De kracht van een muizenpilletje

Sinds een paar jaar slik ik iedere ochtend rond een uur of half zeven een klein muizenpilletje. Eigenlijk zonder erbij na te denken. Pure gewenning, want als ik er wél bij na zou denken zou ik vooral erg dankbaar zijn. Dit kleine muizenpilletje houdt mij in leven! Lees verder…

Voordat ik ‘s avonds naar bed ga, leg ik hem klaar in het kleine pillendoosje dat ooit aan mijn moeder toebehoorde. Er staat een vlinder op. Toepasselijker kan niet. De vlinder is het symbool van de schildklier (die ik sinds de schildklierkanker moet missen). Ik vond het doosje tussen de spulletjes van mijn moeder die vlak voor mijn operatie overleed. Ik weet nog dat ik het omklemde met mijn vuisten, het tegen mijn hart drukte en dacht ‘dit doosje gaat veel voor mij betekenen’.

Waarde

En dat doet het. Niet alleen de emotionele waarde die eraan kleeft vanwege de vorige eigenaar, maar ook wat het herbergt. Iedere avond leg ik letterlijk mijn leven in dat vlinderdoosje. Het pilletje levothyroxine vervangt de werking van de hele schildklier. Zonder pilletje ga je dood. Zonder schildklierhormoon kan het lichaam namelijk niet werken. In de weken tussen mijn operatie en de radioactieve jodium behandeling in moest ik het tijdelijk zonder levothyroxine doen en heb ik mogen ervaren hoe het voelde om langzaam dood te gaan. Ik besloot de pilletjes met mijn leven te bewaken en honderd jaar te worden.

Het belang van het schildklierhormoon benadrukt ook hoe belangrijk het is dat de juiste dosering levothyroxine wordt geslikt. Hoe hoog die dosering moet zijn, wordt berekend aan de hand van de TSH -waarde in het bloed. De TSH is het schildklierstimulerend hormoon. De arts ziet aan de TSH-waarde of er te weinig, genoeg of juist te veel schildklierhormoon in het lichaam zit. Ook wordt vaak de FT4 (= vrije schildklierhormoon in het bloed) geprikt. De hoogte van de FT4 vertelt hoeveel beschikbaar schildklierhormoon in het lichaam aanwezig is. Samen geven ze een indicatie of de dosering levothyroxine voldoende is.

Stabiele factor

Wat tevens van groot belang is, is de stabiele factor. Dat wil zeggen: het slikken van één merk levothyroxine. Door verandering van merk of fabrikant kan een schildklierpatiënt ontregeld raken met klachten van onder- of overdosering tot gevolg. Dehoeveelheid levothyroxine kan namelijk per merk of fabrikant erschillen en ze kunnen verschillende hulpstoffen bevatten.

Ik moet eerlijk zeggen dat het technische verhaal voor mij na drie jaar nog steeds abacadabra is. Ik ga af op hoe ik me voel. Mijn lichaam geeft me signalen genoeg wanneer mijn schildklierhormoon weer uit balans is. Wanneer ik me daar aan vasthoud, zit ik 9 van de 10 keer goed. Het belangrijkste is luisteren naar lichaam en geest, een duidelijke communicatie met de arts en een het kleine, levensreddende muizenpilletje.

Meer informatie over de werking van levotheroxine vindt u opwww.schildklier.nl

2 gedachten over “De kracht van een muizenpilletje

 • 22/09/2015 om 11:00
  Permalink

  Goeiemorgen, ik ben weer aan het bijlezen na mijn vakantie.
  Je legt inderdaad je leven in handen van zo’n piepklein maar ozo belangrijk pilletje.
  Ikzelf gebruik Thyrax, al vanaf de 1ste operatie, na de 2de operatie is de dosis verhoogd. Ik heb februarie 2014 een maagoperatie gehad en met dat ik ging afvallen veranderde mijn Thyrax ook, dat luisterd zoooo nauw. Ik sta nu stabiel, maar bij welke verandering dan ook laat ik t even nakijken,
  En natuurlijk 2x per jaar bloedonderzoek
  Groetjes, Olga

  Beantwoorden
  • 22/09/2015 om 11:55
   Permalink

   Beste Olga, Dank je wel voor je reactie. Inderdaad luistert het heel erg nauw. het bepaalt letterlijk hoe je kunt functioneren dagelijks. Fijn dat je nu stabiel bent! Liefs anke

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: