50 tinten Turkije

_DSC6931Terug van weggeweest van een heerlijke vakantie in Turkije. Het land met zo veel smaken, kleuren en schoonheid dat ik niet weet waar ik moet beginnen met schrijven.   De vakantie begon in het vliegtuig. Gewapend met Grey, het nieuwste boek van de 50 tinten grijs reeks nam ik plaats op mijn stoel op weg naar de warmte om weg te dromen in een roman van 50 tinten Turkije…..

De droom wordt  plots ruw verstoord door een echtpaar dat in de vlieguigstoelen voor ons plaatsneemt. Met een ruk gooit de man zijn stoel naar achteren waardoor de knieen van mijn zoon in de knel komen te zitten. Zijn vrouw staat om de vijf minuten op om iets uit de bagaruimte boven haar te pakken en verspreidt  50 geuren die het beste zijn te beschrijven als een lente uitje.  Ik richt me op mijn boek en t geurtje dat ik nog even van te voren in de taxfree winkel heb opgespoten. Wanneer we 4 en een half uur later in de tranferbus  stappen, hopen we vurig dat het lente uitje een ander hotel heeft uitgekozen. Onze gebeden worden gehoord.

Het is nacht als we aankomen. Hongerig en moe  pakken we aan de overkant van ons hotel een kipkebap wrapje . Nummer één van de 50 smaken die Turkije rijk is. Want lekker eten is het! Het is maar goed dat de vakantie niet langer duurt dan 10 dagen want ons buikje is rond, maar gezond gegeten. De meloenen, pruimen, perzikken en grapefruit geven zo veel meer  smaak . In ons hotel maken ze een waar kunstwerk van allerlei  kleine gerechtjes. Het ontbreekt werkelijk aan niets.

Iede1440133899815re dag worden we heerlijk wakker  in de zon die 50 tinten bruin kleurt. We verschuilen ons in de schaduw onder een parasol en zoeken de verkoeling van het water.  Mr Grey ligt op mijn schoot. Ondertussen doet het animatieteam een pooldansje. Een springerige vijftienjarige spongebob die in Amsterdam tijdens de gaypride een eigen boot zou verdienen,  maakt ons dagelijks aan het lachen met zijn dansje. Het is een leuk team. Ze proberen ons niet meer mee te trekken. Al snel  weten ze dat er van de Nederlanders weinig te verwachten is met betrekking tot het meedoen aan spelletjes.

We verbazen ons over de Engelsen die zich rood laten kleuren tot de blaren op de rug staan om de volgende dag weer vrolijk in dezelfde zon te gaan liggen. De Russinnen die wel 5o keer op een dag een nieuwe bikini aantrekken. Een Rus die om half elf in de ochtend al te veel Wodka Orange achter de kiezen heeft trekt bijna zijn 30 jaar jongere vrouw het zwembad in. Wel 50 verschillende nationaliteiten verblijven in ons hotel. Het grappige is dat je aan de buitenkant de meesten kunt onderscheiden. De Russische vrouwen zijn tot in de puntjes verzorgd, gekapt en geparfumeerd, de Engelsen rood en getatoeerd,  de Polen bedeesd en vriendelijk, de Duitsers wat voller en  de Nederlanders voornamelijk jong en luid.Op een avond maken we kennis met een Irakees die graag ons kaartspel wil leren. Hij kan nauwelijks Engels, maar met handen en voeten komen we een heel eind. Hij verteld honderduit20150822_132521 en vol trots over zijn land en zijn geloof. Hij geeft aan hoe moeilijk hij het vindt dat er zo veel oorlog is om geloof dat eigenlijk bijna hetzelfde is.

Als het avond is trekken we er vaak op uit. We bezoeken de bazaar waar de  Genuine fake tassen, horloges en tshirts ons toe roepen.. kijken, kijken, niet kopen!  Natuurlijk kopen we toch veel te veel. We bezoeken met de watertaxi een stadje naast de grote plaats Marmaris waar we heerlijk vertoeven aan het brede zandstrand. Een dag op een piatenboot is het hoogtepunt van de vakantie. Jack Sparrow himself verwelkomt ons. Hij zou zo in de film als stand in kunnen fungeren.  Het wordt een geweldig avontuur met papegaai, een lunch aan boord, een bezoekje aan een stadje, een feestelijke foamparty op de boot en een duik in de heldere zee waar je de bodem kunt zien liggen op meters diepte. Zelfs piraterij ontbreekt niet want als we weg willen varen van het stadje waar we even hebben aangelegd om te winkelen crashed de black pearl maar liefst drie schepen.  Jack Sparrow zal een schat moeten vinden om de schade te vergoeden.

Met een beetje weemoed denk ik terug aan deze mooie dagen. Volgend jaar zullen we niet meer met zijn viertjes gaan,maar mijn bucketlist heeft een puntje minder. Samen met mijn drie mannen heb ik de sisha pijp gerookt. Wat hebben we gelachen. Turkije heeft mijn hart gestolen. Er is iets gebeurd daar. Ik voelde hoe moe ik eigenlijk ben geweest. Dat afstand nemen soms goed is en ik de keuzes die ik maken moet, goed af moet wegen. Meer dan 50 gedachten zijn er door mijn hoofd gegaan. Één gedachte overheerst. …ik kom terug.

7 gedachten over “50 tinten Turkije

 • 31/08/2015 om 13:51
  Permalink

  Treffend omschreven met je vol opgemaakte Russinnen, met blaren bedekte plofengelsen en luidruchtige Ollanders. Ik woon in Turkije en zie gelukkig niet veel van dit soort vermaak maar snap wat je bedoelt met: “ik kom terug” want ik ben terug 😉

  Beantwoorden
  • 31/08/2015 om 13:54
   Permalink

   Wat leuk deze reactie van iemand die er woont! Dank je wel. Ik ben dol op het land en de mensen. En ik kom zeker terug!

   Beantwoorden
 • 31/08/2015 om 14:05
  Permalink

  Ha die Anke, ik vind het leuk om te lezen dat Turkije je hart gestolen heeft. Dat heeft het mij enkele jaren geleden ook. Mooi hoe je alle toeristen zo treffend omschrijft. Er is iets gebeurd daar:… jawel, je bent verliefd op het land geworden! Welkom!

  Beantwoorden
  • 31/08/2015 om 14:21
   Permalink

   ik ga in deze regio zeker nog een keertje terug.. heerlijk

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: