Een passende puzzel

life-is-a-puzzle-puzzle-smTikkel ligt snurkend in haar mand. Voor me staat de kerstboom in haar volle glorie.Op de achtergrond speelt Sky-radio de mooiste kerstliedjes af. Ik glimlach en voel me alsof er eindelijk een rust over me heen is gekomen die al jaren zoek is. Zou dit het zijn? Het Ultieme kerstgevoel, geluk, rust, een passende puzzel?

“Je hebt je legpuzzel al helemaal liggen alleen moet je de stukjes nog in elkaar schuiven”. Gewoon iets wat iemand van de week tegen me zei. Het leek niet zo heel belangrijk en toch blijft deze zin in mijn hoofd hangen. Als ik er dieper over na denk, heeft hij eigenlijk gelijk. Ik mis nog een paar stukjes, maar eigenlijk ligt er voor mijn neus een bijna passende puzzel.

Wanneer je geboren wordt, begin je aan de grootste en moeilijkste legpuzzel die je ooit zult maken. Ieder moment dat je meemaakt, iedere persoon die je leert kennen, iedereen die je hart raakt, blijft of weer gaat. Soms zie je heel helder voor je waar de stukjes moeten komen, en soms lijken de stukjes te kloppen, maar is het net niet wat je ervan had verwacht. De puzzel geeft een duidelijker beeld wanneer de tijd verstrijkt. Wanneer hij af is, is voor ieder mens verschillend. Sommige mensen zullen hem nooit helemaal passend kunnen maken terwijl anderen de puzzel in elkaar lijken te leggen als ware het een houten kinderpuzzel.

Mijn puzzel was een lastige. Veel stukjes bleken achteraf niet te passen en veel stukjes leken te veel op elkaar waardoor soms alles weer over moest. Toch is het je eigen proces. Past het niet dan moet je zoeken tot je het juiste hebt gevonden, heel soms kreeg ik hulp, maar uiteindelijk was ik zelf degene die het juiste stukje vond. De laatste jaren ben ik bezig geweest met het verzamelen van losse stukjes, nog niet goed wetende waar ze thuis hoorden. Tot voor kort..

Dit jaar lijken de stukje als vanzelf op tafel te komen liggen. Het beeld dat ik voor ogen krijg wordt duidelijker en duidelijker. Het is exact zoals er van de week tegen me werd gezegd. Je hoeft ze alleen nog in elkaar te schuiven. Mijn puzzel laat me zien wat het allerbelangrijkste is in het leven. Mijn gezin op nummer één!  Het leert me een les. Haal alles uit het leven wat er in zit. Geniet van elke dag en elk moment en probeer in de minder fijne momenten iets positiefs in te brengen. Ga uitdagingen aan en vertel wat je denkt, voelt en waar je in gelooft. Leef je passie en voel intens.

Terwijl ik dit alles overdenk klimt op de achtergrond. “Its the most wonderfull time of the year” En dat is het ook! Althans voor mij. Zeker dit jaar staat de Kerst in het teken van ons gezin. Samen zijn, want het kan zo maar volgend jaar anders zijn. Genieten zonder de waas van morfine, zonder alles wat ons allen bezig houd, Ik zie het al duidelijk voor me hoe eerste kerstdag zal zijn met alleen geluk in huis, een kerstboom met daaronder uitbreiding van ons gezin, onze Tikkel, twee bijna volwassen mannen die driftig dobbelen om een cadeautje terwijl mijn lief en ik toekijken. Deze kerst is een legpuzzel die past, het mooiste cadeau onder de boom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: