Kalm blijven

free photo pixabay

Waar is je website? Een korte maar dringende vraag van een vriendin op whatsapp. Zonder er verder heel erg bij na te denken, stuur ik haar een vraagtekentje terug. Ik speel met de gedacht een paar uurtjes naar bed te gaan omdat ik nogal moe ben van een ochtend reintegreren op mijn werk en ben eigenlijk niet bezig met mijn website.  “Hij is leeg” is het snelle antwoord. Een alarmbelletje in mijn onderbuik gaat langzaam af. Toch maar even kijken, denk ik, dan kan ik rustig gaan liggen. Bij de aanblik van de lege website zwelt de alarmbel aan. Waar is mijn webinhoud? Wat is er met mijn werk gebeurd?


Een onheilspellend gevoel bekruipt me. Ik denk meteen aan een hack. Zelf heb ik namenlijk al zeker een week niet aan de website gewerkt. Ik kan dus zelf niets per ongeluk hebben gewist. Kalm blijven, spreek ik mezelf toe. In de stress schieten heeft geen zin. Een oefening die ik mezelf nu al een tijdje aangeleerd heb. Is wat er gebeurd onderdeel van mijn “circle of influence”, kortom heb ik er invloed op? Nee?  Laat het dan los,  blijf kalm, en denk praktisch na. Stressen heeft geen zin. Het helpt. En hoe!

Mijn eerste prioriteit ligt bij Tikkel, ze moet uit. Dus dat gaat voor. Als ik weer binnen ben probeer ik nogmaals in mijn website komen. Het resultaat is negatief. Sterker nog, ik kom er niet eens meer in met mijn inloggegens. Volgede stap is hulp vragen via social media. Misschien zijn er mensen die hier eerder mee te maken hebben gehad en kijk ik gewoon ergens over heen. Een medeblogger informeert me over een hack die in een plugin (Theme grill demo importer) zit. WordPress spreekt ook over ThemeRex addons Het enige dat ik kan doen is contact opnemen met mijn eigen webhost om te kijken of er een backup bestaat om terug te zetten. Al die termen zeggen mij nog minder dan niets dus ik hoop op de expertsie van de webhost.

Uiteraard geef ik daar gehoor aan en ondertussen blijf ik verrassend kalm. Ik zeg écht verrassend want ik kan met 500% zekerheid vertelllen dat ik nog geen paar maanden, misschien wel weken, geleden hemel en aarder bij elkaar had geschreeuwd en gescholden en als een kip zonder kop door het huis was gaan rennen van pure stress. Deze reactie geeft voor mij duidelijk aan dat de grote verandering  die al een tijdje in mij gaande is, zich op een positieve manier blijft ontwikkelen.  

Ondertussen is de webhost achter de schermen aan de slag gegaan. Binnen no-time staat de inhoud van mijn website weer op zijn plek. Een opluchting en een grote dankbaarheid voor webhost “Keurig Online” overheerst mijn gevoel. Omdat ik een enorme analfabeet ben op het gebied van ICT, helpen ze mij ook nog verder met de vraag hoe ik zelf back ups kan maken. Ik ben natuurlijk blij en vooral opgelucht dat mijn werk niet volledig is verdwenen maar een onbestemd gevoel blijft toch een beetje knagen. We zijn zo kwetsbaar op het internet. Moet je een volleerd ICT-er zijn om je daartegen te wapenen? Want regelmatig wachtwoorden veranderen is schijnbaar niet voldoende.  Waar is die inhoud heen gegaan en wat wordt ermee gedaan? Wat is het doel van zo’n persoon om dit te doen? in dit vraagstuk lijkt het me het beste vooral kalm te blijven. Er staat niets op mijn wesite wat niet al openbaar was moet ik maar denken. Naar bed gaan zit er niet meer in, maar een kopje koffie gaat er nu wel in.

2 gedachten over “Kalm blijven

 • 20/02/2020 om 15:55
  Permalink

  Jeetje, fijn dat je website weer in de lucht is, en wat je zelf al zegt, alles is al openbaar, dus daar heeft de hacker pech mee.??

  Beantwoorden
 • 28/02/2020 om 15:33
  Permalink

  ‘Ondertussen blijf ik verrassend kalm’ schrijf je. Het was voelbaar, zo’n dikke 800 km verderop. Het verbaasde (en verheugde) mij enorm, want ik was even echt bang dat ik je door mijn opmerking/vraag helemaal in de stress zou brengen, maar je reageerde gewoon heel gedecideerd. Fijn dat het zo snel opgelost was, maar inderdaad: je blijft dan nog wel zitten met zo’n knagend gevoel van: waarom? Wie? Hoezo? Ggggrrrr…. Ik heb in ieder geval meteen mijn WP-wachtwoord ver-tien-moeilijkt 😉 Hopen dat het helpt. En zo niet: dan blijf ik net zo cool als jij 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: