Thyrax drama veroorzaakt onrust en onbegrip

Stel je voor. Om normaal te kunnen leven moet je iedere dag medicatie nemen. Het heeft een hele lange tijd geduurd voordat jouw persoonlijke dosering werd gevonden. Daarvoor voelde je je ziek; je was niet in staat om je huishouden te doen, te spelen met je kinderen of naar school te gaan. Eíndelijk voel je je nu weer goed. Je kunt naar je werk, je bent niet meer depressief en je gezinsleven zet zich zonder problemen voort. En dan ineens is dat ene medicijn er niet meer.  lees verder..

 

 

Dit overkomt meer dan een kwart miljoen mensen wanneer de fabrikant van Thyrax laat weten dat er leveringsproblemen zijn ontstaan doordat zij hun fabriek hebben verhuist van Oss naar Duitsland.

Hamsteren

Het gevolg? Hamstergedrag waar Neerlands grootgrutter van kan dromen. Een nachtmerrie, want ook andere merken van levothyroxine kampen met leveringsproblemen doordat de run op schildkliermedicatie bij de apotheken zo groot is geworden. Doordat ook deze andere merken hinder ondervinden, breidt het probleem zich uit tot een half miljoen mensen.

Onrust is een logisch gevolg. Mensen zijn bang om ziek te worden, uit te vallen op werk en voor zowel lichamelijk als geestelijke klachten.

Traumatisch

Die geestelijke klachten kunnen je als mens compleet veranderen. Veel relaties zijn daar niet tegen bestand. Dat dit drama niet alleen volwassenen treft, wordt vergeten. Ook kinderen zijn de dupe. Zij zullen vaker geprikt moeten worden om hun waardes constant te monitoren. Dat kan voor kinderen een traumatische ervaring zijn.

De mensen die dit betreft roepen uit alle macht om hulp. Bij Schildklier Organisatie Nederland, de regering, de apotheken, hun artsen. Want hoe gaat het met overstappen, zijn er al oplossingen voor handen en wie gaat de kosten van het extra prikken betalen!?

Verzekeraars geven aan dat zij geen uitzondering kunnen maken voor deze groep gedupeerden en ook dát veroorzaakt onrust. Men voelt zich onbegrepen en in de steek gelaten. ‘Raadpleeg je arts en stel samen een plan op om zo goed mogelijk over te stappen naar een ander merk’, luidt het enige advies. Omdat er verder weinig oplossingen worden aangedragen, blijft de onrust als een donderwolk in de lucht hangen.

Lees en begrijp

De patiënt roept de regering op om de fabrikant ter verantwoording te roepen. Om ze aansprakelijk te stellen voor alle kosten die voortvloeien uit deze verhuizing, te zorgen dat het productieproces veilig wordt voortgezet en dat Thyrax in dezelfde vorm behouden blijft.

Ook vragen zij aandacht voor de psychsociale problemen die voortvloeien uit dit drama. Mischien zou de regering het boek ; ‘ Goede kanker bestaat niet!‘ eens moeten lezen om te begrijpen wat deze mensen doormaken.

Minister Schippers heeft het boekje tijdens het Celsus congres 2015 gekregen. Wellicht mogen haar collega’s het lenen…

Lees hier de laatste update rondom het thyrax tekort vanuit SON, Schildklier Organisatie Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: