O.Z: September Schildklierkanker Awarenessmaand! Spread the word!

Thyroid+Cancer+AwarenessAwareness: Bewustzijn, besef en bezinning

Lintjes kleuren paars met rose en mintgroen en overal binnen social media vliegen de gele en paarse vlinders je om de oren met slogans van ‘awareness’ achter ze aan. Slogans als ‘check your neck!’ en ‘Goede kanker bestaat niet!’ September is schildklierkanker awareness maand. Eén maand in het jaar waarin extra aandacht wordt gevraagd voor schildklierkanker. Want nog steeds zijn er mensen die denken dat de schildklier in de buik zit en nog steeds heeft men geen enkel idee wat kanker in de schildklier voor effecten heeft op de kwaliteit van leven op de lange duur.

Wat is awareness? Wanneer ik het op zoek in het woordenboek betekent awareness in de eerste plaats bewustzijn. “Het beseffen en kennen van het bestaan van iets of van zichzelf.” Met andere woorden: bewustzijn dat er ook kanker kan ontstaan in de schildklier en weten waar die schildklier zit. Hoeveel mensen er wel niet hebben gereageerd toen ik de diagnose schildklierkanker kreeg van “Goh, kun je daar kanker in krijgen?” of “De schildklier zit toch in je buik?” En dan is de volgende stap: hoe maak je mensen bewust van het feit dat ze zelf alert kunnen zijn op tekenen van schildklierkanker, zonder paniek te zaaien.

Zelf borstonderzoek doen om borstkanker te kunnen signaleren, is een algemeen bekend verschijnsel tegenwoordig, hoewel ook dit bewustzijn nog steeds elk jaar geprikkeld moet worden om bij de tijd te blijven. En ook het bewustzijn om rare plekjes en moedervlekken die veranderen om huidkanker te spotten, is een steeds meer ingeburgerd mechanisme. Ook op de tekenen van schildklierkanker kun je alert zijn. Daarvoor moet je ten eerste weten dat de schildklier als een vlinder om je luchtpijp gevouwen zit. In je hals dus en niet in je buik. Wanneer je met je vingertoppen regelmatig je hals checkt op bobbels of zwelling en/of waarneemt dat je snel hees wordt of lastiger ademt en ook nog erg moe bent, is een bezoek aan de arts om nog even extra te kijken aan te bevelen.

Ook besef is een betekenis van awareness. Het besef dat het ook jóu kan overkomen. Dat het niet je schuld is omdat je niets verkeerd hebt gegeten, gedronken of gerookt. Het besef dat deze vorm van kanker vaak te genezen is, maar dat een goede kanker niet bestaat! Daarmee bedoel ik dat iedere kanker een kanker is met zijn eigen ziekte verschijnselen. Schildklierkanker betekent in de meeste gevallen dat je levenslang schildklierhormoon moet bijslikken. Maar in veel gevallen betekent het ook dat je last houdt van restverschijnselen als vermoeidheid, slaapproblemen, problemen met de stoelgang, jeuk, gewichtstoename of juist verlies, nagels en haren die in verminderde staat verkeren en depressie. Het besef dat je niet meer de oude zult worden die je ooit was en dat veel mensen dat niet zullen begrijpen.

Na het besef komt de bezinning. Het neerleggen bij, het accepteren, begrip krijgen of juist niet. Het leren vragen om hulp. Zelf hulpmiddeltjes verzinnen om de dag op zijn best door te komen zodat je weer gaat genieten. Zien dat je ondanks de schildklierkanker nog zo veel hebt om vooruit te kijken. Want uiteindelijk gaat het er om dat je zo gelukkig mogelijk door het leven gaat. Leef!

PS: Het schrijven van mijn boek over de diagnose schildklierkanker en het jaar erna heeft mij enorm geholpen om tot deze bezinning te komen en niet alleen mijzelf, maar ook de honderden anderen die het hebben gelezen. Ik ben er trots op dat juist in deze september maand, schildklierkanker awareness maand, de Engelse versie ook een e-book versie gaat krijgen.

Dit blog is oorspronkelijk gepubliceerd via Onzichtbaar Ziek

 

Eén gedachte over “O.Z: September Schildklierkanker Awarenessmaand! Spread the word!

  • 12/10/2016 om 11:48
    Permalink

    Mooi weer gegeven! Heb jij last van alle bijverschijnselen die je benoemd? Heel veel sterkte mop! Als ik lees wat voor bijverschijnselen er allemaal kunnen optreden (En natuurlijk het zelf hebben van kanker) dan neem ik mijn petje af voor hoe jij de dag doorkomt! Hoe je kunt “ontdekken” of je kanker hebt, vind ik heel erg goed beschreven, zoals b.v knobbeltjes in je borst, veranderen van moedervlekken enz. Idd, meer mensen zouden zich bewust moeten zijn van hoe dat moet.. maar er is ook een vorm van schaamte, vooral als het mss gaat om borstonderzoek of onderzoek bij een uitstrijkje, jammer, want dit is zo belangrijk!!! Succes meis!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: