Week van de schildklier

Deze week, 25 t/m 31 mei 2015, is het de week van de schildklier. De internationale federatie van schildklierorganisaties (International Thyroid Federation (TFI)) vraagt wereldwijd aandacht voor de schildklier. Elke landelijke organisatie geeft hier zijn eigen invulling aan. Het thema van Schildklierorganisatie Nederland (SON) is dit jaar ‘Je bent jong en je hebt een schildklieraandoening. Wat doe je dan?’ Lees verder..

Goede vraag! Als je jong bent en je nog aan het begin staat van eigenlijk alles kan een aandoening, waar ook nog eens weinig begrip voor is, erg lastig zijn. Misschien wel méér dan volwassenen zitten jongeren vol met vragen en onzekerheden over hun toekomst met betrekking tot werk, school, studie of een relatie. Hoe doe je dat met feestjes, concerten of sporten? Allemaal vragen waar je als gezond mens nooit bij stil hebt gestaan.

‘Saaie piet’

Klachten als concentratiestoornissen zijn niet bepaald handig als je examens moet maken. En het is geen lolletje als je op een eindexamenfeest eigenlijk om 22.00 uur al uitgefeest bent,noodgedwongen eerder naar huis moet en je vrienden je voor saaie piet of een zeur uitmaken. Als een bijbaan eigenlijk te zwaar is naast je opleiding, maar de studiefinanciering niet toereikend genoeg is om alle kosten te drukken. Om maar niet te beginnen over het eigen risico dat je zelf moet gaan betalen als je 18 jaar bent geworden. En wat als je gaat solliciteren? Moet je vermelden dat je ziek bent?

Voor al deze vragen en meer wordt in de week van de schildklier, op 27 mei, in het Emma Kinderziekenhuis AMC de nieuwe digitale cyberpoli gelanceerd. Speciaal voor jongeren met een schildklieraandoening. Zij hoeven door de digitale poli niet meer te wachten tot de controle van de specialist, maar kunnen hier direct terecht met vragen over hun ziekte. Via de cyberpoli komen deze jongeren niet alleen in contact met artsen en zorgprofessionals, maar ook met lotgenoten. En dat is nodig!

Pubertijd

Vaak wordt de aandoening pas na een lange tijd sukkelen ontdekt. Je bent jong en je wilt wat, maar het gaat helaas niet. De arts wijt dit aan de pubertijd of een pfeifer die heeft gesluimerd. Met een schildklieraandoening grijp je al gauw mis als het om begrip gaat.

Zelf hoor ik niet meer bij ‘de jongeren’, maar uit ervaring weet ik hoe fijn het is om met lotgenoten te kunnen praten. Deze week worden overal in het land activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd.  Check de agenda.

Ik wens iedereen een informatieve en vooral bewuste week van de schildklier toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: