Rust onder de boom

Afb: (C) Anke van Haften 01-12-2020

Het is al lang geleden dat ik iets geschreven heb. Er is ook geen behoefte. De woorden komen niet meer zo vanzelfsprekend als dat ze deden. Gedachten overspoelen niet langer mijn hoofd. Ik lijk rust gevonden te hebben.

Misschien is het verloop van dit uiterst vreemde jaar wat me tam maakt. Misschien is het dat ik moe ben van een jaar vol ziek zijn, werken aan herstel, revalidatie en verbouwingen. Kan het zijn dat ik me heb ik neergelegd bij feiten waar ik geen invloed op heb. Zou ik eindelijk na jaren van therapie, vechten tegen van alles en nog wat en zoeken, de stress voorbij zijn en heb ik gewoon eindelijk mijn rust gevonden in dit prachtige dorp waar ik meer dan gelukkig ben.

Eigenlijk best een rare gewaarwording. Het besef dat er geen behoefte is om te schrijven. Waar het schrijven mij altijd de ontspanning bood die ik ook echt nodig had, vind ik nu ontspanning in andere dingen. Wanneer ik op de dijk wandel en de wind door mijn haren gaat en de kou op mijn gezicht, voel ik me levend, gelukkig en vrij.  Als ik naar de kerstboom kijk met ornamenten vol herinneringen, de vrolijke lichtstad onder de boom waar de coronaregels niet bestaan, de notenkrakers op het tafeltje naast me of de vrolijke koekwousjes. De kaarsen op tafel en de lichtjes voor in de tuin, word ik warm.

Waar we ieder jaar wel enorm uitpakken met de kerstversieringen, zijn we dit jaar een beetje overboord geslagen. Ik denk dat we het gebrek aan persoonlijk contact en knuffelwarmte compenseren met de warmte van de lichtjes van hoop. Extra gezelligheid voor een ieder die langsloopt. Realiteit is natuurlijk dat dit moeilijke jaar nog lang niet voorbij is. Ook niet als het oude jaar overloopt in het nieuwe jaar maar we proberen van datgene dat er wel is het mooiste te maken. Dit jaar hebben we in ieder geval geleerd te compenseren en te genieten op een andere manier.

Zo zijn we laatst “uit eten” geweest. Er stond een prachtige kerstboom met lichtstad onder de boom. Een stijlvol gedekte tafel met kaarslicht en een driegangen diner. Het was gezellig druk op de achtergrond. Rinkelende glazen en een pianist verzorgde de muziek. Als voorgerecht hadden we carpaccio, daarna kwam een uiterst mals gebakken varkenshaasje in st- Hubertussaus met als nagerecht een monchou taartje. Het enige dat er aan ontbrak was dat ik het eten zelf moest bereiden, serveren, afruimen en afwassen. Verder deed YouTube het werk op de achtergrond.

Is dan alles zo geweldig als dat ik het doe voorkomen? Nee natuurlijk niet, maar daar heeft toch iedereen last van. Ik heb geen invloed op de ontwikkelingen rondom Corona, onze beperkte bewegingsvrijheid, de mondkapjesplicht of het vuurwerkverbod. Ik vind er van alles van maar ik word er niet beter van om mijn mening te ventileren of mijn korte lontje te laten exploderen. Ik begrijp niets van mensen die elkaar aanvallen, afvallen en ontvrienden omdat ze een andere mening hebben. Ik word niet gelukkig van de vooruitzichten en van alles wat niet mag of kan. Ik heb nog steeds last van post corona klachten maar ik kan er niets mee. Dus laat ik alle ellende voor wat het is. Weet je wat dat mij oplevert? Rust!

3 gedachten over “Rust onder de boom

 • 01/12/2020 om 14:13
  Permalink

  Lieve Anke,
  Wat heerlijk. Geniet van je rust, het is je zo gegund. Alvast fijne feestdagen gewenst.
  Groet, Sibbelina

  Beantwoorden
  • 01/12/2020 om 16:11
   Permalink

   Dank je wel wat lief! Voor jou ook mooie dagen xx

   Beantwoorden
 • 01/12/2020 om 21:09
  Permalink

  Wat ziet jullie boom en kerstdorp er weer prachtig uit.
  Een bijzonder jaar 2020 ook omdat wij dit nog nooit hebben meegemaakt, een wereldwijde pandemie.
  En ja de mensen doen zo narrig tegen elkaar en de verdraagzaamheid is ver te zoeken.
  Het heeft ook weinig zin om ver de toekomst in te kijken.
  Gisteren is geweest, geniet van vandaag en morgen zie je wel weer.
  Ik wil jou en Marco wensen dat jullie samen fijn kunnen genieten van deze vroege kerstdagen.
  Dikke kussss en liefs van Wil

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: