Onzichtbaar ziek; De stilte voor en na de storm, Thyrax-gate gaat verder

Na een bijna opvallend stille periode na het Thyrax-schandaal van begin dit jaar waarmee meer dan 300.000 Thyrax gebruikers werden opgeschrikt dat er geen Thyrax meer leverbaar was, komt ineens afgelopen week het volgende nieuws bij vele schildklierhormoongebruikers weer keihard binnen. Dit veelgebruikte schildkliermedicijn is pas vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar weer leverbaar.

Dat maakte het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag bekend. De reden voor het tekort is dat de productie van het medicijn werd verplaatst van Oss naar Duitsland. Volgens het CBG is er meer tijd nodig om het productieproces van de tabletten op de nieuwe locatie op orde te krijgen. (Bron: De Telegraaf 9 augustus)
Persoonlijk krijg ik er een beetje een ‘stilte voor en na de storm-gevoel’ bij. De uiterst grote storm die het nieuws in januari bij de schildklierpatiënten veroorzaakte volgde zich op met een haast benauwende stilte waarin de patiënt maar moest blijven gissen naar het hoe en wat nu, waarna deze stilte met een oerknal nu ineens weer wordt teruggebracht naar een orkaan van onrust en boosheid.

Boosheid
En dit keer is het een boosheid waarbij niet zozeer ongeloof de hoofdrol speelt. Er leeft vooral ook een algeheel gevoel van frustratie en opstandigheid. Deze boosheid heeft in de stilte voor de nieuwe storm genoeg tijd gehad om zich weer op te laden. En die laat zich duidelijk horen.
Met een “alsof we daar nog op zitten te wachten!” reageren veel patiënten haast opstandig op het nieuws dat Thyrax vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar weer voorradig zal zijn. Logisch! Want het grootste deel van de Thyrax-gebruikers zal inmiddels al zijn overgestapt. De één met veel gevolgen, lichamelijke klachten en disbalans waardoor men in de ziekte wet is beland. De ander met geen of nauwelijks merkbare gevolgen en voor weer een ander juist met positief gevolg. Hoe dan ook, overstappen blijft een kwestie van wennen. Tegen die tijd dat Thyrax endelijk weer vlotjes over de toonbank van de apotheek zal gaan, zal waarschijnlijk het overgrote deel aan een ander merk gewend zijn.

Vertrouwen
En dat lukt best aardig. Er zijn veel geluiden van mensen die na het overstappen op andere merken nooit meer terug willen naar hun oude “vertrouwde” Thyrax. Mensen die na het overstappen ineens van hun vaak vage klachten af zijn. Mensen met meer energie. Mensen die alle vertrouwen in de fabrikant zijn verloren en daarom liever voor een tweede ronde bedanken.
Naast dat veel mensen zich gewoon beter voelen met hun nieuwe overstap, hangt er ook een gevoel van ongeloof in de lucht waar het op de terugkeer van Thyrax aankomt. Veel patiënten hebben het vermoeden dat het medicijn helemaal niet meer terug komt. Van uitstel komt afstel is een begrip dat veel wordt genoemd binnen social media. In alle eerlijkheid: Ik hoop het niet! In ieder geval niet voor nog een grote groep mensen die nog steeds Thyrax gebruikt, er tevreden mee is en nog steeds op hete kolen zit tot ook voor hen het moment komt dat ook zij geen voorraad meer hebben.

Vrije keuze
Wanneer Thyrax er in het tweede kwartaal volgend jaar weer is, hoop ik te kunnen schrijven dat iedere patiënt vrij is in de keuze welk merk medicijn men het liefste slikt. Zonder tussenkomst van gedoe met de fabrikant, of restricties die worden opgelegd door verzekeraar of apotheek. Want ook deze discussie loopt nog steeds. Hoe het ook zal zijn, deze storm gaat voorlopig in ieder geval nog niet liggen!

Dit blog is oorspronkelijk gepubliceerd via Onzichtbaar Ziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: