Over passie en verbindingen

Kersttijd, een tijd van terugkijken op hoe snel het jaar is verlopen, hoe druk het was, hoe mooi het was, de geluksmomenten maar ook welk verdriet het heeft gekend, een tijd waarin we reflecteren maar ook een tijd waarin we kijken naar de toekomst. Leven en werken uit passie, verbindingen maken..

Geboeid luister ik naar de toespraak van de voorzitter van de Raad van bestuur voordat het  kerst studentenorkest van start gaat. Een jaarlijks terugkerend avondje uit vlak voor de feestdagen. Even later klinken de prachtige klanken van Rachmaninov en Tjaikovsky door de zaal. De woorden van de voorzitter worden naar de achtergrond gedrongen en ik raak in een volledige onstpanning. Wanneer ik de volgende dag alleen thuis ben, denk ik terug aan de vorige avond. Zijn woorden vloeien als vanzelf weer terug in mijn hoofd. De woorden passie en verbinding blijven hangen.

Het is zeker niet de eerste keer dat ik ze hoor. Sterker nog de afgelopen weken zijn ze herhaaldelijk gevallen. Wat je ook doet, doe het met passie. Dat geldt overal. In de liefde, het dagelijks leven, je werk. Wanneer de passie ontbreekt of verdwijnt wordt het een langzaam moeten, een sleur waarin je ongelukkig wordt. Tenminste zo zie ik dat. Ik hoop met heel mijn hart dat men later als ik dood ben, zal zeggen dat ik in ieder geval mijn leven met passie heb geleefd. Natuurlijk zijn er dingen die we minder graag doen,verplichtingen die je nu eenmaal moet nakomen, maar over de grote linie hoop ik toch gelukkig te zijn in wat ik doe zowel in de privesfeer als in mijn werk.

Tóch zie ik zo veel vaker om me heen dat passie vervliegt. Dat moeten en verplichtingen de boventoon voeren in het dagelijks bestaan. Ik zie de twinkeling van veel ogen veranderen in een doffe blik op oneindig. Ook ik moet er voor waken dat het lichtje niet dooft. De voorzitter zei het het heel mooi. We moeten verbinden, er moet ten alle tijden een luisterend oor zijn, eenopenheid voor de passie van de mens, een arm om de schouder als het even tegenzit. De persoonlijkheid waarmee deze woorden klonken, verwarmden me maar tevens verbaasden ze me want de maatschappij verhard steeds meer en meer. Er is druk en haast en strenge regels en daarom vaak geen tijd voor een arm, of een oor, geen ruimte voor openheid en verbindingen zijn lang niet altijd op ieder niveau een vanzelfsprekendheid. Ik zou deze man best eens persoonlijk willen spreken.

Mijmerend over de avond, de woorden, de afgelopen dagen,weken en maanden zie ik dit jaar voorbij gaan in mijn hoofd. Het was vol, als altijd, wat dat betreft is ons leven nooit saai, maar vooral heel warm,liefdevol, leerzaam en vol passie. Meteen aan het begin van dit jaar begon ik aan een baan waarin ik ontdekt heb waar mijn kracht ligt en waar mijn valkuilen. Het leven blijft een leerproces ook al word je ouder. Het uitkomen van mijn tweede boek over de gevolgen van een ziekte als kanker die nog steedsworden onderschat. Dat daar nog steeds te weinig aandacht voor is, betreur ik.Ik had graag bijgedragen om dat inzicht bij gezond Nederland en werkgevers te vergroten. Hoe dan ook heeft ‘De kanker voorbij’ mij geholpen de laatste pijndaaromtrent te verwerken en achter me te laten maar ook in te zien dat jegenieten moet van het nu ondanks de restklachten. Dat hebben we zeker gedaan door een droomreis naar Florida te maken en onze bezoekjes aan Disney. Ook het halen van mijn rijbewijs was een hoogtepunt dit afgelopen jaar. Bewijs dat je nooit te oud bent om te leren en grenzen te verleggen. Ook al gaat dat rijden nog niet helemaal van harte, ik ben wel heel erg trots. Dit jaar heb ik geleerd meer vertrouwen te krijgen.  Iets dat al lange tijd geschaad is geweest maar door me open te stellen weer nieuw leven ingeblazen wordt. Iets dat ik wil voortzetten in het nieuwe jaar. Leren meer voor mezelf op te komen en uit te spreken wat ik voel en vind zonder bang te zijn voor wat de ander denkt of eventuele gevolgen. En verder ga ik gewoon door zoals ik deed met een passie die nooit dooft…

Ik wens iedereen een prachtige reflectietijd en een mooi begin van 2019.

Cadeautip voor onder de boom; ‘Goede kanker bestaat niet!’ en ‘De kanker voorbij’ beide verkrijgbaar via elke (internet) boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: