Gezocht: werknemer met schildklierkanker

Gezocht: werknemer met schildklierkanker. Liefst in het bezit van stemmingswisselingen, vermoeidheid en concentratie stoornissen als gevolg van hormonale disbalans.

 Deze advertentie is natuurlijk fictief. Er zal nooit expliciet worden gevraagd naar een werknemer die iets mankeert, of dat nu schildklierkanker is of wat anders. Sterker nog; een studie onder leiding van Beatrice Uziely van de Tel Aviv University, wijst uit dat mensen met schildklierkanker twee jaar na de diagnose een hoger risico op werkloosheid lopen, als ook op verminderde inkomsten na een periode van 2 tot 4 jaar. De bevindingen laten zien dat er een betere begeleiding nodig is om terugkeer naar volledige werk te bevorderen.  Lees verder.

Geen verrassing

Deze uitkomsten komen voor mij en andere schildklierkankerpatiënten niet als een verrassing. Dat het een worsteling is om de draad weer op te pakken na deze ziekte is voor de meesten, uitzonderingen daargelaten, een feit. Vermoeidheid, concentratiestoornissen en hormonale disbalans eisen hun tol. Juist deze restverschijnselen zijn zo moeilijk uit te leggen. Vermoeidheid? Tsja, ‘iedereen is wel eens moe’. Last van de warmte hebben we allemaal. Een opmerking als ‘wij hebben toch airco?’ bewijst dat de gevolgen van temperatuurverschillen echt niet begrepen worden. Hormonale disbalans wordt al gauw neergezet als ‘niet stressbestendig’ en dat je tijd nodig hebt om weer te herstellen en daardoor minder flexibel bent is ook geen pré.

Veel restklachten na schildklierkanker worden weggeschreven als depressie of een burn out, terwijl dit vaak te wijten is aan het feit dat de patient gewoon nog niet goed is ingesteld op het schidldklierhormoon. Wanneer er meer bewustwording zou zijn voor de restklachten en er betere begeleiding zou komen met ruimte voor voldoende rustmomenten en regelmaat, zou de instroming naar volledig werk veel soepeler verlopen. Dat scheelt niet alleen een heleboel leed bij de schildklierkankerpatiënt, maar ook een hoop kosten en ongemak voor zowel werkgever als uitkeringsinstantie. De werknemer wil namelijk wel graag!

Dubbel gestraft

Ziek melden is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Zeker wanneer je nog in het bezit bent van een tijdelijk contract. Soms kiezen mensen ervoor om zichzelf te beschermen tegen het dreigende baanverlies door vrijwillig minder te gaan werken om vol proberen te houden wat uiteindelijk niet lukt. Gevolg: lagere inkomsten. En zo word je dubbel gestraft.

Niet alleen de medische obstakels kunnen ervoor zorgen zijn dat je uiteindelijk toch je baan verliest. Soms wegen ook cosmetische redenen mee in de beslissing om een contract niet te verlengen. Een litteken in de hals dat het zicht zou ontsieren voor klanten, of gewichtstoename waardoor men niet fit of representatief genoeg zou zijn. Ik hoop met heel mijn hart dat dit slechts uitzonderingen zijn, maar het feit dat het gebeurt zegt genoeg over de nog steeds aanwezige onwetendheid met betrekking tot deze ziekte.

Ik hoop op wat meer bewustwording na het lezen van de studie en dit artikel. Eenmaal goed ingesteld kan een schildklierkankerpatiënt namelijk een waardevolle aanvulling op uw team zijn, zéker waar het gaat om motivatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: