Game on!

Driftig wordt er aan de starthendel getrokken. De veer spant zicht aan en circuleert het balletje de speeltafel in. Het balletje vliegt van links naar rechts. In een zwak moment denkt het balletje aan opgeven en probeert in het midden van de tafel te ontsnappen aan de venijnige flippers die haar keihard door de kast heen duwen op weg naar de overwinning….Maar wiens overwinning is het eigenlijk?

Ik heb het altijd een geweldig leuk spel gevonden, flipperen.  Als kind al om te spelen op de flipperkast,  buiten bij de speelgoedwinkel in het dorp en toen de computer zijn intrede deed, vond ik al gauw de weg naar de juiste toetsen op het toetsenbord om snel en behendig de flippers te bedienen op weg naar het luide getingel, het geluid van de jackpot.  In het heetst van de strijd bediende ik de knoppen zo fanatiek dat ik me bijna een deel van het spel voelde. Net als nu..

Deze keer bedien ik niet de knoppen, of de hendel waarmee je de bal in het spel brengt, deze keer ben ik  de bal in een spel dat me vaag bekend voorkomt. Het spel wordt gespeeld door een ander. Het is de pijn die regeert. Het verleden dat achtervolgt en het heden die mij niet de toekomst gunt waar ik me in thuis voel. Zij bepaalt mijn richting, mijn eindstation. Ik klets van links naar rechts, van bel tot bel, op weg naar de jackpot met steeds dezelfde vraag. Wiens overwinning is het eigenlijk? Die van de flipperkast bestuurder of die van de bal?

De flipperaar heeft duidelijk een  doel voor ogen. Het lijkt alsof deze flipperkast bestuurder een gratis spel heeft gewonnen wat het spel op de repeat knop heeft gezet. Klaar om de bal het spel uit te flipperen. Of dit eerlijk spel is wordt niet gevraagd. Het zou het spel van de bal  moeten zijn. Alleen de bal zou moeten bepalen welke kant ze uit gaat. Of ze de reis door het verleden nog een keer wil maken of dat  ze door wil gaan naar de toekomst zonder achterom te kijken.

Wat  heeft het voor zin om heen en weer te blijven rollen op het ritme van de pijn. Het wordt tijd om de rollen om te draaien. Deze speelbal vraag om een turbo boost, een stroomversnelling waardoor het in een magnetisch veld terecht komt dat het tegengestelde doet van wat de flipperaar probeert te doen. Deze bal gaat op eigen initiatief en eigen kracht, met een luid geklingel, recht op de jackpot af. .. GAME ON!

2 gedachten over “Game on!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: