Ik wens jou…

“Ik wens je een gelukkig en gezond nieuwjaar toe.” Als je er een onderzoek op los laat zal dit ongeveer de meest uitgesproken zin zijn rond de jaarwisseling. Mij is in ieder geval veel gezondheid toegewenst de afgelopen dagen. Wat zou het mooi zijn als deze wens ook uitkwam. Maar gezondheid wensen aan iemand met een chronische ziekte is als iemand toewensen dat hij de loterij wint. Een kans van 1 op..

En tóch voelt het alsof ik die loterij heb gewonnen. Voor het eerst sinds de diagnose schildklierkanker zijn mijn schildklierwaarden goed. Of dat ook betekent dat ik stabiel ben moet de volgende meting uitwijzen, maar de vooruitzichten zijn goed. De hoeveelheid levothyroxine die ik nu slik om mijn waarden op het juiste peil te krijgen, lijkt eindelijk op een rustpunt te zijn gekomen. Dat betekent geen aanpassingen in de hoeveel medicatie. En het belangrijkste; ik vóel me ook goed!

Rust

Na een jarenlange zoektocht naar welke dosis voor mij het beste past bij hoe ik functioneer en me voel, lijkt er eindelijk rust te komen. En juist die rust is waar ik zo naar heb verlangd. Ik heb me lang bevonden in een hyperthyreoïdie periode door een te veel aan medicatie. Een periode van depressie en een drukte in mijn hoofd en lijf die ik niet kan beschrijven.

Hartkloppingen, gejaagdheid, vermoeidheid, een ontregelde menstruatiecyclus, spierpijn en een zwakte in de spieren waardoor ik gewoon door mijn benen zakte als ik even naar de keuken liep om koffie te pakken.

De hyperthyreoïdie periode werd afgewisseld door een hypothyreödie periode. Een periode waarin ik te weinigchildklierhormonen kreeg. De hypothyreöide veroorzaakte klachten als ernstige vermoeidheid en kouwelijkheid. Met een buitentermpatuur van 30 graden, zat ik met een dekentje te rillen van de kou.

Daarnaast had ik erg last van jeuk door een extreem droge huid. Als ik mijn hemdje uittrok sneeuwde het letterlijk huidschilfers. Ik kon me niet meer concentreren, alles leek vertraagd binnen te komen. Mijn huid zwol op rond mijn enkels, de conditie van mijn haren en nagels was ronduit slecht. Ik kwam aan van een glas water, kon slecht uit mijn woorden komen, haalde letters door elkaar, had last van obstipatie en dooie vingers als ik geslapen had.

Vooruitgang

Gek genoeg bleven ook de klachten van de periode hyperthyreöide (zoals depressie, last van spieren en gewrichten en menstruatieproblemen) gewoon opspelen, waardoor het lastig bleek voor mezelf om te bepalen in welke toestand ik nu exact verkeerde. Was ik nou hyper of hypo? Alleen door mijn bloed na te laten kijken kreeg ik duidelijkheid. Door de jaren heen leerde ik mezelf wat dat betreft iets beter aanvoelen.

Bijna vier jaar later begin ik het nieuw jaar met goede waarden. Mijn geest is weer gezond. De depressie is voorbij. Mijn lijf heeft nog wat werk nodig, maar vooruitgang is geboekt. Ik ben positief! Dat is het allerbelangrijkste. En dat wens ik jou toe….Positiviteit!

Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd via Telegraaf Gezondheid

2 gedachten over “Ik wens jou…

 • 04/01/2016 om 11:35
  Permalink

  Wat een heftig verhaal over wat jou overkomen is en nog steeds, had er echt geen weet van….
  Hoop dat je wens uitkomt en dat de moeilijkste periode in 2016 voor jou voorbij zal zijn.
  Weet je 2015 was voor mij ook niet zo super maar als ik jouw verhaal lees schaam ik me over mijn geklaag over wat zoal niet meeviel in 2015 voor mij…!!
  Ik wens jou veel warmte en begrip toe voor wat je meemaakt in 2016 …

  Beantwoorden
  • 04/01/2016 om 11:45
   Permalink

   Wat lief! Dat is helemaal niet nodig joh. Ieder persoon heeft zijn of haar eigen persoonlijke drama en pijn te verwerken. Vergelijken is zinloos.. Ik wens jou een beter jaar toe want tussen de regels door lees ik dat het in 2015 zo mooi niet was. xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: