Liefde is..

liefde.is.valentijnValentijnsdag, hartjes, rozen, chocolaatjes, kaartjes, beertjes, een etentje, een knuffel en een kus. Heel facebook kleurt vandaag rose van alle hartjes en I love you’s die over en weer gaan. Ik zal niet ontkennen dat ik het best leuk zou vinden om verrast te worden vandaag, maar mierzoet is het wel. En als het van één uiterst commerciële dag moet afhangen, bedank ik helemaal. Valentijnsdag gaat aan mijn deur voorbij. Liefde is.. zoveel meer.

Vroeger vond ik het geweldig. De jongen op wie ik heimelijk verliefd was, kon rekenen op een kaartje op deze speciale liefdesochtend en ik zelf zat bij de brievenbus te wachten op die ene liefdeverklaring waar ik op hoopte. Ik weet nog dat er op een mooie valentijsdag ineens een bloemist voor kwam rijden. Hij kwam een roos brengen in een plastic buis gevuld met een laagje water. Nooit heb ik geweten van wie die roos af kwam. Ik droomde er zelfs van wie het kon zijn. Totdat ik al lang en breed samen was met mijn lief. Mijn vader had me die roos gestuurd omdat ik een hele moeilijke periode zat in die jonge jaren , vertelde mijn moeder.

Later stuurde ik alleen nog maar valentijnkaarten naar mijn moeder. Gewoon om haar één keer per jaar te laten weten dat ze heel speciaal voor me was. De enige kaart die ik ontving was ook van haar. Mijn lief en ik deden niet aan valentijndag. Natuurlijk in het begin van onze liefde wel, maar als je 26 jaar verder bent, is het geheimzinnige er wel van af. Het draait al lang niet meer om die ene dag in het jaar je heimelijke liefde laten weten dat je hem of haar leuk vindt.

Mijn kaart ging dit jaar naar iemand anders dan mijn moeder. Niet naar een geheime liefde, niet naar mijn lief van wie ik al 26 jaar zielsveel houdt, maar naar iemand die er naast mijn lief altijd voor me is. Liefde is namelijk zoveel meer dan liefdeverklaringen en hartjes. Verder gaat valentijndag vandaag aan mij voorbij. Vandaag ben ik alleen. Mijn lief is werken. Het geeft mij voldoende tijd om na te denken over wat liefde is..

Liefde is, er zijn! Zelfs wanneer mijn schildklierloze hormoonheks tevoorschijn komt. Liefde is samen luisteren naar muziek. Hand en hand in een concertzaal met de tranen over de wangen of samen schuifelend voor de jukebox vlak voordat we naar bed gaan. Liefde is samen wandelen met de hond in regen en wind in de koude nacht. Liefde is bij bakker Bart een broodje filet americain eten met een eitje, peper en zout, zonder uitjes.  Liefde is een vogeltje voor me kopen als ik terug kom uit de radio actieve jodium behandeling. Liefde is naar de zonsondergang kijken in Turkije, een kus op de Empire State Building of samen huppelen door de mainstreet van Disneyland Parijs. Maar liefde is ook het wegvegen van een sneeuwvlokje op mijn wang gewoon in de tuin van ons huis. Liefde is het samen thuis gezellig maken als ik te ziek ben om te feesten. Mijn koude handen op te mogen warmen aan zijn warme lijf. Liefde is onvoorwaardelijke liefde en steun in ziekte en gezondheid en daar hebben we genoeg van gezien de laatste jaren.

Nee wij hebben geen valentijndag nodig echter mocht mijn lief thuis komen met bloemen en mierzoete chocolade hartjes zeg ik natuurlijk geen nee.. dat betekent gewoon nog een beetje extra liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: