Delen via Social media brengt bekendheid!
De maand september vloeit langzaam over in oktober. De hele maand stond in het teken van Schildklierkanker Awareness, maar het resultaat lijkt wederom tegen te vallen. Helaas ook dit jaar weer geen gekleurde lintjes, collectes, media-aandacht of pakkende posters op billboards, maar langzaamaan komt er wél steeds meer aandacht voor de ziekte op social media. We zijn er nog niet, maar de Schildklier Awareness gaat door! Lees verder ..
Het is zeker geen gemakkelijke opgave, bekendheid en aandacht creëren voor een ziekte die niet wordt gezien, niet serieus wordt genomen en duidelijk niet voorkomt in het rijtje van de ‘grote bekenden’.
Idioot, maar waar
Maar juist dingen die niet makkelijk gaan, zijn het waard om voor te vechten. Schildklierkanker is daar een klassiek voorbeeld van.
De diagnose schildklierkanker valt steeds vaker en veel mensen geven aan last te blijven houden van restverschijnselen na het verwijderen van de schildklier. Een pilletje moet het enorm belangrijke kleine vlinderorgaan vervangen, anders ga je dood. Maar hoe groot de dankbaarheid voor het pilletje levotheroxine ook is, de veronderstelling dat dit middel 100% vervanging biedt is onjuist!
De restverschijnselen verschillen per persoon, maar enorm veel mensen blijven hun leven lang beperkt in hun doen en laten. Ze moeten daardoor veel inleveren op hun kwaliteit van leven en verliezen soms hun baan, hun sociale leven en/of hun partner. Daarnaast kampen ze met een onbeschrijflijke moeheid, ontzettend veel pijn en deze groep loopt dagelijks tegen enorm veel onbegrip van buitenaf aan.
Idioot, maar waar: pas wanneer een bekend persoon iets openbaar maakt, lijkt iets serieus te worden genomen. Wanneer een ziekte weinig bekendheid geniet en geen steun of backup krijgt van een bekend gezicht, betekent het automatisch dat je extra hard moet knokken om uit te leggen waar je last van hebt. Waarom je niet gezellig mee uit kan, waarom je wéér ziek bent, waarom je zo bent aangekomen, waarom je zo opvliegend en onredelijk uit de hoek kan komen.
Delen helpt
Juist dat steeds uitleggen breekt zo op. Daarom blijf ik schrijven. En het helpt. Als ik eraan denk dat het nog maar drie jaar geleden is dat ik de diagnose schildklierkanker kreeg en bekijk wat er sindsdien ten goede is veranderd qua aandacht rondom deze ziekte, heb ik er alle vertrouwen in dat deze groei zich rustig zal voortzetten.
Er worden steeds meer initiatieven geboren om schildklierkanker op de kaart te zetten. Zo organiseert een werkgroep van SON Schildklier Organisatie Nederland op 15 oktober een bijeenkomst over schildklierkanker in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.
Steeds meer mensen steunen elkaar op social media door berichten, informatie en blogs te delen. Zo maken we samen het onzichtbare zichtbaar en het onbekende bekend. Samen verspreiden we zo de awareness rondom schildklierkanker en niet alleen in september.
Gedeeld?