Over Leven: Lopen voor de voedselbank.

gladiool-en-valgDe vierdaagse zomer feesten! Vanaf zaterdag 18 juli is het weer zover. Hét feest van Nijmegen en omgeving bart los met als hoogtepunt op dinsdag 21 juli de start van de Nijmeegse vierdaagse waar jaarlijks vanuit de hele wereld  zo’n 42.000 wandelaars vier dagen lang op de been zijn.

Met de voeten vol blaren en de armen vol zware gladiolen komen ze juichend, huilend en strompelend over de streep. De fanfare klinkt, de mensen langs de kant die er vaak al vanaf ‘s morgens vroeg zitten, juichen de wandelaars toe. Kanjers zijn het! Allemaal. Oud en jong, militair en burger. Allemaal mensen met maar éen doel, de via Gladiola op de vierde dag op tijd over de finish komen om het oprecht vierdaagse kruisje in ontvangst te mogen nemen.

Zo gaat ook een goede vriend van ons lopen. Een rasechte Nijmegenaar is hij. En ja als échte Nijmegenaar moet je natuurlijk wel een keer hebben meegelopen,  zo redeneert hij. Dat deed hij járen geleden, in militaire dienstplicht. Al op de eerste dag kreeg hij last van een vervelende ontsteking, maar bikkel als hij is, liep hij verder. Opgeven was geen optie! Zijn Nijmeegse hart riep”Al mot ik kruupe!”Helaas, op de vierde dag, 3 kilometer voor de fisish moest hij verplicht stoppen. Een  militair werd geacht rechtop en in de maat mee te wandelen bij binnenkomst op de “Via Gladiola”. Het kruisje ging aan hem voorbij. Dat dit een zuur einde moet zijn geweest van de vierdaagse voor deze rasechte Nijmegenaar, behoeft geen verdere uitleg.

Dit jaar gaat hij opnieuw. Maar niet voor het kruisje.  Alle sponsorgeld dat hij ophaalt door de vierdaagse te gaan lopen gaat naar de voedelbank. Helaas zijn deze in Nederland hard nodig. In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten.

Onze vriend zet zich hier voor in. Belangenloos, met bloed zweet en tranen, vier dagen 50 kilometer lopen. Hoe belangenloos blijkt wanneer hij te horen krijgt dat hij is uitgeloot. Hij heeft geen officieel startbewijs, geen recht op verzorging onderweg en geen kruisje als beloning. Grofweg betekent het dat er meer inschrijvingen waren dan dat er mensen kunnen deelnemen. Jaarlijks worden er mensen teleurgesteld. Maar daar staat tegenover dat er ook jaarlijks duizenden mensen die wel een startbewijs hebben om wat voor reden dan ook niet aan de start verschijnen.

Ik noem het wrang en onverdiend, dat juist diegene, de Nijmegenaar in hart en ziel, die zich inzet voor de armsten in ons land terwijl hij zelf ook geen miljonair is, uitgeloot wordt. Natuurlijk gaat de veiligheid voor alles en moet je een limiet stellen aan het aantal deelnemers en natuurlijk kan de organisatie niet weten welk mens er steekt achter degene die wordt uitgeloot, maar wat wél kan is de startbewijzen die op zondag en maandag niet worden opgehaald, geven aan de mensen die juist zo graag willen.

Mensen zoals onze grote Nijmeegse vriend die loopt voor de voeselbank zonder verzorging en zonder kruisje aan het eind, maar mét al mot ik kruupe in zijn hart en een bos gladiolen in zijn armen als hij op vrijdag 24 juli de finish overkomt.

Er kan nog worden gesponsord door een pb te sturen naar Lopen voor de voedselbank

2 gedachten over “Over Leven: Lopen voor de voedselbank.

  • 29/07/2015 om 17:16
    Permalink

    Voor de zoveelste keer gelezen……. We kennen allemaal de afloop van het hele gebeuren.
    En steeds als ik m weer lees besef ik me hoe dankbaar ik ben voor jouw/jullie vriendschap. Xxx

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: