliegt.. Dat je samen met de vogels naar beneden kijkt naar alles en iedereen die onder je voorbij gaat. Dat gevoel dat de zon schijnt ook al regent het. Dat gevoel dat je een glimlach hebt van oor tot oor en hem nog verder zou willen verbreden als dat zou gaan. Vrij en Blij! Ik ben letterlijk de kanker voorbij!

De kanker voorbij, “over”leven na kanker, zal uitkomen in het voorjaar van 2018 bij Droomvallei Uitgeverij

2 gedachten over “De kanker voorbij!

 • 02/11/2017 om 10:41
  Permalink

  Wat goed van je Anke dat je een nieuw boek hebt geschreven top !!!

  Groetjes Marilla

  Beantwoorden
  • 02/11/2017 om 10:43
   Permalink

   Dank je wel! Ik ben reuze benieuwd wat je er van vindt als je hem hebt gelezen. Groetjes Anke

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: