Op ontdekkingsreis naar mezelf,  met de kerst in mijn hart!

 

christmas in the heartEn dan ineens is het zover.. Nog maar twee dagen tot de kerst. Al weken ben ik aan het aftellen naar de kerst. Tot ergernis van sommige mensen die zich plotseling ontpoppen tot Scrooge of Grinch.  Geeft allemaal niks.  Ook Scrooge en de Grinch hebben recht van bestaan en  als het eenmaal kerst is komen ook zij tot inkeer blijkt altijd aan het einde van het verhaal.  Hoe dan ook de kerstklokjes klinken al weken in mijn hoofd. De slinger met kaarten is langer dan ooit, de boom  staat in volle glorie,  met alle ballen en ornamenten vol herinneringen te stralen in het midden van de kamer.  Al heel wat mensen zijn naar ons dorpje, wat inmiddels is uitgegroeid tot een heuse wereldstad,  komen kijken alsof ze zich in een tuincentrum wanen. Urenlang draaien we de mooiste kerstplaten uit de historie en er is geen kerstfilm die we nog niet gezien hebben. De cadeautjes staan in hun glanzende papier klaar om uitgedeeld te worden. De boodschappen bijna allemaal in huis. Op de laatste dag in een overvolle supermarkt de laatste verse spullen halen om een heerlijk kerstmaal op tafel te toveren. Ik kijk al uit naar het samen koken op eerste kerstdag. Mijn man en ik samen in de keuken, muziekje aan, wijntje erbij. Ik word al warm van geluk bij de gedachte vooraf. Traditioneel na het eten sterretjes buiten afsteken of een wensballon voor de mensen die we ook deze kerst helaas moeten missen.  Tranen van medeleven en gevoel wat diep binnen in mij  naar boven komt bij de All you need is love kerstspecial. De kerstchocolaatjes op tafel. Luisteren naar het koor waar ik jaren bij gezongen heb. Zo ziet onze kerst er uit. Ieder jaar gaat dit ongeveer zo. Eerste kerstdag met ons gezinnetje.  Omdat manlief tweede kerstdag afwisselend per jaar moet werken.Er zijn jaren geweest dat ik dat erg vond, maar nu zie ik het als even quality time voor mezelf. Dat heb je nou eenmaal in de woonbranch en in de avond is het altijd  gezellig gourmetten met  iemand erbij  die kerst komt vieren. Tóch is er dit jaar een duidelijk verschil met andere jaren.  Heel bewust geniet ik!  Bewuster dan normaal het geval is.  Als ik nadenk over alles wat mijn jaar heeft ingekleurd, dan zie ik een heel kleurenpalet voor me inclusief zwart, wit en grijs maar wat dit jaar mijn schilderij afmaakt is het glinsterende randje er om heen. Méér dan ooit ben ik me er bewust van dat de kerst niet zit in de mooie boom, het lekker eten, de cadeautjes en de kaartjes. Ze helpen slechts mee om het plaatje compleet te maken. De echte kerst zit in mijn hart! Geluk, besef dat ik leef, mijn gezin, vriendschap, het vermogen te voelen… En dát wens ik iedereen toe! Oók Scrooge en de Grinch..

4 gedachten over “Op ontdekkingsreis naar mezelf,  met de kerst in mijn hart!

 • 22/12/2014 om 18:16
  Permalink

  Mooi geschreven Anke, ik wens jou met je gezin hele fijne dagen toe en geniet ervan, en ik wens jullie veel mooie dingen in het nieuwe jaar. X

  Beantwoorden
 • 22/12/2014 om 19:42
  Permalink

  Anke, hele fijne feestdagen toegewenst. Je beschrijft het weer mooi waar de kerst echt over gaat.

  Beantwoorden
 • 22/12/2014 om 21:43
  Permalink

  Scrooge heeft het uiteindelijk heel goed begrepen. En ik kan het weten 😉
  Mooie column meis. En je hebt helemaal gelijk.
  Fijne dagen voor jullie. Xxx

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: