Op ontdekkingsreis naar mezelf, onder de kerstboom

kerstboom

Al sinds ik een klein meisje was, ben ik dol op de maand december.  Het begint al te kriebelen als de eerste bladeren uit de boom gaan vallen. Vaak hoor je dat mensen wat depressief worden als het donkerder wordt buiten. Ik absoluut niet!  Miscchien komt het omdat ik midden in de winter het levenslicht zag, maar de dwarrelende blaadjes maken mij altijd zo blij als een kind. Het aftellen naar de laatste maand van het jaar is begonnen.

Al vanaf oktober staat de radio geprogrammeerd op het seasons station. The grinch en the muppets christmas caroll liggen al klaar om afgespeeld te worden. Als de eerste werkzaamheden aan de kerstafdelingen bij alle tuincentra beginnnen, staan we voor de deur. Ik kan niet wachten om de boom te gaan zetten. Er is altijd maar één regel.. De boom mag pas staan na Sinterklaas.

Dit jaar doen we het anders. Omdat ik me al heel lang niet goed voel en ik me gewoon even heel erg gelukkig wil voelen, beginnen we al een paar dagen eerder.  Als ik iets heb geleerd de afgelopen jaren is dat je moet doen waar je blij van wordt. Enjoy life! Regels die je jezelf oplegt zijn onnodig en Sinterklaas vindt het vast niet erg.  Sinterklaas en de kerstman staan broederlijk  naast elkaar op de schouw en bekijken onze 3 days of christmas kerstboomrituelen.

kerst en sint

Op dag 1 wordt de kamer omgebouwd om de boom de mooiste ruimte te kunnen geven. Ik weet nog toen we ons huis kochten. Het eerst waar we naar keken was… Waar komt de boom? Als de boom eenmaal op de juiste plek staat, gaan de lampjes erin. Voor de jeugdige lezers onder ons zal ik het ritueel van de lampjes in de boom hangen achterwege laten.  Zoals ieder jaar zit daar altijd even iets tegen. En dan druk ik het netjes uit. Als alle 450 lampjes  eenmaal zitten. kunnen we achteraf wel weer lachen om dit lampjesavontuur.  Het lijkt alsof die lampjes zelfs een beetje knipogen naar ons, maar dat kan ook de moeheid zijn.

Dag 2 is er een vol muziek, volijkheid, herinneringen,  warmte, lekkers en aan het eind van de dag een enorme rugpijn voor mijn echtgenoot. Met de jukebox gevuld met kerstmuziek hangen we de ballen in de boom. Niet zo maar ballen die snel gekocht zijn bij de eerste de beste grootgrutter. Nee, onze ballen hebben bijna allemaal een verhaal, een herinnering. Zo hebben bijvoorbeeld onze geliefde overledenen niet alleen een plaatsje in ons hart maar ook een plaatsje in onze boom zodat we met de feestdagen altijd bij elkaar zullen zijn.

Als de boom is opgetuigd, is het tijd voor warme chocolademelk met slagroom en minimarshmallows.  Met een slagroomsnor en gouden glitters op de neus zitten we heerlijk knus op de bank tussen de dozen en kijken we genietend naar de boom. Dit is gelukkig zijn!

Terwijl ik de rest van het huis versier met guirlandes, poppetjes, lampjes en glitters begint mijn echtgenoot aan zíjn dorp onder de boom. Ik weet dat hij straks niet meer kan opstaan van de pijn in zijn rug, zó ingespannen zit hij achter elkaar aan zijn dorp te werken. Het dorp is iets waar hij al zijn ziel en zaligheid in legt. Al maanden van te voren denkt hij na over hoe het er dit jaar uit zal gaan zien.  In de loop der jaren is dat dorp uitgegroeid tot een wereldstad compleet met Eiffeltoren en de Sacre Coeur en kermis. Ik mag er niet aankomen. En eigenlijk wil ik dat ook helemaal niet. Ik kijk altijd vanaf de bank toe hoe hij al dit moois voor elkaar bouwt. Ik zie hem genieten van hoe mooi zijn wereldstad wordt en dat is voor mij écht het allermooiste cadeautje dat ik onder de boom kan krijgen..

kerstboom chocolademelk

 

Wilt u mijn boek als cadeautje  onder de kerstboom?  Dat kán, hij is nu alvast te bestellen.

2 gedachten over “Op ontdekkingsreis naar mezelf, onder de kerstboom

 • 03/12/2014 om 10:58
  Permalink

  Wat een enthousiast verhaal, de blijheid en het genieten komen overduidelijk naar voren. Leuk geschreven, Anke! Wat fijn om te lezen dat je één ding wel hebt geleerd: ‘genieten als het kan, niet uitstellen’, mooi! Ik wens je een fantastische decembermaand toe!

  Beantwoorden
 • 07/12/2014 om 17:53
  Permalink

  Dank voor het delen van jullie kerstrituelen.
  Met plezier gelezen hoe jij geniet van de decembermaand.
  Fijne feestdagen Anke!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: