“Goede kanker bestaat niet!” verlegt haar grenzen!

Ze zeggen wel eens dromen zijn bedrog. Marco Borsato zong er zelfs een lied over. Een nummer één hit waarin zijn dromen één keer in de zoveel tijd uit komen. En dat klopt! Vandaag kwam mijn droom uit! Een droom waarin mijn boek “Goede kanker bestaat niet!” haar grenzen verlegt. En niet om op vakantie te gaan, nee nee, ik mag nu eindelijk hardop roepen…MIJN BOEK WORDT VERTAALD! Goede kanker bestaat niet! wordt Good cancer does not exist!

Wat een reis is het geweest. Van een gewoon persoonlijk dagboek dat ik schreef na de diagnose schildklierkanker naar een boek was al een hele trip. Ik had nooit durven denken dat het überhaupt ooit een verhaal zou zijn dat gedeeld zou worden door inmiddels honderden mensen, patiënten en  artsen. Mijn persoonlijke ervaringen over schildklierkanker. Van diagnose tot een jaar erna. Het wordt door menig medemusketier herkend en als steun ervaren. Dat de reis zich zou voortzetten overzee had ik nooit durven hopen.

En tóch gaat het gebeuren. Komende september al in de schildklierkanker maand.  In samenwerking met Genzyme Europe B.V. en uitgeverij De Graaff wordt mijn boek vertaald in het Engels om aan artsen en medici te worden verstrekt met als doel de artsen te informeren over de gevolgen van schildklierkanker voor de mens achter de patiënt. Ook de Nederlandse versie wordt al op deze wijze gedistribueerd aan endocrinologen. En het werkt! Dat blijkt uit respons van artsen die Goede kanker bestaat niet hebben gelezen en verontschuldigend terug geven dat ze inderdaad erg snel overgaan tot het noemen van het woord “goede”kanker.

De bedoeling die achter de uitspraak “goede”kanker zit is oorspronkelijk een goed bedoelde. Wanneer gesproken wordt in vergelijking met andere vormen van kanker waarbij mensen veel meer risico lopen om de overlijden, is de uitspraak te begrijpen. Tóch erkennen veel artsen na het lezen van mijn boek dat deze vlieger voor de schildklierkanker patiënt in kwestie helemaal niet opgaat en dat er nooit sprake kan zijn van een “goede”kanker omdat er dezelfde angst, onwetendheid en ook veel klachten en soms levenslange restklachten aanwezig zijn.

Met grote trots durf ik te zeggen dat mijn missie om schildklierkanker op de kaart te zetten is geslaagd. Bewustwording bij artsen, herkenning en steun aan medemusketiers en zelfs meer dan alleen schildklierkankerpatienten. Ook mensen met andere vormen van kanker en chronische ziekten herkennen zich in mijn verhaal. Daarnaast heeft het delen van mijn verhaal ook mijzelf heel erg veel gebracht. Een andere kijk op het leven, wat waardevol is en een andere kijk op mezelf. Nooit had ik durven denken dat ik in staat zou zijn om met mijn verhaal anderen te helpen. Maar wat doet het me goed om te merken dat het wel zo is. Het heeft me zeker in mijn zelfvertrouwen doen groeien. Waar ik eerder wel eens dacht geen significante toevoeging te zijn in de maatschappij denk ik nu, ook als je ziek bent, ben je waardevol! Ik ben waardevol!

 

3 gedachten over ““Goede kanker bestaat niet!” verlegt haar grenzen!

 • 13/08/2015 om 16:50
  Permalink

  Wat super fijn en goed dit.
  Gefeliciteerd met dit behaalde super succes. Xxx

  Beantwoorden
 • 13/08/2015 om 17:00
  Permalink

  Als ik ergens mijn vakantie even voor onderbreek dan is het toch wel om je hier mee te feliciteren.
  Wat geweldig zeg. Jij verdient en je boek verdient het. Super dat anderen dat ook inzien en dat het een nieuwe aanzet mag zijn tot verder begrip en benadering van diegenen die met deze ziekte geconfronteerd worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: