Over Leven: genieten van de zomerzon!

frozen_lg_v14Eindelijk breekt de zomer aan in Nederland. Wat hebben we er lang op moeten wachten. Heel wat nattigheid en gemopper is er aan vooraf gegaan, maar de zwembadjes kunnen worden opgezet, de bbq’s uit de schuur gehaald en de vriezer aangevuld met ijsjes. De stranden liggen overvol met mensen die genieten van de zomerzon. Tóch is de langverwachte zomer niet voor iedereen een welkome gast.

Heel wat chronsisch zieken en ouderen zouden deze warme dagen liever in een koelkast gaan zitten aftellend naar de maanden van verkoeling. Mensen die last hebben van hart en vaatziekten. Mensen die schildklierproblemen hebben en jeuk. Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.
(bron rivm.nl)

Ook kinderen en huisdieren hebben last van de wamte. Zéker wanneer hun baasje of ouders niet nadenken en ze zonder pardon in de auto achter laten om even snel een boodschapje te doen. De temperatuur in een auto in de zon kan al snel oplopen, soms tot zelfs 70 graden Celcius. Mijn verstand kan er met de beste wil van de wereld niet bij dat er nog steeds elke dag meldingen zijn van mensen die hun ;hond of baby in de auto laten. Eigenlijk zouden we standaard met een hamer op zak moeten lopen om snel een autoruit in te kunnen slaan wanneer je dit signaleert.

Persoonlijk vind ik het heerlijk. Tenminste als ik niets anders hoef te doen. Als schildklierpatient ondervind ook ik veel last van de warmte, zeker bij inspanning. Maar op vrije dagen lig ik lekker loom in de achtertuin met een goed boek. Mijn hoofd in de schaduw onder het zonnenscherm. Mijn witte melkflessen met de warmte van de zon op mijn blote huid. Het is en blijft een ijdele hoop dat er ooit kleur op mijn benen komt. Op de warmste dagen, zoals deze, staat er een plantensproeier naast mijn stoel om steeds na enkele minuten verkoeling te brengen. De tube zonnebrand met factor 50 is al bijna leeg.

Goed smeren is belangrijk! Bruin worden is leuk, maar gezond blijven nog veel leuker. Hoe heerlijk de zon ook kan zijn. Hij is ook een zeer gevaarlijk wapen.Verbranding van de huid door de zon is oorzaak nummer 1 als het gaat om huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Eén op de zes Nederlanders krijgt er in zijn of haar leven mee te maken.(bron: kanker.nl). Ook huidkanker kan uitzaaien en bestaat de kans te overlijden. Er wordt niet zonder reden gewaarschuwd voor de gevaren van de zon! Bekijk vooral deze belangrijke boodschap, Beste 16 jarige ik. Hij geldt uiteraard voor alle leeftijden!

 

Dus geniet, maar geniet met mate!
Ik duik er nog even in want mijn melkflessen zijn nog steeds wit!

 

Foto: C.Disney

Eén gedachte over “Over Leven: genieten van de zomerzon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: