Wat doe je als je stil komt te staan op de snelweg als je motor uitvalt? Juist! Je belt de wegenwacht in de hoop dat hij hem weer aan de praat krijgt zodat je weer onverstoorbaar verder kunt rijden. En als hij dan gemaakt is, heb je dan genoeg vertrouwen in je auto om weer de weg op te kunnen? En werkt dat ook zo met de motor van je lijf?
Het overkwam ons een paar jaar geleden op de terugweg van een leuk dagje uit op de verjaardag van de kinderen. Daar stonden we dan langs de kant van de weg ergens midden in Branbant. Geen beweging meer in de auto te krijgen. We werden afgesleept naar een garagebedrijf, waar even later bleek dat we met een flinke ingreep weer de weg op konden. Toch was het niet meer hetzelfde. Het begrip ‘Blij dat ik rij”ging alleen niet meer op. Het vertrouwen in onze bolide was verdwenen. Hij had ons immers goed in de steek gelaten. Niet lang daarna ruilden we de auto in voor een nieuwe.
Zo werkt het eigenlijk ook na de schildklierkanker. Mijn schildklier, de motor van mijn lijf ging kapot, en moest worden verwijderd. Door toediening van het schildklierklierhormoon word de werking van de verwijderde schildklier nagebootst maar helemaal hetzelfde is het niet meer. Kwaliteit van leven is duidelijk anders. Ik kan niet zeggen dat het minder is, je leert immers omgaan met de beperkingen die komen kijken bij het verlies van je orgaan maar anders is het zéker. Vertrouwen in je lijf en in je kunnen is iets dat weer moet worden opgebouwd want inruilen zoals de auto gaat immers niet.
De schildklier is een klein vlindervormig orgaan dat zich om de luchtpijp vouwt. De hormonen die in je schildklier gemaakt worden zijn onder andere belangrijk voor: Je geestelijke gesteldheid, het reguleren van je hartslag en bloeddruk. Je groei, maar ook die van haren, nagels etc. Je energielevel, je stofwisseling, je lichaamstemperatuur. Een klein orgaan met hele grote werkzaamheid. Daarom ook wel eens de motor van je lichaam genoemd. Wanneer die om wat voor reden dan ook niet meer (goed) werkt, kunnen er grote problemen optreden. Dat kan variëren van stemmingswisselingen, jeuk, haaruitval, afbrokkelende nagels, gewichtsschommelingen, temperatuursproblemen, hartritmestoornissen tot ernstige vermoeidheid en depressieve klachten. Sommige mensen zijn snel stabiel maar een grote groep blijft hun leven lang schommelen.Waarom? Geen idee.
Schildklierkanker wordt nog steeds gezien als een kanker die gemakkelijk te behandelen is. Toch vinden veel schildklierkankerpatienten dat daar toch net iets te gemakkelijk over gedacht wordt. De kwaliteit van leven wordt vaak dusdanig anders dat veel mensen hun leven anders moeten indelen zowel op arbeiskundig als op sociaal gebied. Vooral tegen de vermoeidheidsklachten en de psychische klachten blijven veel mensen aanlopen. Om de gezonde medemens kennis te laten nemen van de gevolgen van schildklierkanker is de maand. Een mooi en goed initatief, maar of het werkt blijft net zo’n vraagstuk als het waarom mensen na jarenlang stabiel te zijn geweest ineens weer een hormonaal explosievat zijn. Hoe dan ook blijft de stille hoop dat de awareness, grenzen en begrip voor de klachten en beperkingen een standaard wordt voor onze medemens, familie, collega’s, leidinggevenden en bedrijfs en verzekeringsartsen. Maar vooral bij onszelf want de motor moet immers blijven draaien..
Met veel interesse gelezen, omdat bij mijn dochter de schildklier is verwijderd. Het geeft ons handvatten om bepaalde situaties te kunnen duiden en accepteren, waarvoor dank. Deze informatie lijkt me ook interessant voor de medische wetenschap. Iets om door te sturen naar NEMO Kennislink?
Beste Marten, Dank je wel voor je respons. Ik ben blij te horen dat jullie positieve handvaten halen uit mijn schrijven. Dit blog was al wat ouder, maar nog steeds weten mensen de weg naar mijn ervaringen te vinden en dat doet mij goed omdat ik weet hoe het missen van een schildklier en alles wat daarom heen hangt vaak tot onbegrip leidt in de omgeving. Hoe gaat het met je dochter?