Bevangen door de warmte

Waar topsporters denken dat ze van schildklierhormomen beter gaan presteren, kelderen mijn prestaties ondanks mijn dagelijkse portie noodzakelijke schildklierhormoon de afgelopen weken in rap tempo achteruit. Mijn motor is oververhit geraakt door de aanhoudende hitte en staat op punt van ontploffen.

Sinds de schildklier werd verwijderd door schildklierkanker heb ik veel moeite met het reguleren van mijn lichaamstemperatuur. Ik kan het koud hebben als de mussen van het dak vallen en warm  als de winterjassen van zolder worden gehaald. Met vlagen heb ik hoge koorts. Wanneer ik ziek ben is veertig graden of meer bijna normaal.  Mijn termostaat is kapot, zo omschrijf ik het maar.  Prof. dr Thera Links uit het UMCG omschrijft het als volgt: “Je moet de schildklier zien als de thermostaat van je lichaam”. “Als die te snel werkt en je dus teveel schildklierhormoon aanmaakt, dan staat je lichaam in de hoogste versnelling. Je hebt last van trillerigheid, hartkloppingen, overmatig zweten, dunne ontlasting, een kort lontje. Omgekeerd veroorzaakt te weinig schildklierhormoon klachten als vermoeidheid, gewichtstoename, verstopping en het koud hebben.”(bron Kenniszicht UMCG)

Jarenlang ben ik van een te snel werkende schildklier naar een te langzaam werkende schildklier gevlogen. Ik ben één jaar in de gelukkig omstandigheden geweesr dat ik stabiel was. Een verademing. Ik voelde me goed, had energie en optimistich over de rest van mijn leven. Een paar maanden terug klapte dit evenwichtige balans om als een ouderwetse keukenweegschaal. Bam! Daar zat ik weer aan de grond, geen stap vooruit te krijgen, moe, spierpijn, vliegende ontstekingen, vervelende ontlasting, uitvallend haar en een beginnende depressie. Een hevig verzet in mijn lichaam en geest als gevolg. Bloedonderzoek wees uit dat mijn schildklierwaarden niet goed waren.  Mijn dosering schildklierhormoon moest omhoog.

Kort daarop begon gelukkig mijn vakantie dus kon er rustig aan een nieuwe balans worden gezocht. Waar wij verbleven was het enorm heet dus rustig aan doen en vooral veel water drinken was sowieso een must. Het tempo waarop we ons voortbewogen was laag en vaak van airco naar airco. Zo was het goed vol te houden. Eenmaal thuis bleek het in Nederland net zo heet te zijn met alleen één nadeel, we moesten ons ritme weer in.

Het sporten waar ik na de revalidatie zo enthousiast aan was begonnen had door  de pijn in mijn spieren en ontstekingen die zich spontaan weer aandienden een flinke deuk opgelopen. Mijn voornemen om na de vakantie weer flink ertegenaan te gaan, zakte door de hitte hier in Nederland als een plumpudding in elkaar. Twee keer sinds ik terug ben van vakantie is het me gelukt om de gang naar de sportschool te  maken en daar is het tot nu toe bij gebleven. Van en naar mijn werk gaan, de hond uitlaten , koken, stofzuigen en de was doen is momenteel al topsport genoeg. Met hartkloppingen loop ik van en naar de keuken, de trap op is een enorme uitdaging.

De laatste dagen loop ik letterlijk vast. Ik krijg de warmte niet meer uit mijn lijf met een ziekmelding waar ik enorm van baal tot gevolg. Ik hoop na een rustig weekend weer wat op te laden. Met hoge koorts zit ik voor de waaier. Buiten kom ik alleen als ik de hond uit laat. Ik zie dubbel en wazig van de hoofdpijn en mijn darmen zijn flink van streek. Mijn kuiten krampen samen van de pijn. Het nieuws van de topsporters die het voor mij zo noodzakelijke schildklierhormoon zo misbuiken maakt me boos en verdrietig. Zij zijn gezond, kunnen sporten en gewoon naar hun werk gaan. Zouden ze willen ruilen met mij nu? Met heel mijn veel te snel kloppende hart hoop ik dat deze warmte snel omslaat in een normale temperatuur met regen. Het kan maar zo zijn dat je mij dan ziet dansen buiten.

11 gedachten over “Bevangen door de warmte

 • 04/08/2018 om 12:07
  Permalink

  Moed houden en heel veel beterschap! Het komt ooit goed.

  Beantwoorden
  • 04/08/2018 om 12:13
   Permalink

   Dank je wel. Je zou denken dat het na 6 jaar went. Maar helaas dat werkt niet zo. Ik ben en blijf positief. Eerst regen!

   Beantwoorden
 • 04/08/2018 om 13:13
  Permalink

  Zo herkenbaar jammergenoeg… ??
  Ik ben nu sinds een week of 3 doseringen om en om te slikken om te kijken of dat werkt… Inmiddels al 4 jaar bezig om goed ingesteld te raken. Ik word er echt moedeloos van af en toe. .. Sterkte!! ??

  Beantwoorden
 • 04/08/2018 om 13:39
  Permalink

  Lieve Anke, ik wil je zeker niet ontmoedigen, eerder omarmen ( en dat met deze hitte?)
  maar na bijna 12 jr went het (ook) voor mij nog steeds niet, ik koester en geniet van de goede momenten waarmee ik de mindere periodes mentaal (iets) beter aan kan en! ik er in wil blijven geloven dat er altijd weer een goede periode aankomt
  .
  Voor nu sterkte ik zweet met je mee.
  Oja en laat die “sporters” en hun bedenkers van dit soort absurde ideeen maar lekker links liggen die hebben werkelijk géén idee,. En! ze zijn onze beperkte energie niet waard,!

  Btw heb je 2de boek uit!! Wat heerlijk dat je het zo prettig en duidelijk kan verwoorden !! Blij met jouw boek!!
  Liefs van mij ?

  Beantwoorden
  • 04/08/2018 om 16:16
   Permalink

   Wat lief! Dank je wel ook voor je complimenten over mijn boek. Liefs Anke

   Beantwoorden
 • 04/08/2018 om 19:47
  Permalink

  Wat goed verwoord!
  Helaas veel herkenning en ik heb nog maar sinds december de diagnose Hashimoto met als gevolg daarvan een veel te traag werkende schildklier…
  Sterkte en ik hoop met je mee dat we binnenkort een regendans kunnen doen!

  Beantwoorden
 • 04/08/2018 om 22:35
  Permalink

  Wat heb ik het met je te doen zeg, bah, kan me er geen voorstelling van maken hoe je je moet voelen, maar: rustig aan! En beterschap! Dikke knuffel! ?

  Beantwoorden
 • 07/08/2018 om 14:07
  Permalink

  Lieve Anke.Heel veel sterkte het komt allemaal wel weer goed.Je moet maar zo denken na regen komt zonneschijn al hebben we die nu wel genoeg.Groetjes Suus.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: