Een dubbele flikflak in te strakke kleren

Nog éen diepe geconcentreerde ademhaling, ik neem een aanloop en spring! Zwevend door de lucht, een dubbele flikflak, ik draai énnnn….. krrrrrrrrk!  Met een plof kom ik neer, het schaamrood op de kaken en een grote scheur in mijn pakje. Ik heb gefaald..

Als kind had ik last van faalangst. Niet overal bij. Als ik er zeker van was dat ik iets kon dan had ik die angst helemaal niet. Maar bij twijfel kwam het binnengeslopen als een dief in de nacht. Wanneer ik een spreekbeurt moest doen bijvoorbeeld. Al weken van te voren at ik mijn knokkels op, gewoon van pure zenuwen. Het rare was dat op het moment suprème, de woorden bijna als vanzelf uit mijn  mond vloeiden. Bij rekenen en wiskunde klapte ik gewoon compleet dicht. Daar was niet alleen de angst om te falen, ik wist ook gewoon dat ik ging falen. Gelukkig leefden we toen nog in een tijd waarin wiskunde geen verplicht vak was anders had ik nu nog op school gezeten.

De angst om te falen werd erger naarmate ik ouder werd. Niet omdat ik iets niet kon, maar omdat ik zelf steeds meer eisen stelde aan mezelf. Ik hitste mezelf op méér te kunnen dan werd gevraagd. Niet zo slim want daardoor dacht de ander dat ik ook meer kon waardoor ik mezelf voorbij ging lopen Ik duwde steeds harder en harder om mezelf maar te bewijzen. Niet voor een ander, maar voor mezelf. Prestatiegericht, doelgericht en met een enorm groot doorzettingsvermogen met wil en passie als drijfveren om te komen waar ik wilde. Ik weet niet of je de film “Working Girl”kent, de secretaresse Tess McGill (Melany Griffith) wil graag de sociale ladder opklimmen en komt uiteindelijk waar ze wil zijn. Dát moment waarop ze uitroept “Guess where I am!”. Dát moment, dat wil ik ook!

En toen werd ik ziek. Eerst kanker daarna een hernia, dikke pech.  De wil en passie wilden nog steeds zo ontzettend veel, maar mijn lijf wilde niet meer mee. Iemand in hetzelfde schuitje zei me toen: “Het is alsof je soepeltjes een dubbele flikflak wil maken die netjes eindigt in een spagaat, terwijl je een te strakke broek en een te krap shirt aan hebt. Toen de kleren nog pasten ging het allemaal vanzelf, maar nu de bewegingsvrijheid weg is houden de mogelijkheden op bij een koprol. “

Een vergelijking die ik niet beter had kunnen omschrijven. Want zo is het precies. Gevalletje wil wel, maar ik kan niet en daar zal ik zelf mee om moeten leren gaan. De anderen dragen hun passende kleren nog en voelen niet waar het bij mij knelt. Ik zal dus zelf andere kleren moeten gaan kopen. Kleren die me weer passen. Ik zal blij moeten zijn met de koprol die ik nu wel kan maken en door oefenen voor de radslag en daarna de flikflak. Misschien lukt de spagaat wel nooit meer, maar is dat dan falen? Is het falen als je je stinkende best doet en het lukt nét niet? Nee! Dat heet doorzettingsvermogen waarbij wil en passie nog steeds de drijfveer zijn. Ook al zegt de ander, geef het op, leg je er bij neer, zo lang ik zelf geloof in dat ene moment “Guess where I am!”zal ik daar komen. Er zijn immers kleren zat.

 

3 gedachten over “Een dubbele flikflak in te strakke kleren

 • 24/01/2017 om 16:40
  Permalink

  Mooi, Anke. Ik had het niet beter kunnen verwoorden, zo herkenbaar is je verhaal! Over jou wil ik nog zeggen dat je veel verder bent dan jij jezelf inschat <3

  Beantwoorden
  • 24/01/2017 om 16:44
   Permalink

   Super lief! Dank je wel. xxx Ik doe mijn best te zien waar ik ben…maar ik ben blij dat jij mee kijkt xx

   Beantwoorden
 • 09/02/2017 om 12:40
  Permalink

  Lieve Anke
  Mooi omgeschreven.weer, je wil wel maar idd, die strakke kleren… (Die helemaal niet strak zitten bij jou, want jij bent idd verder dan je denkt, moet je kijken wat je allemaal al voor elkaar hebt gekregen/ overwonnen hebt, ondanks alle tegenslagen.. Dan mag soms, je kleren “te strak” zitten.. als het wat beter gaat ,zullen deze kleren dan vanzelf wijder gaan zitten en zal je dubbele flikflak soepel verlopen… Liefs San. Ik ben trots op je!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: