‘Gefeliciteerd met uw rijbewijs, maar u mag niet rijden’

Meteen de eerste keer een foutloos rijexamen, wie droomt daar niet van? Door omstandigheden ben ik nooit in de gelegenheid geweest om mijn rijbewijs te halen, maar vóór mijn vijftigste slagen staat hoog op mijn verlanglijstje. Of het ooit gaat gebeuren is nog maar de vraag na het horen van dit bizarre verhaal.. Lees verder.

Een foutloze rit! Bij het uitstappen feliciteerde de examinator de net geslaagde cursist. “Gefeliciteerd met uw rijbewijs mevrouw, maar u mag niet rijden.” Deze wel hele rare felicitatie kwam binnen alsof de bloemen die ze zojuist had gekregen, ter plekke gingen hangen. Toen de examinator uitlegde waarom ze de gang naar het gemeentehuis nog maar even moest uitstellen, verdween de blijdschap net zo snel als hij was gekomen.

Medische verklaring

Om het ijs te breken vroeg de examinator, voordat de cursiste die middag aan het examen begon, wat ze voor werk deed. Het gesprek kwam al snel op de schildklierkanker die ze anderhalf jaar geleden had gehad. Ze vertelde daarbij dat ze daardoor geen schildklier meer heeft en afhankelijk is van Levothyroxine, een schildklierhormoon. Vrolijk verder babbelend zijn ze verder gereden met een fouloos resultaat. Bij de felicitatie kwam de verrassing. Omdat ze vanwege schildklierkanker nu medicatie slikt, zou er eerst een medische verklaring aangevraagd moeten worden bij het CBR. Het kan zomaar een paar maanden duren voordat ze haar roze kaartje heeft.

Navraag bij apotheker en huisarts leveren niets anders op dan verbazing. Er is niets bekend over een negatieve invloed van Levothyroxine op de rijvaardigheid. Er zit ook geen gele sticker op het doosje. Ook op de lijst ‘mag ik rijden met medicijnen’ op de webpagina van ‘rij veilig met medicijnen’ staat het medicijn niet vermeld in de lijst. Ook bij het CBR zelf staat op de website niets met betrekking tot schildklierkanker of Levothyroxine.

Principe

Alles wijst op een vergissing van de examinator. Toch biedt een telefoontje naar het CBR geen opluchting. Sterker nog, mevrouw zal eerst een nieuwe medische verklaring moeten invullen waarop alle vragen met ‘ja’ zijn beantwoord. Kosten: € 7,50 . Als je bedenkt wat het rijbewijs al heeft gekost, is dit een druppel op de gloeiende plaat. Maar het gaat om het principe. Voor een ziekte en een medicijn waarvan bewezen is dat het geen énkele invloed heeft op de rijvaardigheid en in geen enkele lijst voor komt, wordt door het CBR alles uit de kast getrokken om het feest van het slagen uit te stellen. Daar wordt nog een schepje bovenop gedaan, als blijkt dat een medische keuring is vereist. Hierdoor zal het nóg wat langer duren en meer geld kosten.

Ik hoop voor deze dame dat het CBR heel snel doorheeft dat het hier duidelijk gaat om een examinator die de klepel in de verkeerde klok heeft horen slaan. Anders moet ik nu zelf maar vast mijn medische verklaring aanvragen, zodat ik voor mijn vijftigste toch ook eindelijk mijn roze papiertje in de handen mag houden.

 

01-06-2015bloemen rijbewijs
Nav dit blog heeft het CBR meteen gereageerd en wil graag in contact komen met de dame in kwestie om deze zaak te onderzoeken en op te lossen.
03-06-2015
Inmiddels heeft het CBR contact gezocht en rijdt de geslaagde jonge dame trots rond met haar rijbewijs op zak en heeft het CBR tevens een mooie bos bloemen laten bezorgen met hun welgemeende excuses.

 

Eén gedachte over “‘Gefeliciteerd met uw rijbewijs, maar u mag niet rijden’

  • 02/11/2015 om 10:25
    Permalink

    Is het niet gewoon een idee om eerst alleen je AM te halen?
    Dan kan je gewoon beginnen in een brommobiel, doe je ervaring op en haal je de spanning eraf op de weg. Dan moet het vanzelf wel goed komen voor je 50ste!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: