Over Leven: J’ aime la vie

songfestival 04 jpgIk zeg wel eens “ik zing liever dan dat ik praat” Hoe waar dat is, werd me afgelopen weekend weer helemaal duidelijk tijdens het mee zingen van old time songfestival favourites Ding a dong, Hold me now en What’s another year. Een heerlijke avond meezingfestijn Songfestival sing along in het Ziggodome. Wat een feest! Een avond waarin de betekenis van J’aime la vie me niet duidelijker kon worden. Ik hou van het leven!

Een paar maanden terug had ik nooit gedacht dat ik deze woorden ooit nog vol overtuiging zou uitspreken. Ik hou van het leven! Ik spreek ze nu niet alleen uit, ik zing ze zelfs uit volle borst mee met de Belgische oud songfestival winnares Sandra Kim. En dat niet alleen omdat ik dol ben op het songfestival en het gewoon heerlijk is om mee te zingen  maar ook omdat ik eindelijk weer kan zeggen dat ik ze meen.

Al sinds jaar en dag ben ik groot fan van het songfestival. Als kind kan ik me niet anders herinneren als dat mijn moeder van deze avond een feest maakte. Gezellig met zijn allen voor de buis met toastjes op tafel en lekker lang opblijven. Het “Te Deum” wat voorafgaand aan het songfestival klinkt vind ik nog steeds geweldig. De traditie van vroeger hebben we voortgezet in ons eigen gezin en sinds een aantal jaren met vrienden die gezellig mee komen kijken. Gewapend met pen en papier om punten te geven aan alle deelnemers en gespannen wachten op de puntentelling onder het genot van toastjes en een glaasje wijn.

Al weken van te voren hebben we voorpret voor dit jaarlijkse zangfestijn. Dat de Nederlandse inzending, of deze nou wel of niet goed is,  de “douze points” móet krijgen, staat buiten iedere discussie. Op de avond van het songfestival ben ik de grootste chauvinist die er rondloopt. Als de puntentelling begint blijf ik chauvinistisch maar realisme overheerst al snel. Dromen zijn leuk, maar je kunt ook overdrijven. Hoewel we er nu twee jaar op rij toch wel heel erg dicht bij zaten. Komen we doorgaans niet verder dan de eerste ronde.  Ik lijk er kijk op te hebben. Al jaren zit ik juist met het voorspellen van de winnaar.

Dit jaar is de voorpret een compleet feest. Gewapend met “golden shoes” en glitter
t-shirt staan we met de kaartjes die we cadeau kregen bijna vooraan in het Ziggodome. Je kan wel zeggen dat dit, (oké op het kaartje van Barbra Streisand na),  het cadeau van de eeuw is.  Alles straalt feest uit. Het begin van de show is haast nog spannender dan het songfestival zelf. Als het “Te Deum” klinkt en de confetti knalt, barst het feest los. 15.000 mensen zingen uit volle borst alle liedjes mee. Wanneer Gerard Joling  het podium betreedt gaat het dak eraf. De topper van de avond all time mister songfestival Johnny Logan wint nog steeds. Maar míjn absolute winnares van de avond is Sandra Kim die inmiddels even oud is als ik. Waarom? Haar J’aime la vie drong niet alleen door in mijn oren maar vooral in mijn hart. Ik hou weer van het leven! Deze conclusie maakt me meer dan een gelukkig mens. Sandra Kim, bedankt!

7 gedachten over “Over Leven: J’ aime la vie

  • 17/05/2015 om 13:17
   Permalink

   Zeker weten! En het zal vast niet iedere dag even overtuigd zijn, maar het besef is er weer!

   Beantwoorden
 • 17/05/2015 om 21:32
  Permalink

  Wat een mooi en vrolijk blog Anke!
  Herkenbaar zoals ze bij ons thuis ook een feest maakten van een avond songfestival kijken. Wat was het spannend altijd. Jaren heb ik niet meer gekeken omdat ik het oneerlijk vond hoe al die Oostbloklanden elkaar punten gaven en het dan niet om het mooiste lied ging.
  Sinds Twitter kijk ik weer graag naar het songfestival en met name de #Hashtag hoe hilarisch men twittert.
  Jouw woorden “Ik hou weer van het leven” maakten mij blij. Hartverwarmend en kippenvel over mijn hele lijf. Ga zo door Anke, het leven is zo mooi!
  Jouw voorpret in het Ziggodome was fantastisch en ik wens je veel kijkplezier voor de buis. Ik denk aan je als we het songfestival kijken. 🙂
  Warme groet, Hiltje

  Beantwoorden
  • 18/05/2015 om 08:36
   Permalink

   Wat ontzettend lief! Ik had ook moeite met de puntentelling en heb vaak getwijfeld om nog te kijken, maar t feest was groter dan de ergernis en ik bleef kijken. Heb één of twee jaar van mijn bewuste leven niet gekeken. We kijken dinsdag gezellig met zijn allen dan denken we aan elkaar!

   Beantwoorden
 • 19/05/2015 om 04:32
  Permalink

  Hoi Anke, leuk om te horen dat Sandra Kim jou gelukkig maakt..Ben ook naar dit festival geweest en heb dezelfde mening: hoogtepunt van de avond kwam op naam van deze Belgische nachtegaal. Volg haar al bijna 30 jaar vrij intensief en J’aime la Vie gaat mij nooit vervelen. Zo vrolijk en full-tempo nummer. Hoorde het liedje een paar dagen voor het Songfestival (1986) bij de Waalse zender RTBF. Was zo onder de indruk van haar stem en voorkomen. Ze bracht het nummer voor een miljoenen-publiek maar bleef daar uiterst koel onder en leek weinig last te hebben van enige zenuwen. Een diva is geboren! Volgend voorjaar 2016 verschijnt van Sandra een autobiografisch boek met vooral anecdotes rondom haar overwinning in Bergen (y) Tot horens …

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: