‘Ziek worden maakt het leven rijker’

Niet letterlijk natuurlijk. Miljonair ben ik nog niet geworden. Met ‘rijker’ bedoel ik iets van veel meer waarde. Rust, waardevolle vriendschappen en waardering voor het leven. Voor sommige zelfs een gevoel van complete opluchting of bevrijding omdat er eindelijk een diagnose is.

Om te laten zien dat ziek worden niet alleen maar ellende is, deed ik een oproepje binnen een aantal lotgenoten pagina’s om positieve ervaringen te delen die voortvloeien uit het ziek zijn. Aan het overweldigend aantal reacties kan ik maar één conclusie verbinden: ziek worden maakt het leven rijker. Lees verder..

Stapje meer

Wanneer je ziek wordt ontwikkel je eigenschappen die je waarschijnlijk al wel bezat, maar altijd als gewoon hebt ervaren. Wilskracht is zo’n eigenschap. “Het ziek zijn is een reden is geweest om altijd een stapje meer te doen dan een ander.” Ik kan me hier helemaal in vinden. Een soort oergevoel om jezelf te willen bewijzen. Een mooie en positieve eigenschap; op eigen kracht willen laten zien dat je net zo veel waard bent als een ‘gezond’ iemand. Toch is het een eigenschap met een valkuil: het stellen van grenzen. Op tijd ‘nee’ zeggen.

Het is iets waar veel, ook gezonde mensen, moeite mee hebben. Wanneer je ziek wordt is ‘nee’ zeggen iets dat wel móet, omdat je gezondheid anders in het gedrang komt. Je stelt makkelijker prioriteiten en plotseling komen andere zaken op de eerste plaats. Zet je deze zaken op een erepodium dan zouden gezondheid, familie en vrienden toch de absolute nummer 1, 2 en 3 zijn.

Bewustzijn

Door deze drie dingen voorrang te geven, komt het leven er meteen een stuk beter uit te zien. Je geniet meer van al het moois dat het leven te bieden heeft. Je leeft bewuster, door bijvoorbeeld op een gezonde manier met je lijf bezig te zijn. Sporten, gezonder eten. Ik kan alleen maar beamen dat ook ik veel bewuster ben gaan leven. Mijn kijk op het leven is veranderd. Ten goede. Ik ben keuzes gaan maken en gaan doen wat mij gelukkig maakt; schrijven. Zo zijn er ook mensen die bijvoorbeeld durven te stoppen met werken of een carrièremove maken.

Ze zeggen wel eens ‘in tijden van nood leer je je vrienden kennen’. Ook dat is meer dan waar. Je wordt opener in vriendschappen en je leert de échte te onderscheiden. Daarnaast wordt je empathischer naar andere mensen toe. Je kunt je beter in een ander verplaatsen, omdat je zelf het een en ander mankeert. Dat zorgt soms voor mooie, onverwachte contacten.

Kortom. Ziek zijn is niet leuk, dat is een feit. Maar met realisme, optimisme en humor kom je een heel eind in de goede richting.

Eén gedachte over “‘Ziek worden maakt het leven rijker’

  • 03/08/2015 om 15:42
    Permalink

    Lotgenoten zorgen voor empathie en een gevoel van herkenning. Dat is meer waard dan een simpel uitgesproken “beterschap”. Hoe sympathiek dat ook klinkt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: