Bevrijdingsdag 2021

De Nederlandse vlag wappert vrij in de wind. Zo vrij zelfs dat hij los van zijn stok is gekomen om vliegend door de lucht in de tuin van een buurtbewoner terecht te komen.  Het is niet onze vlag. Onze vlag staat veilig in de hoek van de kamer maar vrij om te wapperen is hij niet.

Onze vlag is een beetje zoals wij momenteel.  We worden door alle maatregelen zo veilig mogelijk gehouden, maar vrij zijn we niet. Dat wil zeggen, we zijn misschien niet vrij om te gaan en staan waar we willen of te doen wat we willen. We zijn niet vrij van een virus dat ons in de greep blijft houden al meer dan een jaar nu.

Ik snak naar gezondheid. Bevrijdingsdag. Vrij zijn van de vermoeidheid die me gevangen houdt. Vrij van de hoofdpijn die me gek maakt. De paniekaanvallen die niet controleerbaar zijn. Om soms gewoon niets, maar vaak om de frustratie en de onzekerheid over de nabije toekomst. Ik zit gevangen in mijn eigen hoofd, de gedachten die mijn eigen herstel in de weg staan. Dagen en nachten lang ben ik op zoek naar oplossingen die er niet zijn. De Covid 19 heeft me vastgegrepen en niet meer losgelaten.  Wanhopig roep ik om hulp. Langzaam komt deze op gang, maar is het op tijd?  Vragen die door mijn hoofd spoken.

Waarom blog ik eigenlijk niet meer? Ik heb lang niet geschreven. Te moe, te veel gedoe, te veel meningen over een virus dat zelfs als onwaarheid wordt gezien terwijl het mij langzaam kapot maakt. Zelfs de kanker heeft dat niet voor elkaar gekregen. Het advies om toch weer te gaan schrijven kwam als een last in plaats van de bevrijding die het me ooit heeft gegeven. Toch maar proberen. Genieten van de dingen die kunnen,  lief hebben,  herstellen door mezelf te koesteren in plaats van mezelf af te vallen omdat ik niet meer terug kan naar het oude. Maar wat is het oude? Ook het oude was een “nieuwe” manier van leven na de kanker. Wat ik toen kon, kan ik nu weer.

Terwijl ik schrijf, kijk ik naar mijn hond in de mand. Zij is in diepe rust. Geen stress, geen pijn, geen frustratie. Ze bezorgd mij dat stukje geluk na de tranen van gisteren en ze tovert een kleine glimlach van moed op mijn gezicht.  Ik moet vertrouwen hebben dat het weer goed komt. Ik ben er immers nog.

In alle eerlijkheid kan ik niet wachten op de dag dat ik wakker word in de wetenschap dat al deze narigheid voorbij is.  Dat we spontaan kunnen besluiten de grens over te gaan, winkels binnen te lopen zonder mondmaskers op, uit eten te gaan, naar de bioscoop en vooral elkaar een dikke knuffel te geven. Het voelt misschien niet vrij nu, maar toch zijn we wel degelijk vrij. Vrij van geest, vrij van denken, vrij van gevoel, Vrij om te zijn wie we zijn.

4 gedachten over “Bevrijdingsdag 2021

 • 05/05/2021 om 21:39
  Permalink

  Zou Covid en alles wat erbij komt niet ‘erger’ zijn dan kanker door het gemis aan fysiek contact? Zelf ervaar ik dat wel zo. Toen ik ziek was, had ik meer mensrn om me heen dan nu.

  Beantwoorden
  • 10/05/2021 om 15:42
   Permalink

   Dat is op zich geen vreemde gedachte. .. Ik voel me wel vaak alleen inderdaad. Denk ook het onbekende, het niet weten hoe en wat

   Beantwoorden
 • 06/05/2021 om 23:49
  Permalink

  Je schrijft zo goed. Zo indringend. Met woorden die er toe doen. Alleen daarom al is de suggestie om te blijven schrijven er eentje die houd snijdt. Ja, het zal dikwijls hopeloos aanvoelen allemaal. Vooral door alle fysieke ongemakken en de beperkingen die je opgelegd krijgt. Wat mooi dat die trouwe hond je een beetje geluk bezorgt. Heerlijk om zo’n dier om je heen te mogen hebben. Onze nieuwe pup is vandaag geboren. Ik weet nu al hoeveel kracht en liefde ik over een paar maanden van d’r ga krijgen. Een huisdier brengt zoveel. En dat geef je terug.

  Beantwoorden
  • 10/05/2021 om 15:43
   Permalink

   Wat een lieve en onroerende reactie. Dank je wel hiervoor. En heel veel geluk met de nieuwe pup. Alles is alleen maar liefde wat je geeft en krijgt van een dier.. zeker weten xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: