Eigen risico zorgverzekering chronisch hoger!

geld-en-zorg-212Volgens de SP wil minister Edith Schippers van Eigen risico zorgverzekering chronisch hoger!Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de VVD het eigen risico in 2017  gaan verhogen naar 500 euro. Dat zou een stijging betekenen van 115 euro ten opzichte van dit jaar. Het verplichte eigen risico bedraagt op dit moment al 385 euro. (Bron zorgwijzer)

Deze uitspraak zorgde voor niet alleen voor paniek in de Tweede Kamer, vooral onder chronisch zieken is dit nieuws ingeslagen als een bom. Veel mensen kunnen nu al amper het hoofd bover water houden Zonder zwembandjes, kurkjes of andere hulpmiddelen zal een grote groep (chronisch)zieken, ouderen en gehandicapten door deze chronische verhogingen van eigen bijdragen opgelegd door het ministerie  van VWS  zonder pardon verzuipen.

500 euro! Bijna de maandelijkse lasten aan hypotheek of huur van een woning! En dan zijn we er nog niet. Want naast het eigen risico betalen we ook nog een premie van rond de 90 euro per volwassen gezinslid en daarnaast verzekeren veel mensen zich nog bij voor tandarts of fysiotherapie want ook deze zaken die voor de meeste chronisch zieken onmisbaar zijn, zijn niet of maar gedeeltelijk meeverzekerd.  Revalidatie na kanker bijvoorbeeld of een flinke hernia waarbij fysio een groot deel van het herstel beheerst.

Op vakantie gaan zit er voor veel mensen niet meer in. Zij brengen hun vakantie geld ieder jaar braaf naar de verzekeraar. Een verzekeraar die alle macht heeft inmiddels in welke medicatie iemand wel of niet krijgt ondanks dat een bepaald merk beter werkt voor de patient. Als het maar goedkoper kan. Dat een mens zieker wordt door het goedkopere merk lijkt onbelangrijk. De verzekeraar bepaalt! Mijns inziens een omgekeerde wereld waarin het werk van de man in de witte jas verschuift naar de man in het pak achter zijn bureau bij de grote verzekeraar. Wat weet hij nou wat de patiënt nodig heeft om beter te worden.

Waar gaat deze ontwikkeling naartoe? Simpel. Mensen die ziek zijn, gaan niet of nauwelijks  meer naar een arts, laten de medicatie staan en revalideren al helemaal niet meer. Gevolg, nog simpeler, steeds meer ziektemeldingen, arbeidsongeschikten, en zelfs overlijden. Nou is de laatste categorie waarschijnlijk de goedkoopste, maar arbeidsongeschiktheid leidt zeker tot nog meer kosten. Wat het VWS met de chronische verhogingen van het eigen risico wil bereiken, bereikt hiermee op de lange duur juist het tegenenovergestelde. Tenzij het de bedoeling is om op deze wijze de overbevolking tegen te gaan? Dan zit men met dit ronduit a-sociale beleid wellicht op de juiste weg.

 

 

2 gedachten over “Eigen risico zorgverzekering chronisch hoger!

 • 12/10/2016 om 10:51
  Permalink

  Hoi Anke heb net een heel stuk getypt maar zie niet dat ik dat stuk heb getypt, terwijl ik wel op verzenden heb gedrukt. Ik hoop dat jij het stuk wel kunt lezen?

  Beantwoorden
 • 12/10/2016 om 11:40
  Permalink

  Ik ga het nog een keertje plaatsen: Als ik nu het stukje niet zie, dan zal het wel goed komen/ zijn. Ik vind het idd ronduit schandalig dat het eigen risico opgeschroefd naar 500 euro per maand! De mensen daar, in de (te) dure kleding, zouden zelf allemaal chronisch ziek moeten worden (En een hoop tegelijkertijd, zodat alle mensen daar, in (te) dure kleding ook 500 euro moeten betalen en dan allemaal ineens zeggen:”Ja het is toch wel erg duur!) Idd, bang voor de gevolgen, als wij zijn: het gaat dan niet eens meer om het de eigen bijdrage, mensen moeten keuzes gaan maken (Wat ze nu al moeten doen), betaal ik mijn hypotheek of mijn eigen risico? Gevolg: Meer gedwongen verkoop van huizen, uit huis zetting omdat men niet meer de huur kan betalen, meer mensen naar de voedselbank en ga zo maar door. Idd, meer mensen die niet meer naar fysio gaan omdat het te duur is, gevolg: Idd meer zieken mensen, slecht voor de arbeidsmarkt… Ik hoop toch echt dat die mensen in te dure kleding eens hun ogen gaan openen…!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: