Op ontdekkingsreis naar mezelf, de vier jaargetijden

Dnew-beginning-quotes-photos-3-a147c782e charme van het wonen in dit continent vind ik de vier jaargetijden. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen mooie kenmerken. De verschillen zijn duidelijk. Ze zijn een beetje te vergelijken met stemmingen. Ieder jaargetijde wekt een eigen kenmerkend gevoel  en soms gaan ze over hun eigen grenzen heen. Er is me wel eens gevraagd welke jaargetijde het beste bij mij past. Ik heb geen simpel of eenduidig antwoord op die vraag. Ik ben dol op alle vier. Met misschien een lichte voorkeur.

De jaargetijden maken ieder jaar net zo’n reis als ik nu maak. De overstap  van winter naar lente bijvoorbeeld. De kou verdwijnt langzaam uit de lucht en de eerste krokusjes steken nieuwsgierig hun groene kopjes boven de ontdooiende  koude dorre grond. De kentering in de lucht is niet alleen voelbaar maar ook hoorbaar. Waar ik een paar weken terug nog in het donker wakker werd, word ik nu wakker met de eerste zonnestralen die door het rolgordijn heen schijnen en luister naar het getjilp van vogeltjes en en een koerende duif die zijn vaste stek vlak boven ons raam weer heeft gevonden heeft.

Het geeft me een heerlijk gevoel. Een gevoel van een nieuw begin. En dat is precies waar ik nu sta in mijn reis. Waar de kou van de winter verdwijnt , verdwijnt mijn eigen persoonlijke depressie als sneeuw door de zon. Een depressie die gesluimerd heeft door alle jaargetijden van het afgelopen jaar heen. Ik zag daardoor op veel momenten de zon van de zomer niet. De mooie kleuren in de bladeren van de herfst niet en de vrolijkheid van de dwarrelde sneeuwvlokken niet. Met het zingen van de vogels betrap ik ook mezelf er op dat ik weer loop te zingen. Nu de lente aan breekt voel ik al die dingen die ik heb gemist in de afgelopen maanden allemaal tegelijk. Alsof ze verstopt zaten in de knopjes die uit beginnnen te komen.

Wanneer de lente straks over gaat in de zomer en die ontluikende knopjes straks in volle bloei staan, zal ook ik weer op volle sterkte stralen als de zon. Ik heb niet de illusie dat het leven vanaf nu over rozen zal gaan. Maart roert nou eenmaal zijn staart en April doet wat hij wil.. Zo zal het ook gaan met de gevoelens en vooral de hormonen die nog steeds door mijn lijf razen. Maar ik weet ook dat ik tot rust ga komen. In mei wanneer de vogels een ei gaan leggen, zal ook ik weer een heel eind mijn nestje hebben gebouwd.

Het is een mooie reis die ik maak. Zoals de jaargetijden van het jaar zal het ook met mijn persoonlijke  jaargetijden vergaan.De storm gaat liggen, de kou verdwijnt, nieuwe kansen dienen zich aan die met beide handen worden aan gegrepen en de zon gaat weer schijnen.

5 gedachten over “Op ontdekkingsreis naar mezelf, de vier jaargetijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: