Sleutelfiguren

sleutelfiguurJe hele leven door kom je ze tegen. Mensen,  die een dusdanige belangrijke rol in je leven spelen dat ze invloed hebben op hoe je ontwikkelt en gevormd wordt.  Sleutelfiguren noem ik ze. Het zijn gewone mensen die je in je leven passeren. Het kan een leraar zijn, de bakker op de hoek, de balletjuf of de huisarts. Ogenschijnlijk van niet al te grote betekenis, maar waarvan pas later blijkt hoe groot de rol was die ze hebben gespeeld.

Ik geloof er stellig in dat je mensen ontmoet om redenen die pas veel later duidelijk worden. De een  noemt het het lot, je bestemming ,serendipity. De ander noemt het gewoon toeval en verklaart mij voor gek . Dat geeft niet. Je kijk op het leven maakt ieder mens uniek. Mijn uitgangspunt is dat het leven loopt zoals het loopt. Een beetje als verliefd worden. Toen ik mijn hand in de hand van mijn lief legde wist ik meteen dat dit goed was. Mijn dekseltje op het bekende potje. Zo is het ook met de mensen die je in je leven tegenkomt. Het ene dekseltje past wel en het andere niet.

Toen ik nog een klein meisje was kwam ik zonder dat ik het wist de sleutelfiguren in mijn leven al tegen. Mensen die me hebben gevormd naar de persoon die ik ben. Een juf liet me zien dat er onrecht bestaat door een klasgenootje te straffen dat niets had gedaan op zo’n wijze dat het kind uren huilend in de hoek stond. Na de les ben ik naar die juf toegestapt om haar te vertellen dat het niet eerlijk was. Amper zes jaar was ik en ik weet het nog als de dag van gisteren. Ze trok me op schoot en gaf me gelijk. Ze zei me dat ik een sterke meid was dat ik dit durfde te zeggen tegen haar en de volgende dag heeft ze het gedupeerde klasgenootje apart genomen. Wat het me leerde is dat een eerlijke communicatie een belangrijke schakel is .

Weer later kwam er een huisarts in mijn leven die me een groot vertrouwen mee gaf in mijn kunnen. Een geloof dat ik op dat moment niet had omdat datzelfde vertrouwen door een andere sleutelfiguur enorm was geschaad. En zo ben ik door elke levensfase heen deze mensen tegengekomen. Mensen die steeds op het juiste moment in mijn leven kwamen om mijn vertrouwen in de toekomst en mezelf weer nieuw leven in te blazen. Als ik mijn ogen sluit zie ik ze voor me. De juf, de leraar, de huisarts, de jongen die me het verschil liet zien tussen echte liefde en het zonder gevoel  afnemen van eeuwige onschuld, de re-integratiecoach, de reddende engel, de man van de pen, de collega, de vrouw die oprecht  in mij gelooft. Gewone mensen die vaak niet eens weten van welk belang ze ooit zijn geweest. Soms weet ik het zelf pas na jaren. Maar ik ben deze mensen enorm dankbaar voor het positieve dat ze mij meegaven.

Het gekke is dat iedere sleutelfiguur die ik ben tegengekomen een soort van tegenhanger heeft.  Zoals het engeltje en het duiveltje op de schouder die wel eens in stripboeken of tekenfilms voorbij ziet komen.  Het Engeltje vormt mijn positieve gedachten en helpt me vooruit  en het duiveltje haalt me onderuit, maakt me onzeker en trekt me naar een negatieve spiraal.  Waar een positieve sleutelfiguur voorbij komt zal een negatieve sleutelfiguur ergens om de hoek staan.  Vervelend? Nee juist niet. Het brengt me in balans.

3 gedachten over “Sleutelfiguren

 • 22/09/2015 om 11:55
  Permalink

  Het klopt helemaal…iedereen die je tegenkomt is voor je vorming van belang al zijn de gevolgen soms pas veel later merkbaar

  Beantwoorden
  • 22/09/2015 om 11:57
   Permalink

   Zo ervaar ik het zeker. Dank je wel voor je reactie en het lezen van mijn blog x

   Beantwoorden
 • 22/09/2015 om 12:30
  Permalink

  O zo waar ik hecht me altijd vrij snel aan mensen die ik waar dan ook ontmoet. Dat kan gewoon in je omgeving zijn, maar ook op het net als het goed voelt ga ik ervoor letterlijk door het vuur .Voelt het niet goed dan is het bij mij direct tabee tot nooit weer ziens.Ergens heeft het volgens mij een reden dat zulke mensen je pad kruisen het kan plezierig zijn maar ook erg pijnlijk wanneer de wegen zich ongewild weer verwijderen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: