‘Nee’ is ook een antwoord

Grenzen, we hebben ze allemaal. Maar geven we onze grenzen wel goed aan? De maatschappij wordt steeds drukker en veeleisender. Alles draait om geld, tijd en verwachtingen. Juist die verwachtingen maken dat het steeds lastiger wordt om de broodnodige grenzen te bewaken. Het begint bij één simpel antwoord: Nee! lees verder..

Het lijkt zo simpel, ‘nee’ zeggen. Maar durf het maar eens. Ervaring leert dat een ‘nee’ vaak niet wordt geaccepteerd. En toch is het noodzakelijk om soms te zeggen. Zéker wanneer je leeft met een chronische ziekte en de beperkte energie moet verdelen over de dag. Een simpel ‘nu even niet’ is dan dé manier om je grenzen aan te geven.

360 graden

Voordat ik schildklierkanker kreeg, leek ik geen grenzen te hebben. Vroeg opstaan, de was nog even in de machine voordat ik de bus naar mijn werk pakte, het liefste iets te lang doorwerken, de bus naar huis, op de weg terug even boodschappen doen, thuis nog even de stofzuiger door het huis, eten koken, vaatwasser in- en uitruimen, visite ontvangen, laat naar bed en de volgende dag het hele ritueel weer herhalen. De weekenden zaten vol  bezoekjes en op zaterdag swingden we tot de zon op kwam.

Dat leven is 360 graden omgedraaid na de diagnose schildklierkanker. In het begin heb ik het geprobeerd vol te houden. Waarom? Omdat ik het zo gewend was. Omdat ik mijn omgeving niet wilde teleurstellen. Omdat men van me verwachtte dat ik weer werd als vanouds. Omdat ik van dat leven hield. Omdat ik nog jong was en niet toe wilde geven aan het feit dat het allemaal niet meer hetzelfde was en ik het niet meer bij kon benen.

Zoveel redenen. Ik wilde vooral niet ziek zijn. Eigenlijk hield ik mezelf voor de gek. Ik overschreed mijn grenzen en mijn energie was op voor ik het in de gaten had.

Rustiger vaarwater

Door grenzen te stellen en deze ook aan te geven in mijn omgeving, werk, vriendenkring en familie is mijn leven in een veel rustiger vaarwater gekomen. Mijn dag ziet er nu heel anders uit. Ik doe bijna alles weer, maar met mate. Als ik tóch over mijn grens heen ga, heb ik daar nog dagen last van. Ik zie mijn energieverdeling maar als een budget; ik heb maar zoveel te besteden. Een lening kost geld en brengt me alleen maar verder in de problemen. Wanneer de reserves op zijn, moet ik een ‘nee’ verkopen.

Natuurlijk is niet altijd leuk om steeds uit te moeten leggen waarom ik even ‘nee’ zeg, maar het schept wel duidelijkheid en uiteindelijk meer begrip. Nee, de enige grens die ik nog opzoek is die op Schiphol…

5 gedachten over “‘Nee’ is ook een antwoord

 • 03/11/2015 om 06:09
  Permalink

  Weer n heel duidelijke blog Anke
  Je “budget” verdelen, net als in de “lepel theorie” dus.
  ik heb er heel wat aan gehad om sommigen aan te geven hoe t is om (verschillende) onzichtbare ziekte(s) te hebben. Maar de meesten, echt, voornamelijk op t werk, “zien” niks aan je, dus wordt t vergeten en moet je maar gewoon doorgaan…
  Ook ik kan weer bijna alles, mijn 32 urige werkweek, mijn huishouden en zelfs n stukje sociaal leven. Maar owee als ik teveel doe…
  Fijne dag voor jou!

  Beantwoorden
  • 03/11/2015 om 10:29
   Permalink

   Dank je wel. Persoonlijk vind ik de lepeltheorie t meest duidelijke voorbeeld over hoe je je spaarzame energie letterlijk moet verdelen.Inderdaad t onzichtbare is t lastigste..t steeds moeten uitleggen..

   Beantwoorden
 • 03/11/2015 om 11:00
  Permalink

  Duidelijk verhaal Anke.
  Je grenzen kennen is iets anders dan ze te verleggen.
  Helaas ben ik nog steeds diegene die ze verlegt oftewel er steeds weer invliegt.
  Daarna mag je jezelf gaan opruimen omdat je een puinhoopje bent doodmoe en veel pijn.
  Ooit hoop ik dat ik mijn budget net zo kan verdelen als jij.
  Ik ben er wel druk mee aan het oefenen dus ooooiitt?

  Beantwoorden
 • 09/02/2017 om 22:51
  Permalink

  Persoonlijk heb ik er niet zo’n last van. Tenminste niet meer. Ik heb nee leren zeggen en heb gelukkig ook een partner die op dr rem trapt als dat nodig is.

  Wel is het zo dat ik tegenwoordig, als ik een vraag stel en zie dat de persoon tegenover me twijfelt, gewoon zeg : “nee is ook een antwoord”. Vaak zie je de opluchting en de lucht is meteen geklaard. Aan te raden!?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: