”Er zijn geen rest cellen meer aanwezig, de uitslagen zijn goed. U bent schoon en de kans op een recidief is minimaal.” Schoon! Het is het mooiste nieuws dat je als kankerpatiënt kunt krijgen. Toch denkt de verzekering daar heel anders over.
Levensverzekering
Het kopen van een huis is onlosmakelijk verbonden met een levensverzekering. Wanneer je ziek bent is het afsluiten van zo’n verzekering helaas niet altijd even simpel. Veel mensen komen voor veel hogere kosten te staan omdat ze een premie moeten betalen die vele malen hoger ligt dan die van een ‘gezonde’ koper. Dat gezonde mensen evenveel risico lopen om ziek te worden als een ex-(schildklier)kankerpatiënt doet blijkbaar niet ter zake.
Schildklierkanker wordt vaak afgedaan als ‘goede’ kanker, omdat de prognose doorgaans goed en de ziekte relatief gemakkelijk te behandelen is. De verzekering ziet dit verschil absoluut niet. Ook andere ex-kankerpatiënten worden, ondanks het feit dat ze al meer dan vijf jaar schoon zijn. van het kastje naar de muur gestuurd. Zelfs wanneer de arts een verklaring schrijft waaruit blijkt dat de patiënt schoon is met een zeer lage kans op een recidief, de terugkeer van kwade cellen, wordt de aanvraag in veel gevallen afgewezen of tegen een veel hogere te betalen premie aangenomen.
De verzekeraar blijkt vaker op de stoel van de arts te gaan zitten. Niet alleen bij het kopen van een huis, maar ook bij het afsluiten van aanvullende ziektekosten verzekeringen of zelfs spaarplannen worden aanvragen van ex-kankerpatiënten, chronisch zieken en mensen met een WIA zonder pardon afgewezen. De verzekeraar wil het risico niet lopen.
Risico
Grote vraag is om welk risico gaat het eigenlijk!? Ieder individu loopt immers risico’s. We kunnen allemaal ziek worden. Een been breken omdat je moedwillig aan extreme sporten doet, wordt beter verzekerd dan de gevolgen van een ziekte die ieder mens kan krijgen. Het wordt op deze manier steeds lastiger om te starten als huizenbezitter of om als patiënt van verzekeraar te wisselen. Chronisch zieken, waaronder ook schildklier(kanker)patiënten, ervaren dit als zeer oneerlijk. Ze voelen zich extra gestraft doordat ze ziek zijn geworden.
Recent heeft ook televisieprogramma ‘Kassa’ aandacht besteedt aan dit steeds meer voorkomende probleem. In het programma werd gesproken over ‘een nieuw risicomodel voor kankerpatiënten dat zich richt op recente cijfers en niet op veelal oude cijfers, zoals nu gebeurt’.
Ik denk dat ik namens veel ex-kankerpatiënten spreek als ik zeg dat het fijn zou zijn als schoon betekent dat je niet alleen als gezond mens weer met een schone lei kunt beginnen, maar ook als verzekerde.
Wellicht dat dit nieuwsbericht een stap in de goede richting is…