Gebakken lucht en zoete koek

Als je ziek wordt, heb je maar één wens: genezen! De vraag is natuurlijk ‘hoe?’. Je zit plotseling vol vragen en het is volkomen normaal dat je op zoek gaat naar informatie. Maar kijk uit! Dr. Google biedt niet alleen een schat aan informatie, maar ook veel gebakken lucht en zoete koek. Kortom,niet alles is waar.  Lees verder…

Het internet staat vol sites van mensen die naar mijn mening een slaatje slaan uit de ziekten van anderen en hun wil om beter te worden.

‘Koop het boek’

Zo bestaan er bijvoorbeeld uitspraken van gezondheidsgoeroes, zonder enkele medische achtergrond, die hardop durven te zeggen dat hypotheroide (te traag werkende schildklier) te genezen zou zijn zónder extra toediening van chemisch schildklierhormoon. Of dat een ziekte als kanker niet bestreden kan worden met chemo en bestraling. Sterker nog: de behandelingen zouden je ‘alleen maar zieker maken’.

Wil je vervolgens weten hoe je dan wél beter wordt, krijg je de melding ‘koop eerst het boek en lees verder’. Zo bestaan er boeken vol ‘oplossingen’ voor allerlei ziekten, zonder dat je maar een arts hoeft te bezoeken.

Vorige week viel mijn oog op ‘De endocrinoloog kan met pensioen!’; een publicatie in het blad Endocrinologie,geschreven door een zeer kundig endocrinoloog. Het stuk deed me glimlachen en gaf me tegelijkertijd de rillingen. Want hoewel er een grote dosis humor schuilt in dit stuk, is de bittere waarheid dat deze man gelijk heeft.

Kwakzalverij

Het stuk gaat erover dat je met het opnemen van je ochtendlichaamstemperatuur eenvoudig kunt nagaan of je een traag werkede schildklier hebt. Nu is het aanschaffen van een thermometer inderdaad goedkoper dan het bezoeken van een internist of het aanbreken van je eigen risico.

Wat me echter verbaast is het feit dat mensen klagen over het veel te hoge eigen risico in de gezondheidszorg, maar wél bakken met geld uitgeven aan niet wetenschappelijk bewezen goeroe bezoeken, boeken en door diezelfde goeroes voorgeschreven supplementen.

Ik vraag me oprecht af of er buiten de vereniging tegen kwakzalverij regels bestaan voor deze praktijken, of dat iedereen zich zomaar gezondheidstherapeut mag noemen en deskundig op het gebied van het ‘genezen’ van allerlei ziekten, zonder daarvoor ooit een medische faculteit van binnen te hebben gezien.

Eigen keuze

Het is en blijft natuurlijk een keuze die je zelf maakt. Kies je voor het alternatieve circuit of voor de reguliere gezondheidszorg? Of een combinatie van beiden?

Persoonlijk ben ik van mening dat je de weg moeten bewandelen waar jij je zelf goed en veilig bij voelt. Ieder bepaalt waar hij of zij zijn geld aan uitgeeft. Of je nu kiest voor een medische behandeling als je ziek bent, of het slikken van medicatie. Het is en blijft je eigen keuze.

Let wel: gebasseerd op de juíste informatie. Het belangrijkste is dat je de communicatielijnen openhoudt en dat je vertrouwen hebt in de arts of gezondheidstherapeut die je bezoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: