Regenboog

‘Vriendschap is een regenboog tussen twee harten die zeven kleuren delen: Liefde, verdriet, geluk, waarheid, geloof, vertrouwen en respect’. Van wie deze quote oorspronkelijk is, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat hij me raakt en dat hij me doet denken aan de dag van gisteren waarin we tijdens een dag teambuilding  ons zelf kleur hebben gegeven.

Ik weet nooit zo goed wat ik van deze dagen moet vinden. De beste manier om zo’n dag te benaderen is met een open vizier denk ik altijd maar. Nu helemaal want ik ben immers pas 9 weken werkzaam op mijn nieuwe plek. Misschien is dat ook juist een voordeel. Mijn blik is nog puur en zonder historie. Geen gemengde gevoelens over mensen of gebeurtenissen.  Mijn mening is nog niet gekleurd.  De eerste bijeenkomst heb ik gemist omdat deze heeft plaatsgevonden voordat ik kwam werken, dus met een kleine voorbereiding zodat ik in ieder geval wist waar het over zou gaan, rijd ik een beetje nerveus in de drukke ochtendspits naar de plaats van  bestemming. Té druk, want ondanks dat we vroeg van huis vertrekken, kom ik nét op tijd de kamer binnen.

Waar ik daar eerder bloednerveus van geworden zou zijn, nemen de zenuwen nu niet de overhand. Een duidelijk signaal dat ik me al redelijk op mijn gemak voel binnen deze groep collega’s maar ook een teken dat ik anders ben gaan kijken naar dit soort situaties. Ik stel me netjes voor aan de trainers en zodra we zitten gaan we van start met een dia waar verschillende foto’s op staan van mensen met een bepaalde mimiek of bezigheid.  Welk plaatje geeft jouw gevoel weer van hoe je hier zit? Lastig. Ik voel me geen gespierde , zongebruinde Brad Pitt en ook geen ongeïnteresseerde baby dus kies ik het meisje dat vrolijk vlinders aan het vangen is. Zij past bij mij. Ik heb immers een open blik,  zie wel wat er op me af komt vliegen en vrolijk ben ik van nature. Dat ik met deze omschrijving al meteen de essentie van de dag heb gevonden, weet ik pas een paar uur later.

De training biedt door middel van 6 kleuren aan persoonlijkheidsynamieken, inzicht in de fundamentele verschillen van mensen bij samenwerken, leren en communiceren.  Na een rondje langs de verschillende kleuren met uitleg die op de muur zijn geplakt weet ik het. Ik ben zo groen als gras. Kan niet missen. Sterke behoefte aan contact met mensen, voelsprieten en antennes die alles oppikken zelfs het gesprek in het restaurant aan de tafel naast mij, expressief, gevoelig, ik word gek van lange stiltes en tikkende klokken en moet continu geprikkeld blijven anders slaat de verveling toe. Hoewel ik ook in oranje mezelf  terug lees in de zin van een grote gedrevenheid en enthousiasme. En ook paars geeft herkenning in de zin van het realisme, aanpassingsvermogen  en uiterste betrouwbaarheid.  Ook de andere kleuren, geel, blauw en wit bevatten elementen waar ik mij in vinden kan. Groen is dus nog geen uitgemaakte zaak.

We gaan de kleuren verder bekijken. Aan de hand van filmpjes waarin twee mensen van uit een bepaalde dynamiek met elkaar een gesprek voeren over samenwerking of communicatie vindt de luisteraar herkenning of juist helemaal niet.  Bij het eerste filmpje is het al raak. Wanneer je mij in het diepst van mijn ziel raakt, is het klaar.. Hier kan ik mij helemaal in vinden.  Vol enthousiasme schuif ik mijn stoel naar voren om hem na enige verdere verdieping weer snel naar achteren te schuiven. Ook de kleuren erna doen mij twijfelen over mijn zijn. Het irriteert me een beetje. Zo besluiteloos ben ik doorgaans niet. Bij ieder filmpje dat voorbij komt denk ik meer en meer dat ik niet toebehoor aan één kleur, maar een heel kleurenpalet met alle kleuren van de regenboog. Je ben immers ook geworden wie je bent door omstandigheden, verleden en ervaring. Tot groen en dan weet ik het zeker. Dit ben ik, het meisje dat vrolijk vlinders vangt! Ik heb mezelf kleur gegeven.

Zo krijgen al mijn collega’s langzaam kleur en vormt zich een prachtige regenboog van samenwerking tussen 22 verschillende  harten die 6 kleuren delen. ‘Duidelijkheid in communicatie, begrip voor de ander, waarheid, geloof, vertrouwen en respect’. Wij komen er wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: