Op ontdekkingsreis naar mezelf, boomvol liefde

boomAchter ons huis staat een boom. Een esdoorn is het. Helikopterboom zei ik vroeger als kind. De zaden van deze boom dwarrelen als een helikopter door de lucht naar beneden. Ze komen ver in onze tuin terecht. Nog steeds vind ik het een fascinerend gezicht hoe de helikoptertes door de lucht vliegen. De boom zit vol leven. Eksterparen huizen er al jaren. Als verliefde stelletjes kijken ze vanuit het hoogste topje van de boom onze tuin binnen. “Onze” boom zit boomvol liefde

Toen ik 11, 5 jaar geleden voor het eerst een voet over de drempel van ons huis zette, was het liefde op het eerste gezicht. Het huis stond nog niet officieel in de verkoop. Het was puur toeval dat mijn man een kop koffie dronk met de eigenaar van het huis. Tijdens de koffie vertelde mijn man dat we een huis zochten en hij vertelde dat hij wilde verkopen. “Kom anders gewoon eens kijken”, zei de eigenaar na de koffie bij het naar huis gaan. Een week of twee later dronken we koffie in de achtertuin van het huis. Achter het tuinhuisje, net buiten de tuin op gemeentegrond stond een prachtige boom. De takken wuifden zachtjes  in de wind alsof ze wilden zeggen.. kom, kom.. Op een of andere manier had de boom een vreemde, bijna magische aantrekkingskracht op mij. Al  in de eerste seconden wist ik het… Dit is ons huis!

Ieder jaargetijde verandert de boom van karakter. In de winter staat hij fier en ijzig in de kou. De takken kaal. De nesten van de eksters duidelijk zichtbaar. Wanneer het vriest glinsteren de uiteinden van de takken als diamantjes in de sneeuw. In de lente wanneer de eerste groene knopjes aan de boom verschijnen, komt de boom zichtbaar tot leven. De eksters vliegen af en aan. Het mooist is de boom wanneer de bloesem uit gaat komen. De zomer is de boom in zijn volste glorie. De ekster zie je nauwelijks nog zitten. Zo dichtbegroeid met grote groene bladeren. Wanneer de herfst valt, vallen ook de bladeren en vliegen de helikopters uit. Wanneer het stormt zwiepen de takken dreigend heen en weer. Alsof ze boos zijn op de wind.

In de jaren dat we in ons huis wonen groeit de boom met onze kinderen mee. Zes waren de jongens toen we hier kwamen wonen. Inmiddels zijn de mannen bijna achtien jaar en is de boom uitgegroeid tot een reus. Zó vast geworteld dat de bestrating in de tuin ervan omhoog komt. De takken zijn zwaar alsof hij gebukt gaat onder alles waar de boom in de afgelopen 11 jaar stille getuige van is geweest. Wanneer het stormt houd ik mijn hart vast. Bang dat de boom breekt onder zijn gewicht. Ik ben bang voor het moment van afscheid.

Een tijdje terug kwam er ineens een hakselaar de straat inrijden. Hij stopte achter ons huis. Mijn hart stond stil. Alles in mij kwam ik opstand. Niet mijn boom! Hij hoort bij ons huis, ons leven. Hij hoort in de reis die ik maak. Ik moest weg want ik had een belangrijke afspraak maar ik was doodsbang voor wat ik zou vinden als ik terug kwam. Of eigenlijk was ik bang voor wat ik niet zou vinden. Een uur later reed ik terug naar huis. Mijn hart klopte in mijn keel. De tranen rolden over mijn wangen. Daar stond hij, mijn boom. Netjes gesnoeid zodat hij weer een paar jaar mee zou kunnen zonder gevaar. Mijn hart zit boomvol liefde voor deze boom.”Onze” boom!

9 gedachten over “Op ontdekkingsreis naar mezelf, boomvol liefde

 • 09/02/2015 om 23:00
  Permalink

  De boom houdt van jou Anke, zonder twijfel! Mooi geschreven, warm…..

  Beantwoorden
 • 09/02/2015 om 23:10
  Permalink

  Wat een bijzondere boom en wat een blij positief blog! Zo mooi dat je al dat moois in de boom terug ziet komen. De zaden, de helikoptertjes zetten wij vroeger op ons neus dat stond zo grappig.
  Ik hoop dat jij nog lang mag genieten van de prachtige Esdoorn.

  Beantwoorden
 • 31/03/2015 om 18:54
  Permalink

  Wat heerlijk. Ik neem altijd een voorbeeld aan de bomen. Als ze hun blad laten vallen, laat ik ook alles los van het voorbije jaar. Als zijn takken kaal zijn en de wind en het weer hem geselt, blijft hij vol vertrouwen zijn vingers uitstrekken naar de hemel. Net als bij ons: in roerige of moeilijke tijden moet je vertrouwen houden en is iedere uitkomst goed. Ik heb genoten van jouw verhaal 🙂

  Beantwoorden
 • 18/01/2018 om 16:48
  Permalink

  Weet je dat de symboliek van de esdoorn ‘levenskracht’ is? En dat vroeger een esdoorntak vaak werd gebruik als toverstok door magiërs? -) Mooi blog! XX

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: