Zorgverzekeraar Scrooge, A Christmas Carol

scroogeDe feestdagen staan weer bijna voor de deur. De pepernoten liggen in de winkels, de kerstafdelingen zijn volop in aanbouw of zelfs al af en bij mij thuis zijn de eerste kerstplaten al grijs gedraaid. Een heerlijke tijd vind ik het. Maar helaas ook een dure tijd! Om het nog duurder te maken staat verzekeraar Scrooge nog even vlak voor de feestdagen handen wringend voor de deur met de afrekening van het eigen risico.

En dat komt hard aan bovenop de 539 euro die er al maandelijks moet worden afgedragen aan de zorgverzekeraar.Natuurlijk weet je dat hij er een keer aan komt. Als je chronisch ziek bent kom je er niet onderuit. Dat eigen risico dat jaarlijks hoger en hoger wordt. Maar als de afrekening dan ineens in je mailbox zit, is het toch even schrikken.Helemaal als er meerdere mensen in één huishouden gezegend zijn met een chronische ziekte waardoor medicijn gebruik en periodieke bezoekjes aan de specialist geen zaken zijn waar op bezuinigd kan worden.

Waar ik me het meest over blijf verbazen is het tijdstip waarop de verzekeraar de facturen de deur uit doet. Het hele jaar door worden er kosten gemaakt. Maar alsof alles opgespaard moet worden in de laatste maand van het jaar, komt de afrekening steevast een paar weken voor de dure decembermaand op de mat vallen. Het doet me denken aan het aloude verhaal “a Christmas Carol” van Charles Dickens.

Het was de dag voor de kerst…

“Verzekeraar Scrooge telt zijn inkomsten van het jaar nog eens na en ziet dat er nog heel wat bedragen open staan van gezinnen met chronisch zieken, ouderen en gehandicapten die veel en veel kosten hebben gemaakt. “ Humbug” mompelt verzekeraar Scrooge en bedenkt zich geen twee keer. Dit moet voor het jaar om is nog worden voldaan aan het eigen risico. Het is bijna kerst. Het geld dat apart is gelegd voor een cadeautje, een etentje met het gezin of de gas en licht rekening die ook aan het einde van het jaar komt, kan nog best even worden geind bovenop de maandelijkse zorgverzekeringspremie. Een gezellige kerst voor al die ziek, zwak en misselijke mensen is onzin. De gouden pot van de verzekeraar moet gevuld blijven om al die mensen te kunnen blijven betalen als ze weer eens zorg nodig hebben. “

Overdreven? Nee, ik denk het niet! Dit zou zo anders kunnen worden opgelost. En dan heb ik het niet eens over de belachelijk hoge bedragen, maar over het tijdstip waarop dit met weinig humanitair begrip gaat. Er zijn verzekeraars die bij mensen waavan ze weten dat ze het eigen risico toch al kwijt zijn in het jaar, de kosten gespreid per jaar bovenop de maandelijkse premie al vooruit betalen Wanneer er minder wordt verbruikt dan is betaald, krijgen ze dat aan het einde van het jaar terug. Zo wordt het maandbedrag misschien hoger, maar kom je niet voor onaangename verassingen achteraf aan het eind van het jaar te staan. Wat een nog beter idee zou zijn, is de kosten die worden gemaakt in een jaar te laten betalen op het moment dat het ook daadwerkelijk plaats vindt. Zo kregen wij een een afrekening over het ene jaar terwijl we al dik in het volgende jaar zaten. Niemand die daar nog op rekent!

Het zou het verhaal mooier maken als de drie geesten “Cristmas Past, Christmas present en Christmas yet to come” nog even langskwamen bij meneer zorgverzekeraar Scrooge.

The ghost of Christmas past neemt de verzekeraar Scrooge bij de hand en neemt hem mee naar een tijd waarin ik , nog niet eens zo lang geleden, nog maar 16 gulden per maand betaalde aan mijn zorgpremie. Het gekke is dat alles werd vergoed voor dat geld. En ik nooit iets hoefde bij te betalen. Het was de tijd waarin de monden gevuld werden met beugels om de tanden mooi en recht te laten blinken als wit goud. Niemand die aan de buitenkant kon zien of je arm was of rijk. Een tijd waar onze ouders hard voor hebben gevochten om dat voor elkaar te krijgen. Langzaam is dat lichtje gedoofd om over te gaan in de The ghost of Christmas present

Het heden waarin we premies betalen van honderden euro’s per gezin. De bijbetalingen en eigen risico per volwassen lid van de bevolking nog eens honderden euro’s bedraagt. Een tijd waarin de mensen gaan bezuinigen op gezondheid omdat een bezoek aan arts of tandarts betekent dat veel mensen haast geen brood meer op de plank hebben. Laat staan dat er een vakantie in zit. Met deze wetenschap is een blik naar de toekomst niet zo moeilijk.

The ghost of Christmas yet to come. Als er nog een Kerst te vieren is? Ik zie een vooruitzicht waarin mensen steeds minder zorg vragen simpelweg omdat het onbetaalbaar is. Aan de glimlach van iemand zijn gezicht kun je aflezen of er geld is voor een tandarts. Alles waar onze ouders voor hebben geknokt is vervallen in een tijd van eeuwen terug. De gezondheidszorg kan zo veel en steeds meer maar de patient kan er geen gebruik van maken omdat het niet te betalen is. Is dit waar we naar toe moeten? Is dit de voorbode van steeds hoger wordende kosten en een stijgend eigen risico?

Als de klok twaalf uur slaat, zijn de drie geesten verdwenen.. Verzekeraar Scrooge krabt zich achter zijn oren. Bedenkt zich dat het innen van hoge bedragen in een kerstperiode niet humaan is. De premie zou via de uitkeringsinstantie of de werkgever standaard ingehouden kunnen worden per maand dan heb je ook geen wanbetalers meer waardoor de premies nog verder stijgen. Nog beter zou zijn het eigen risico helemaal af te schaffen, zeker voor chronisch zieken  Je mag geen winst maken over de rug van mensen die niets kunnen doen aan wat hen overkomt. In plaats van een rekening met de kerst sturen we dit jaar een flink kerstpakket….

Humbug!

*sharing is caring*

 

 

 

.

3 gedachten over “Zorgverzekeraar Scrooge, A Christmas Carol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: