De schildklierpatiënt is geen jo-jo!

Amper een jaar nadat “Thyrax Gate”de schildklierpatiënt in zijn greep hield, valt er opnieuw een bom in schildklierland. Deze keer gaat het om het schildklierhormoon met merknaam ”Teva”die niet goed leverbaar zou zijn. De berichtgeving leidt tot boosheid en paniek. “De schildklierpatiënt is geen jo-jo!” zijn gevoelens van frustratie die hardop spreken.

Het is met deze uiting van frustratie duidelijk dat de schrik er nog goed in zit. Dat men bang is voor herhaling van vorig jaar, is logisch. Veel patiënten moesten noodgedwongen overstappen op een ander merk schildklierhormoon. Het ging gepaard met veel persoonlijke ellende. Ondanks dat sterk wordt afgeraden om van merk te wisselen werden veel mensen voor het blok gezet toen de Thyrax niet meer leverbaar was omdat de fabriek er mee stopte. Heel veel mensen gingen over naar het merk Teva. Sommigen van hen zijn pas net weer goed ingesteld en hoorden gisteren het bericht dat het merk niet meer voorradig zou zijn. Het gevolg, grote paniek.

Geen reden tot paniek

Vanuit SON, Schildklier Organisatie Nederland komt vandaag gelukkig een beter bericht. Het is niet nodig om je zorgen te maken zo stelt SON. Dit concludeert men uit eerdere ervaringen met stagneren van voorraad en aanlevering van medicatie. De sluiting van een fabriek zoals bij Thyrax het geval was, was een heel andere oorzaak. Daarom gaat men er vanuit dat de leveringsproblemen zoals wordt aangegeven rond 2 maart weer zijn opgelost. Tot die tijd nemen apothekers doeltreffende maatregelen om de Teva te verdelen. Los van dit nieuws heeft SON samen met andere patiëntenorganisaties een brief gestuurd naar de tweede kamer om het onnodig wisselen van medicatie te stoppen.

Dit zijn stappen in de goede richting om het ge jo-jo van merken levotheroxine en andere medicijnen te stoppen. Juist de schildklierpatiënt is zo gebaat bij een stabiele instelling van hoeveelheid schildklierhormoon. Ook al zit in ieder merk dezelfde werkzame stof, dan nog kan de hoeveelheid minimaal afwijken door de persoonlijke verwerking van het lichaam bij iedere  merk samenstelling. Het luistert enorm nauw hoe iemand op deze minimale verschillen kan reageren. Mensen kunnen erg ziek worden, moeheid, last krijgen van spier en gewrichtspijnen, depressies, concentratiestoornissen en nog veel meer klachten die de dagelijkse kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden.

Vertrouwen

Dat juist nu, amper een jaar na het “Thyrax drama” waardoor er zoveel mensen moesten wisselen dit nieuws komt is op zijn zachtst gezegd schrijnend en slechte timing. Zoals een mede musketier het mooi omschreef: “ Men is door Thyrax gate het vertrouwen kwijt en dat raakt de basis van je bestaan”. En dat is wat nu nodig is. Vertrouwen dat de zorgen en de paniek inderdaad niet nodig zijn en slechts een reactie op wat is geweest. De Schildklierpatiënt is inderdaad géén jo-jo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: