Kerstroes

dronken rose olifantIk bevind me in een kerstroes. De kerstboom beweegt langzaam mee op het ritme van the caroll of the bells. Olaf kijkt me vanaf de vensterbank hoofdschuddend aan en de kerstlampjes lijken te dansen en veranderen van scherpe puntjes in wazige bolletjes en sterretjes. Met twee vingers in de lucht neurie ik mee op de muziek van John Lennons Imagine

Eigenlijk is het zo gek nog niet. Van deze kant heb ik de feestdagen nog nooit bekeken. Stoned van de morfine. Iedereen die mij kent weet dat ik dol ben op kerst. Maar op een of andere manier rust er een vloek op de feestdagen bij ons. Vorig jaar was ik net in deze periode enorm depressief waardoor het genieten een hele andere lading kreeg en de jaren ervoor stonden in het teken van ziek zijn en verlies. Tóch hoe raar het ook klinkt beleef ik juist daardoor deze dagen extra intens. En dit jaar is extra intens. Ik zweef de kerstdagen door, een beleving als nooit te voren.

Omdat ik al een paar dagen binnen zit en alleen nog maar tegen de muur aan ben gewandeld, neemt mijn lief me even mee naar de kerstsferen in Elst. Dronken waggel ik door de paden van het tuincentrum. Ik heb moeite mezelf staande te houden. Als ik mezelf te snel omdraai, val ik bijna om. Een mevrouw met haar mandje vol ballen, slingers en glitters kijkt me bevreemd aan. Ik hoor haar fluisteren tegen haar man…. “wat heeft die vrouw gezopen?”

Grinnikkend waggelen mijn lief en ik verder. Ik ben blij dat hij zijn sterke armen om me heen heeft want ik vertrouw niet op mijn eigen benen.Op de terug weg zetten we de auto als in een drive inn voor het voetbalveld. De jaarlijkse vuurwerkshow van het plaatselijke tuincentrum knalt zijn complete assortiment aan vuurwerk de lucht in. De vuurwerkbloemen dansen als rose olifantjes in de lucht. Duizenden sterren fonkelen aan de hemel. Dit is genieten met een gouden randje. Romantischer kan niet.

Ik kom compleet tot rust. Ik heb in maanden niet meer zo vast geslapen als deze laatste dagen en nog kan ik zo maar midden op de dag in slaap vallen. Vandaag ben ik alleen thuis met mijn schrijven, de kerstboom en Gerit die zachtjes brabbelt. Ik probeer een film te kijken, maar betrap mezelf er steeds op dat ik stukken mis. Terwijl ik mezelf op de bank nestel met een kopje koffie, gaat mijn kopje steeds schuiner en schuiner, mijn ogen vallen dicht. Wanneer ik me beweeg, schiet er een felle pijnscheut door mijn ribben heen. Mijn kopje vliegt omhoog.Tien minuten later herhaalt het scenario zich van voren af aan.

Hoe rustig ook, toch wordt het wel noodzakelijk om weer te ontwaken uit deze roes. Mijn hersenen lijken op vakantie te zijn. Mijn benen zijn van elastiek en mijn ogen hebben luciferhoutjes nodig om open te blijven terwijl de pijn nog steeds zijn akelige gezicht laat zien. Ik krijg een algeheel gevoel van “t kan me allemaal niets schelen”over me heen en dat is niet goed. Ik zet de julebox aan. De kerstlampjes in de boom lijken te dansen en veranderen van scherpe puntjes in wazige bolletjes en sterretjes.Met twee vingers in de lucht neurie ik mee op de muziek van John Lennons Imagine.. Wat is daar niet goed aan?

Blogs zijn er om te lezen en te delen *sharing is caring *

2 gedachten over “Kerstroes

 • 13/12/2015 om 15:08
  Permalink

  Anke ik herken dat gewaggel, ik slik Tramadol, ik kan niet meer zonder. Alleen ik sta ook door de aandoening (polyneurapathie) heel instabiel op mijn benen.
  Ik zeg altijd dat niemand het zou merken als ik dronken ben, want het gewaggel blijft.
  Door de medicatie kan ik hooguit 2 glaasjes wijn, ‘s avonds voor ik naar bed ga, drinken. Geeft niet hoor, ik ben evengoed wel gezellig met een flesje nep Spa Rood. Scheutje Slimpie erdoorheen en het lijkt op Rosé. Ik wens je fijne feestdagen, geniet er maar van. Liefs van mama Vakjoe!Wil.

  Beantwoorden
  • 13/12/2015 om 15:19
   Permalink

   Lieve Wil,
   ik geloof helemaal dat je zo ook gezellig bent! Ik ook haha levensgenieters, al moet ik zeggen dat een wijntje me goed smaakt ik durf m nu met al die morfine niet te nemen. Vakjoe! Liefs Anke

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: