Wat is mijn waarde waard?

Wat is je waarde? Het is denk ik zo’n beetje de meest gestelde vraag op fora en lotgenotenpagina’s als het gaat om schildklierproblematiek. De TSH-waarde die in het bloed wordt gemeten, is de belangrijkste graadmeter van de hormonale balans bij een schildklier(kanker)patiënt. Lees verder 

Toen ik net gediagnosticeerd was met schildklierkanker, had ik geen idee wat ze me vroegen. Ik dacht dat ze vroegen wat ik waard was. Dat is natuurlijk iets anders, maar toch gaan deze twee vaak hand in hand.

Magische grens

Mijn waarde bepaalt namelijk hoeveel ik waard ben. Volgens de richtlijnen vastgestelde normaal waarden voor een schildklierpatiënt zou er niets aan de hand moeten zijn tussen een TSH-waarde van 1 en 4.

Alles wat binnen die magische grens valt heeft een waarde van ‘100% in orde’. Tóch bestaan er legio mensen die zich pas goed voelen bij een waarde van 0, of mensen die bij een waarde van 3 al behoorlijke klachten hebben. Zij krijgen vaak te horen dat alles goed is, terwijl ze zich helemaal niet goed voelen. Hier geen gehoor aan geven betekent voor de patiënt dat hij zich niet serieus genomen voelt.

De TSH-waarde is in principe leidend wanneer het gaat om het welzijn van de schildklierpatiënt, maar handelen op geleide van klachten zou veel meer waard zijn voor deze patiënt.

Ik moet vooropstellen dat ik geen arts ben en de kennis van bloedwaarden en verhoudingen tussen T3 en T4 voor mij nog steeds complete abacadabra is. Niet omdat ik me er niet in wil verdiepen, maar omdat een opgelegde normaalwaarde voor mij niets waard is. Ik ga uit van wat ik voel en hoe ik functioneer. Als ik morgen op zou staan met een waarde van boven de 4 en ik ben niet meer moe, heb plenty energie, een mooie soepele huid, geen jeuk, mooie gezonde nagels, een normale temperatuur én geen pijn in mijn spieren, hoor je mij nergens meer over. Dát bepaalt mijn waarde en dát bepaalt letterlijk wat ik waard ben.

Verstoorde eigenwaarde

Ik ben voor mijn gevoel nog steeds niet veel waard. En daarmee bedoel ik hormonaal. Afgaande op mijn bloedwaarde klopt mijn gevoel als een bus. Ik val buiten de normaalwaarde. Mijn waarde als mens is vele malen groter en tóch twijfel ik daar wel eens aan.

Een verstoorde eigenwaarde is een haast logisch gevolg van hoe er soms uit pure onbegrip met je wordt omgegaan wanneer je ziek bent. Ik voel me soms net een hond. Hoe harder je een hond aan de riem trekt, hoe eerder hij zal twijfelen bij het oversteken. En tegelijkertijd zal een hond die steeds opnieuw wordt geslagen, harder gaan bijten en vechten. En dat doe ik, vechten. Voor mezelf en alle schildklierkankerpatiënten die zich onbegrepen voelen.

Ondanks de twijfel, geloof ik in mijn kunnen. Dus; als iemand vraagt wat mijn waarde is, antwoord ik: ‘Naast een lage TSH en een te hoge T4.. GOUD!’

Momenteel loopt er een grootschalig landelijk onderzoek in samenwerking met Schildklier Organisatie Nederland (SON) en universiteiten. Hiervoor is een enquête ontwikkeld ‘Kwaliteit van leven voor mensen met een verminderde schildklierwerking’.

 

Momenteel loopt er een grootschalig landelijk onderzoek in samenwerking met Schildklier Organisatie Nederland (SON) en universiteiten. Hiervoor is een enquête ontwikkeld ‘Kwaliteit van leven voor mensen met een verminderde schildklierwerking’.

De enquête loopt tot en met 20 mei 2015. Invullen kan via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: