In ziekte en gezondheid…

Terwijl ik samen met mijn lief in de wachtkamer van het ziekenhuis de tijd zit te doden, komt er een mevrouw de spreekkamer uit. Ze is behoorlijk van streek en kijkt zoekend om zich heen. De man met wie ze is gekomen staat wat geërgerd op. “Jeetje vrouw, stel je niet zo aan”, zegt hij. Zachtjes, maar net hard genoeg voor mij om het te horen, zegt ze dat ze zojuist slecht nieuws heeft gehad. Zijn geduld is duidelijk op. Hij beent met  grote passen de wachtkamer uit terwijl zij haar tranen wegveegt…. Lees verder

Het deed me wat. Dit tafereel. Nog steeds eigenlijk als ik er aan terug denk.

Impact

Natuurlijk kan ik niet invullen wat daar aan de hand was en ik heb er niets mee te maken, maar ik prijs mezelf wél intens gelukkig met mijn eigen man. De man die nog steeds met me meegaat naar doktersafspraken en onderzoeken of mij in ieder geval de keus laat of ik al dan niet alleen ga. De woorden die we bijna twintig jaar geleden naar elkaar uitspraken in ‘ziekte en gezondheid’ blijken meer waarheid te bevatten dan we destijds hadden gedacht. Het lijken zulke makkelijke beloftes die je zonder na te denken aan elkaar doet, maar het woord ‘gemakkelijk’ is wel het laatste dat in me op komt als ik bekijk wat voor impact een ziekte als schildklierkanker kan hebben op een relatie.

Het begint al bij het ziek worden. Degene die de diagnose krijgt is de patiënt, maar eigenlijk is het hele gezin samen ziek. Dat wordt vaak vergeten. Als mensen horen dat je ziek bent , worden de reacties meestal geuit in de ‘je-vorm’. Oh wat erg voor je. Hoe voel je je? Hoe gaat het met je? Aan de partner en kinderen wordt vaak onbedoeld voorbij gegaan. En dat is jammer, want de impact van een ziekte is ook voor hen voelbaar. Ook zij voelen angst, verdriet en vermoeidheid. Ze draaien vaak dubbele uren omdat het huishouden nu eenmaal door moet. Ze moeten troosten en kampen met gebroken nachten omdat ze met gespitste oren liggen te luisteren of alles wel goed gaat met hun partner.

Wederzijds begrip

Op fora en lotgenotenpagina’s zijn het veelgehoorde verhalen; gebrek aan wederzijds begrip. Het moet ook voor onze partners af en toe niet makkelijk zijn allemaal. Dát mag best eens gezegd worden.

Als ik naar mezelf kijk en zie hoe ik als mens ben veranderd destijds door de hormonen… Ik had soms van de een op de andere minuut een compleet andere persoonlijkheid. Een transformatie van mens naar demoon of muisje naar killerbat was er niets bij. Mijn lief en ik konden het handelen door open te blijven staan voor elkaar, maar een relatie krijgt heel wat te verduren op zo’n moment.

Het vergt enorm veel aanpassing, communicatie en wederzijds begrip om samen een weg te vinden in de hormonenstorm die bij ons inmiddels gelukkig is gaan liggen. De betekenis van de beloften ‘in ziekte en gezondheid’ is óns in elk geval duidelijk.

2 gedachten over “In ziekte en gezondheid…

  • 06/10/2015 om 12:21
    Permalink

    Ik zie dat beeld helemaal voor me zoals je het ‘schetst’ Anke, het raakt me zoals die man op zijn vrouw reageert. Misschien iemand die zich niet echt kan uiten en niet weet hoe met gevoelens om te gaan, geen idee, maar ik hoop van harte voor die vrouw dat ze een luisterend oor vindt, ergens……….

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: