Over Leven: op zoek naar het klavertje vier

Klavertje-vier-0039Ongeluk komt nooit alleen op bezoek. Ik denk dat iedereen het wel herkent. Je televisie bedenkt dat hij er geen zin meer in heeft en een dag later stopt ook de computer ermee. Gelukkig zijn dat maar materialistische zaken, maar als deze pech bovenop een reeks andere pech valt, kan dit ongeluk er toch voor zorgen dat je op zoek gaat naar het klavertje vier.

Persoonlijk kan ik dat klavertje vier wel even gebruiken. In een week tijd is er zo veel mis gegaan dat het spreekwoordelijke “wat er ook gebeurt , altijd blijven lachen”, meer een lach wordt als “een boer die kiespijn” heeft. Een week tegenslag op persoonlijk, zakelijk, financieel en gezondheidsvlak maakt de kiespijn behoorlijk groot, dus toen bovenop de drama van de afgelopen week gisterenavond de bliksem een eind aan het leven van onze afwasmachine maakte, was dat even de druppel.

Huilend begon ik vanmorgen aan de afwas die uit de afgeladen afwasmachine kwam. Boos, gefrustreerd en gewoon even verdrietig. De razende hormonen die me weer volledig uit mijn balans hebben gerukt door de wisseling van mijn medicijnen en het warme weer die mijn hormonale disbalans nog verdere doet wankelen, werken niet mee in dit verhaal, maar tóch waren de tranen sneller opgedroogd dan ze een paar maanden eerder zouden zijn geweest.

Mijn klavertje vier hoefde ik niet te zoeken. Hij zat gewoon op de bank voor de televisie. Terwijl de tranen over mijn wangen gingen van de frustatie om de afwas en de pijn van de afgelopen week, pakte mijn puberzoon van bijna 18 de afwasborstel.En waste uit zichzelf de complete afwas weg. Een ongelooflijk gevoel van warmte bekroop me . Een flashback naar een tijd dat er nog geen afwasmachines bestonden.

Het samen doen van de afwas was de tijd dat je samen pratend doorbracht. Geen televisie, computer of mobiele telefoon. De afwasmachine kwam om tijd te besparen maar eigenlijk heeft het ook kostbare tijd gekost. Quality time. Terwijl mijn zoon en ik samen de afwas doen, bedenk ik me in een “pas op de plaats momentje” tussen de vuile borden, dat de pech, ongeluk en tegenslag van de agelopen weken misschien wel heel erg verdrietig en pijnlijk waren, maar dat er niets belangrijker is dan de onvoorwaardelijke liefde van je kinderen en je geliefde.

Tegenslag is tijdelijk. Na regen komt zonnenschijn. Ik zal me ondanks tegenslag blijven inzetten voor de idealen die ik heb. Mijn gezondheid zal misschien nooit meer de oude worden, maar ik leer te roeien met de riemen die ik heb en om eerlijk de waarheid te zeggen,heb ik nooit geweten dat ik zo goed kan roeien. Mijn kracht zit hem in het doorzettingsvermogen dat sinds jaar en dag aan tegenslag is versterkt tot een oerkracht.

Ik zou dus kunnen zeggen dat de afwas heeft bijgedragen tot klein geluk!
Daarmee wil ik niet zeggen dat ik vanavond weer gezellig de afwas ga staan doen, want ook de rest van het gezin zal zijn handen moeten laten wapperen. Ik gun immers ook hen deze openbaring van klein geluk.

8 gedachten over “Over Leven: op zoek naar het klavertje vier

 • 03/07/2015 om 13:38
  Permalink

  Heel verstandig dat laatste.
  En verder een dikke warme knuffel.

  Beantwoorden
 • 03/07/2015 om 14:10
  Permalink

  Wat lief van 1 van je grote puberzonen, en zeker iedereen moet een steentje bijdragen.
  Vervelend dat alles tegelijk komt en altijd op het verkeerde moment.

  Dikke knuffel

  Beantwoorden
 • 03/07/2015 om 14:19
  Permalink

  Fantastisch geschreven en een dikke pluim voor je lieve zoon!

  Beantwoorden
 • 03/07/2015 om 23:16
  Permalink

  Mooi zo’n afwassessie na al die tegenslag. Ik zou ‘m met liefde en plezier morgen een keer voor je komen doen.

  Beantwoorden
 • 06/07/2015 om 12:38
  Permalink

  Dat kleine geluk, afwassen met elkaar is een ultiem vakantiegevoel voor velen, jij hebt dat in huis. <3

  Beantwoorden
 • 06/07/2015 om 13:33
  Permalink

  Deze week een geluksweek, wens ik je. Wat weer een ontroerend verslag, mèt in de laatste zin een 😉 . Mooi! KNUFFF

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: