Over Leven: hoe gaat het ermee?

hoe-gaat-het-met-jeIk denk dat het zo’n beetje de meest standaard vraag is die er dagelijks gesteld wordt.
Hoe gaat t ermee? Vaak luidt op deze standaard vraag, het standaard antwoord.. Goed hoor!

Of dat ook écht het geval is valt nog maar te bezien. Het standaard “goed hoor”, lijkt een gemakkelijke uitvlucht om niet te hoeven vertellen dat het juist even tegen zit. Jammer vind ik dat. Want als we nou eens gewoon zouden zeggen tegen elkaar hoe het werkelijk zou gaan, dan zou er veel meer begrip zijn onderling. Hoewel begrip natuurlijk ook iets is dat afhankelijk is van het karakter dat je voor je hebt. Maar een eerlijk antwoord zou in ieder geval een duidelijke communicatie opleveren.

Ik moet eerlijk toegeven dat ook ik mezelf betrap op het standaard “goed hoor”. Meestal is dat afhankelijk van degene die de vraag stelt. Bij enige twijfel over de optrechtheid van de vraag, zal ik niet twijfelen over mijn antwoord. Ik wil niet uitweiden over persoonlijke gevoelens bij mensen die haast hebben om weg te komen na het stellen van zo’n vraag. Zij  zitten duidelijk niet op mijn eerlijke antwoord te wachten en ook ik heb niet de behoefte om mijn ziel en zaligheid te delen met mensen die met hun hoofd al weer bij de volgende vraag zitten of niet kunnen wachten met vertellen hoe het met hen zelf gaat.

Het lijkt soms alsof mensen alleen maar willen horen dat het goed gaat. ‘T commentaar als je eerlijk vertelt hoe de vork aan de steel zit als het gaat om een ziekte of zoiets als een depressie is soms niet van de lucht. Wat een drama maak jij! Oh ja? Maak je drama als je een eerlijk beeld schetst van hoe het gaat? Is het beeld reëeler wanneer ik zou zeggen dat ik geen centje last meer heb gehad na de schildklierkanker en mijn leven weer als vanouds op rolletjes loopt sinds mijn schildklier is verwijderd en ik op hormonen leef?

Nee! Ik zou dan keihard liegen! Er is enorm veel veranderd in mijn leven. Dat dit niet voor iedereen geldt die dezelfde ziekte heeft, weet ik. Gelukkig maar zeg ik daarop! Maar betekent dat, dat ik dan maar moet zeggen dat het allemaal goed gaat? Ik weet wel zeker van niet! Dat ik bij lange na de enige niet ben, bewijzen de honderden reacties die ik ontvangen mag.

Wat ik wel wil onderstrepen is dat de veranderingen die er zijn niet allemaal per definitie slecht zijn. Sterker nog. Ik denk dat de kijk die ik heb gekregen op het leven een stuk gezonder is dan de kijk die ik voor mijn ziekte had. Veel scherper zie ik dat genieten van het leven zo belangrijk is. Dat je de mensen om je heen die er steeds voor je zijn, moet koesteren en anderen helaas tegenvallen maar dat je daar afscheid van kunt nemen. Dat eerlijkheid een duidelijke communicatie geeft en dat mijn schrijven mensen herkenning biedt. Ik durf hardop te zeggen dat mijn leven soms zwaar is, maar ook veel meer inhoud heeft gekregen.

Wanneer je mij vraagt vandaag: Hoe gaat ‘t ermee? Dan zal mijn antwoord zijn, het gaat beter. Beter dan vorige week en beter dan gisteren. Ik kijk uit naar de vakantie, nieuwe ontwikkelingen in mijn leven die staan te gebeuren. Ik geniet enorm van de complimenten die ik  mag ontvangen van de mensen die me waarderen en groei elke dag. Naast dat het beter gaat, heb ik dagelijks last van een schildklierziekte, maar dat is niet mijn leven! Het is slechts een onderdeel dat ik wekelijks zwart op wit zet om anderen herkenning te bieden en een hart onder de riem te steken. Diegenen die de waarheid niet horen willen en blind zijn voor de realiteit, zal er maar één antwoord zijn ,“Goed hoor!”

6 gedachten over “Over Leven: hoe gaat het ermee?

 • 21/07/2015 om 18:44
  Permalink

  Herkenbaar stukje. Ik vraag de laatste tijd vaker ‘Wil je echt een eerlijk antwoord of de geromantiseerde versie?’ 😉

  Beantwoorden
 • 22/07/2015 om 13:40
  Permalink

  Helemaal mee eens Anke, het ligt er gewoon ook aan wie de vraag stelt. Is het in het snelle voorbijgaan tijdens een boodschap, of een spontane ontmoeting met warme (voelbare) belangstelling…. Zoiets voel je al snel aan, maar in twijfelgevallen reageer ik soms met; ‘redelijk’ of ‘naar omstandigheden goed’…..

  Beantwoorden
 • 09/05/2017 om 15:55
  Permalink

  Erg herkenbaar en goed geschreven! Sommige mensen (collega’s in mijn geval) willen alleen maar horen dat het goed gaat zitten helemaal niet te wachten op het eerlijke antwoord. Wanneer ik dat wel doe, wordt er later achter mijn rug om over gepraat dat ik negatief ben. Dus inderdaad, voor sommige mensen is “goed hoor” het enige antwoord.

  Beantwoorden
  • 09/05/2017 om 16:52
   Permalink

   Dank je wel, ja negatief is een stempel dat je gauw opgedrukt krijgt. Terwijl begrip juist zou leiden tot positiviteit, gr anke

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: