Geven en nemen

Ze zeggen dat een huwelijk geven en nemen is. Zo is het ook met ziek worden. Voor mensen die gezond zijn klinkt dat misschien een beetje raar, maar zo zie ik het.

In een huwelijk doe je concessies. Je maakt duidelijke afspraken over je grenzen. Alles draait om de juiste dosering. Je moet er zelf in blijven investeren en soms is er een dokter nodig. Ja, ziek worden is ook geven en nemen. Maakt dat ik getrouwd ben met mijn ziekte?

In ziekte en gezondheid

In de verbintenis die ik 18 jaar geleden aanging met mijn lief werd de vraag gesteld : ‘Neemt gij deze vrouw tot uw wettige echtgenoot en blijft u elkander trouw in ziekte en gezondheid?’ De vraag werd door mijn lief met een volmondig ‘ja’ beantwoord. Heel bewust hebben we elkaar trouw beloofd, ook in de moeilijke dagen van ons leven.

Maar hoe bewust ben je eigenlijk als je met heel je hart antwoord geeft op deze vraag? We hadden er geen seconde bij stil gestaan dat ik jaren later écht ziek zou worden.

Toen in 2012 de diagnose schildklierkanker kreeg, zei men tegen mij dat ik mazzel had dat het máár schildklierkanker was. Een stempel op een soort kanker die kortzichtig is en dom. Ik had het geluk een goed behandelbare kankersoort te hebben, maar dat dit een levenslange chronische ziekte zou blijven vertelde men er niet bij. Ik was niet alleen ziek, ook mijn man en kinderen. Samen zaten we in hetzelfde karretje in de achtbaan die schildklierkanker heet.

Knokken

We gingen een verbintenis aan met een ziekte waar je niet van kunt scheiden. Samen hebben we geknokt, de dokter ingeschakeld en onze grenzen bewaakt. Ons leven draaide 360 graden om. Een kwestie van geven en nemen, ermee leren omgaan. Ik zit vast aan een pilletje dat me letterlijk in leven houdt en ben volledig hormonaal uit balans. Mijn persoonlijkheid is veranderd door de hormonen. Ja, een ziekte neemt. Je vertrouwen in je lijf, je energie, uiterlijk en plaats in de maatschappij.  We hebben vrienden verloren, maar ook gevonden.

Ziek worden heeft me ook veel gegeven. Een compleet andere kijk op het leven. Ik heb leren genieten van de kleine dingen die later hele grote bleken. Vriendschappen en relaties krijgen een veel grotere waarde. Energie lever je in, maar door je energie anders te gebruiken levert het energie op.

Natuurlijk betekent dat niet dat ik deze ziekte niet had willen missen. Nee! Als ik de keuze had schakelde ik een goeie advocaat in om me te scheiden van de schildklierkanker. Maar ik ben van mening dat alles wat het leven brengt een levensles bevat waar je wat van leren kunt.

Mijn les is ‘nemen’ geweest; uit alle ellende neem ik iets positiefs mee.

Dit blog werd oorspronkelijk gepubliceerd via Telegraaf Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: