Op ontdekkingsreis naar mezelf, midden in de regenboog

regenboogVandaag is het blue Monday. De zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Alleen van het woord al krijg ik al de lachtstuipen. Wie bepaalt of een dag deprimerend is? Toch zeker alleen jijzelf! Ik ben vooral sinds de schildklier is verwijderd behoorlijk gevoelig voor depressie ,maar op dit soort dagen, die iemand voor wat voor reden dan ook de wereld in heeft geholpen, sta ik middenin de regenboog en zoek de mooiste kleur uit. Vandaag is dat paars!

Waar komt Blue Monday vandaan? Hoe komt het dat mensen dit soort waanideeën klakkeloos volgen als zijnde een waar feit? Of is het wetenschappelijk bewezen dat deze dag statistisch gezien de meeste depressies telt? Wat heeft diegene die dit heeft verzonnen bezield? Houdt hij of zij niet van de kleur blauw? Ik stel me deze persoon voor als een soort van mopperende Gargamel die gefrustreerd uitroept IK HAAT SMURFEN!.

Mijn Blue Monday begint wit. Het sneeuwt buiten. Het blijft niet liggen, alleen op de daken ligt een vers laagje wit. Al vroeg gaat de deurbel. Een grote witte vrachtwagen staat voor de deur. Een ontzettend vrolijke bezorger komt mijn nieuwe bank afleveren. Hij heeft duidelijk ook geen last van een blue Monday. Ik ook niet. Ik voel me bijna feestelijk. Een soort van jarig gevoel. Mijn zoon en ik scheuren de verpakking van het 3 zits verjaardagscadeau en even later staat de nieuwe aanwinst op zijn plaats.

Als iedereen naar school en werk is vertrokken, kijk ik gelukzalig rond. De vloer ligt bezaaid met karton en plastic. De geur van nieuwigheid en versgezette koffie hangt in de kamer. Heerlijk wat is dit genieten. Sinds ik depressief ben geweest, geniet ik van de meest normale dingen veel intenser. Misschien dat anderen zich zouden ergeren aan de rommel plastic en karton, maar ik neem eerst de rust met een kopje koffie. Het opruimen komt straks wel. Ik besef dat dit een teken is dat het zo ontzettend veel beter met me gaat dan een aantal weken terug. Niks Blue Monday.

Nee mijn maandag is vol met kleuren. Wit van de sneeuw, Paars van mijn nieuwe stoeltjes, grijs van mijn nieuwe bank met rose/paarse kussentjes erin. Groen van gerritje die vrolijk loopt te babbelen en met zijn slinger rose blauwe, rode, gele groene en paarse belletjes loopt te spelen  Op de vensterbank staat een tray van een halve meter aan gekleurde waxinelichtjes.Ik bevind me midden in een regenboog aan kleuren. Met paars als absolute winnaar. Vandaag is het pimpelpaarse maandag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: